El 27 d'octubre; eleccions al comitè d'empresa de Personal Docent i Investigador-Laboral de la Universitat de Barcelona.

El dijous 27 d'octubre hi ha les eleccions al comitè d'empresa del Personal Docent i Investigador-laboral (no funcionaris) de la UB: professorat associat, col·laborador, lector, agregat interí i agregat, i becaris pre i postdoctorals, en total un cens de més de 4.000 persones.

La COS UB fa mesos que treballa, junt amb la CGT UB-Plataforma de Professorat Associat, per compondre un programa potent i presentar una candidatura conjunta que també inclogués l'Assemblea de Professorat Reclamant (APR). Tots quatre agents tenim clar que només unint forces i lluitant col·lectivament podrem fer front als greus problemes laborals que sacsegen la UB. I, fruit d'aquest encontre, la candidatura ha pres el nom de TransFormem UB (COS-CGT-Plataforma de Professors Associats-Assemblea de Professorat Reclamant).

Com veureu al programa que presentarem aquests dies, volem capgirar la relació de forces que hi ha al comitè d'empresa des del 2004 (compost majoritàriament per CCOO, UGT i CSIF) a fi d'actuar d'una manera conjunta per resoldre els greus problemes que curs rere curs s'arrosseguen, respecte a:

1) Les lamentables condicions laborals i salarials del professorat precari fals associats. Pel mateix treball, el mateix salari.

2) La continuïtat de la carrera docent i investigadora i l'estabilització de la resta de categories laborals (becaris i professorat col·laborador, lector, agregat interí i agregat). Per una ordenació clara i racional de la carrera acadèmica que valori i integri dignament la feina de tothom.

3) El model d'universitat pública que des de la implantació del Pla Bolonya anem perdent (mercantilització de tots els àmbits de la universitat i penetració de grans corporacions econòmiques dins òrgans de decisió com el Consell Social). Perquè l'accés a la universitat pública és un dret de tothom.

4) El funcionament històric del comitè d'empresa (opac, allunyat de les problemàtiques reals de la immensa majoria del PDI-laboral i reiteradament incapaç de solucionar-les). Perquè volem que els instruments de representació col·lectiva actuïn i s'exerceixin transparentment.

5) La igualtat d'oportunitats, la conciliació i la diversitat de gènere. Perquè ni el fet de ser mare treballadora ni l'opció individual de gènere han de ser motiu de discriminació laboral.

 photo cosuboct2016--001_zpsf0mgal1t.png

Per assolir aquests objectius, els representants de la COS UB hem optat perquè els delegats i delegades escollits el dijous 27 d'octubre s'enregistrin com a CGT a fi que aquest sindicat disposi de prou delegats a la Mesa d'Universitats (on la COS no hi som presents, ja que les nostres seccions sindicals són a la UB i al País Valencià) per tirar endavant l'actualització del conveni col·lectiu de les universitats públiques catalanes, signat per primera i única vegada el 2006 i que vergonyosament ha deixat de ser vigent des de l'any 2009 sense que els sindicats dominants hagin emprès cap estratègia per superar aquesta situació. Això significa que per votar la candidatura de TransFormem UB –amb ànim de prosseguir en la unitat d'acció als anys vinents– hauràs de triar la papereta de la CGT: allà hi veuràs els noms i cognoms de les persones candidates i la seva adscripció associativa (el núm. 1 és militant de la COS, el 2 de la CGT-PPA, el 3 de l'APR, etc.). Més enllà de les sigles, l'objectiu és molt més rellevant: aconseguir guanyar la majoria al comitè d'empresa i potenciar des de la plataforma TransFormem UB (COS-CGT-PPAAPR) el moviment del PDI-laboral i la seva participació activa i directa al comitè d'empresa mitjançant assemblees, reunions i tota mena d'eines deliberatives i d'acció col·lectiva.

Disposem d'una oportunitat única: el dijous 27 d'octubre s'escullen 29 persones al comitè d'empresa de PDI-l, i aspirem a guanyar la majoria i a transformar racionalment les dinàmiques estructurals que s'encarna tant en l'actual majoria al comitè com en el rumb mateix de la Universitat de Barcelona.

Necessitem el teu suport, facultat a facultat, perquè ens ajudis a difondre el nostre programa. Ens hem unit companys i companyes amb bagatges professionals, sindicals, polítics, culturals i en definitiva ideològics diversos, tot compartint un tarannà profundament honest, horitzontal, assembleari, democràtic i, evidentment, combatiu.

No pretenem escalfar cadires, podeu tenir-ne tota la seguretat. La gent de la COS UB hem treballat des del nostre naixement el 2012 (cinc mesos després de les darreres votacions al comitè d'empresa) a través de propostes a la unitat d'acció amb el comitè, d'assemblees, de quatre reclamacions col·lectives, de convocatòries amb el nostre nom de totes les vagues esdevingudes a la UB des d'aleshores –inclosa una l'any passat en solidaritat amb els estudiants–, d'impuls i suport total a la tasca de l'Assemblea de Professorat Reclamant, de mobilitzacions contra l'Estatut UB, de manifestacions i tancades al rectorat, de crítiques i de propostes alternatives a les polítiques universitàries vigents, de feina regular al Claustre i al Consell de Govern, de difusió de continguts, d'anàlisis legislatives i d'accions judicials individuals amb valentia i perseverança davant dels incompliments de la UB. No hem parat de plantar cara. Qui ho fa en un medi tan individualista com l'acadèmic?

Et demanem un petit esforç per, senzillament, defensar-nos a nosaltres mateixos: el 27 d'octubre vota TransFormem UB (COS-CGT-Plataforma de Professors Associats-Assemblea de Professorat Reclamant). Però no te n'oblidis: la lluita és l'únic camí.

 photo cosuboct2016--002_zpsiaucxqir.png

Més informació:

Acte final de campanya TransFormem UB (COS, CGT, PPA, APR) Dimarts 25 d'octubre 19.00 h UB Raval: https://cosub.wordpress.com/2016/10/21/acte-final-de-campanya-transformem-ub-cos-cgt-ppa-apr-dm-25-o-7-tarda-ub-raval/

TransFormem UB (COS, CGT, PPA, APR): Programa d'acció: https://cosub.wordpress.com/2016/10/17/transformem-ub-cos-cgt-ppa-apr-programa-daccio/

La COS UB amb TransFormem UB per tombar el model d'universitat-empresa i el sindicalisme groc: http://laccent.cat/la-cos-ub-amb-transformem-ub-per-tombar-el-model-duniversitat-empresa-i-el-sindicalisme-groc/