La Coordinadora Nacional del sindicat, el màxim òrgan polític entre congressos nacionals, ha acordat, per unanimitat de totes les assemblees que la integren, no recolzar ni secundar la convocatòria de vaga general prevista a Catalunya pel 21 de Desembre de 12:30h a 14:30h.

Durant les últimes setmanes s’ha fet molt visible, gràcies a les lluites i reivindicacions obreres, la crítica situació en que es troben molts dels serveis públics de Catalunya. Les vagues i les mobilitzacions obreres als sectors de l’habitatge, la sanitat, les universitats, l’educació i els bombers, entre d’altres, són conseqüència de molts anys de retallades i de privatització dels serveis públics, afectant greument serveis essencials del poble i generant condicions de treball més precàries per les seves treballadores i treballadors. Ja fa molts anys d’ençà de les reformes laborals i de pensions dels anys 2010 i 2012 i la situació de contínua degradació de les condicions laborals i socials fa que cada cop sigui més fàcil notar com apreten les cadenes. Cada vegada ens costa més guanyar-nos el pa amb la nostra força de treball, i l’augment descontrolat i desmesurat dels preus dels habitatges i dels bens de consum més essencials està deixant a la classe treballadora en una situació de despossessió molt crítica.

La repressió exercida contra el poble català arrel del referèndum d’autodeterminació celebrat el passat 1 d’octubre de 2017 a una part de la nostra nació, i que continua ben vigent a dia d’avui, ha suposat i continua suposant una flagrant vulneració dels més bàsics drets socials i està propiciant l’auge del feixisme com a forma d’odi als nostres carrers, viles i ciutats.

En aquest escenari, la COS considera que, ara més que mai, cal que la classe treballadora catalana utilitzi totes les formes i mecanismes de lluita possibles al seu abast, entre d’altres, la vaga general, el boicot i la desobediència massiva.

Però no podem compartir ni ens podem adherir a una convocatòria de vaga general de 2 hores prevista pel divendres 21 de desembre decidida unilateralment per una única organització sindical sense cap comunicació ni debat previ en un marc unitari, precisament, perquè la resposta que es pretén donar a tota la situació descrita no està a l’alçada de les circumstàncies. La convocatòria de vaga general pel proper 21 de desembre no ha estat debatuda en cap espai polític unitari, no suposarà cap forma de pressió efectiva contra ningú i no ha comptat amb una mínima participació de base de les treballadores i treballadors cridats a secundar-la ni de les seves organitzacions obreres, els sindicats i les assemblees de treballadors/res. Aquesta convocatòria no ha permès dotar de contingut polític i d’objectius mínims compartits la principal eina de lluita de tota la classe treballadora i no ha permès descentralitzar-la a les empreses i als centres de treball a fi de poder assumir-la com a pròpia.

Per aquests motius, la COS no dóna suport ni recolza la convocatòria de vaga general prevista pel proper 21 de desembre, però sí que recolza i s’adherirà a totes aquelles accions i mobilitzacions unitàries que siguin convocades.

La COS aposta per la construcció d’un espai de participació política ampli de l’esquerra sindical, organitzacions polítiques i moviments socials anticapitalistes per caminar cap a una vaga general unitària que capitalitzi les recents mobilitzacions laborals i socials i plantegi un conflicte obert contra totes les conseqüències que deriven del capitalisme i del patriarcat: per la derogació de les reformes laborals i de pensions, per l’accés a un habitatge digne, per l’establiment d’un salari mínim interprofessional que garanteixi la subsistència de totes les famílies, per la reversió de totes les retallades i privatitzacions de serveis públics, per la reducció de la jornada de treball sense pèrdua salarial, per una efectiva conciliació de la vida familiar, personal i laboral, per l’abolició de tota forma de discriminació; per la defensa dels drets socials i les llibertats fonamentals, per l’alliberament de totes les preses i presos polítics i per l’alliberament nacional i social dels Països Catalans del jou de l’estat espanyol.

 

Països Catalans, 17 de desembre de 2018

Secretariat Nacional