El passat dissabte dia 3 de novembre la COS vàrem participar al Tribunal Permanent dels Pobles (PPT) que aquest any es va celebrar a Londres i que finalitzava el diumenge dia 4. Aquesta edició era la segona part del judici popular que ja havia començat a Barcelona sobre “Violacions amb impunitat sobre els drets humans de les persones migrades i refugiades”.
Nascut el 1966, tot i que el model actual parteix del 1979 a Bolonya (Itàlia), el PPT és un instrument de reconeixement, visibilitat i altaveu per a tots aquells pobles víctimes de violacions dels drets fonamentals contemplats per la Declaració Universal dels Drets dels Pobles (Argel, 1976). La Declaració reconeix als pobles com a titulars de drets, essent aquests sempre els més marginats en els drets internacionals.
El caràcter de “tribunal permanent” i la lògica de selecció dels seus jutges i jutgesses, han fet transformar aquest tribunal d’opinió de denúncia i investigació multidisciplinar. Amb les seves més de 40 sessions i sentències, el Tribunal ha acompanyat les transformacions i les lluites de l’època post-colonial, l’afirmació del desenvolupament del neocolonialisme econòmic, la globalització, les guerres i la declaració de falta de competència de la Cort Penal Internacional en relació als crims econòmics.
Gràcies a la llarga experiència d’investigació, anàlisi, elaboració de criteris innovadors d’interpretació i promoció del dret, el PPT ha estat reconegut com una de les realitats més actives en el marc dels tribunals d’opinió, de les iniciatives i dels moviments que actuen per l’efectivitat dels drets en relació als desafiaments creixents imposats per la globalització i la impunitat econòmica. El PPT celebra les seves edicions de forma rotativa en diferents ciutats del món, des de Roma, Berlin, Palermo, Paris, Londres, Brussel·les o la mateixa Barcelona.
La sessió de dissabte en la que el nostre sindicat va participar, va començar a les 10 del matí a la Friends House de Londres. La sessió matinal va començar amb una benvinguda per part del president del tribunal popular a totes les persones assistents per després donar pas a una radiografia de la situació migrant tant a la Gran Bretanya com a la Unió Europea. Després una representant sindical britànica va fer una breu explicació sobre la situació laboral de les persones migrants en l’estat amfitrió. La jornada va transcórrer amb diferents testimonis, tant d’organitzacions que analitzaven les diferents injustícies com persones migrants que les havien patit en la pròpia pell tant en l’experiència de l’arribada a Europa, com en el món laboral o la seva estada en CIEs i les instal·lacions i vivència en aquests camps de la vergonya. Una dada molt interessant que vàren presentar és l’explotació laboral que es practica dins els centres d’internament. També es vàren passar diferents documents gràfics sofre diferents situacions i lluites arreu del continent europeu.
A la tarda va seguir la presentació d’evidències per part d’organitzacions d’àmbit internacional i després va venir el torn de sindicats que veníem del sud del continent i donàvem testimoni de diferents tipus d’explotació tant en el camp de l’alimentació com en l’agricultura. Els quatre sindicats que hi vàrem estar presents vàrem ser LVC-Associazione Rurale Italiana, el SAT d’Andalucía, el sindicat LAB d’Euskal Herria i la COS com a representant dels Països Catalans.
La nostra intervenció va estar centrada en donar testimoni dels casos que hem viscut i estem vivint en els escorxadors de la comarca d’Osona i les condicions que pateixen els treballadors i treballadores d’aquest sector i la repressió a les persones delegades sindicals. Vàrem fer una explicació de com la lluita va esclatar arran d’una vaga històrica convocada per la COS i com la classe treballadora s’ha anat empoderant a altres centres de treball del sector carni i la situació tant laboral com de lluita actual.
La jornada va seguir diumenge amb més presentacions d’evidències i amb un sumari final. El dia va acabar les respostes inicials per part del PPT.
El nostre sindicat valorem molt positivament l’experiència i donem les gràcies per haver comptat amb nosaltres. Seguirem treballant amb l’internacionalisme i la solidaritat de classe allà on puguem aportar el nostre gra de sorra amb les lluites on som presents.
13 de novembre de 2018
Àrea de Relacions Internacionals