La targeta T-10 s’encareix un 5,10% i passarà a costar 10,30 euros a partir de l’1 de gener de 2014.

La T-10 incrementarà el seu preu un 5,10% i passarà a costar 10,30 euros a partir de l’1 de gener. El bitllet senzill de metro, autobús i tramvia tindrà una pujada del 7,5%, valdrà 2,15 euros. La T-50/30 s’encarirà un 8,4%, i passarà a costar 42,50 euros. La T-10, que és el títol de transport més utilitzat a la ciutat de Barcelona, ha augmentat de preu un 29,5% des de l’any 2010, quan costava 7,95 euros. A partir de gener, la T-10 de dues zones costarà 20,30 euros; la de tres zones, 27,70; la de quatre zones, 36,65; la de cinc, 40,95, i la de sis 43,55.

 

Davant d'aquesta pujada de preus, que repercuteix i afecta directament a les butxaques de la classe treballadora, la CUP de Barcelona i la COS d’autobusos de TMB, denuncien aquest fet a través d'aquesta nota:

· Exigim la retirada de l’augment del preu del transport públic.-Assenyalem a Santi Vila (CiU), Joaquim Forn (CiU) i Antoni Poveda (PSC) com a responsables de la decisió.

Una vegada més, amb el canvi d’any, l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) apuja els preus del transport públic. Com és habitual, aquest augment supera de llarg l’Índex de Preus al Consum (IPC) i, enguany, també les variacions dels salaris (a la baixa). Aquesta pujada afecta especialment els col·lectius que pateixen greus dificultats econòmiques: les persones amb les rendes més baixes, les persones en atur i els estudiants. Una bona prova n’és que la T-10, el títol més utilitzat que des de 2004 ha pujat un 63%, ara l’apugen un 5,1%, quan l’IPC interanual a Catalunya és, ara mateix, del 0,3%. A més, també s’apuja el bitllet únic a 2,15€, que recordem ja va augmentar un 28% el 2012 i un 81% des de 2004.

La T-Mes va començar costant 38,80€ i ha tingut una pujada del 36% fins a l’any 2012, amb una diferència de 14€ entre 2004 i 2013. L’augment del bitllet T-50/30 és d’un 8,4%, per sobre dels 12€ respecte fa nou anys. Denunciem aquesta nova apujada de preus i fem les consideracions següents:

· Per a milers de persones, el transport públic és l’única opció viable per poder-se moure d’una banda a una altra.

· Es tracta d’una mesura que va en contra de la mobilitat sostenible i, a més, bloca la creació d’incentius per utilitzar el transport públic davant l’ús del transport privat.

· Implica un atac a la fràgil economia de milers de persones en el context actual d’empobriment de les classes populars. En són un bon exemple les persones aturades que han quedat sense ingressos i s’han de desplaçar per cercar feina.

· Exigim la retirada immediata d’aquesta pujada i una reducció dràstica i sostinguda dels preus del transport públic. Només un Transport Públic finançat solament mitjançant impostos i no pas amb repagament pot esdevenir una alternativa real al transport privat.

· Assenyalem Santi Vila (CiU), Joaquim Forn (CiU) i Antoni Poveda (PSC), caps de l’ATM i, en el cas de Forn també de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), com a responsables polítics directes d’aquest augment de preus.

· Exigim la creació immediata de títols amb reduccions per a persones aturades, estudiants i amb rendes baixes, per tal que el cost tingui en compte la capacitat econòmica i la distribució de la riquesa de les persones que utilitzen el transport públic.

· Recordem la querella criminal presentada per la CUP de Barcelona i la Coordinadora Obrera Sindical (COS) d’autobusos de TMB contra el president i vicepresident de TMB per suposada malversació de fons: http://issuu.com/fotlifoc/docs/dossier_querella_tmb

· Fem una crida al veïnat de la ciutat a oposar-se al nou augment i a impulsar i seguir les iniciatives populars que sorgeixin en defensa d’un transport públic i de qualitat i contra els preus abusius.