Comunicat d’ARRAN Gramenet i la Coordinadora Obrera Sindical
 
NO A LA MAT! NI AQUÍ NI ENLLOC
 
Des de la Coordinadora Obrera Sindical (COS) i ARRAN (organització juvenil de l’Esquerra Independentista) ens oposem a una nova imposició de l’Estat espanyol. La instal·lació de la MAT, la línia de Molt Alta Tensió, comportarà la destrucció del territori i problemes de salut per a les veïnes així com legitimar l’energia nuclear com a font important del subministrament elèctric. Tot això, mentre omple les butxaques als mercaders de l’energia, des de Red Eléctrica Española a les centrals nuclears de la riba del Roine, a l’Estat Francés.


El projecte
 
Des del govern de l’Estat espanyol, en el Consell de Ministres de l’18 de novembre de 2011, van decretar la declaració d’utilitat pública de la construcció d’una subestació elèctrica i la implementació d’una línia de
400kv (MAT). L’afectació d’aquesta línia recau de Sentmenat a Santa Coloma de Gramenet, passant, entre d’altres, per les poblacions de Castellar del Vallés, Santa Perpètua de la Mogoda, La Llagosta i creuant el
Parc de la Serralada de Marina per Sant Fost de Campsentelles, Badalona i Santa Coloma de Gramenet — població on està projectada la ubicació de la nova subestació elèctrica.
 
Diferents governs, però, en són els responsables ja que va ser en el darrer consell de ministres de Zapatero (PSOE) l’any 2008 quan es donà llum verda al projecte, i és amb el govern de Rajoy (PP) que es dóna peu a l’execució del projecte amb la declaració d’utilitat pública. S’ha dut el projecte endavant amb total opacitat per part de l’administració i una manca d’informació total als veïns i veïnes dels municipis afectats, que no han tingut coneixement ni del projecte en si, ni tampoc del seu abast, efectes i conseqüències.
 
Oposició i mobilització
 
En el moment de fer-ho públic, l’equip de govern local, i en concret el PSC i CiU, van plantejar el soterrament de la MAT, o l’allunyament dels habitatges, com una possible solució al problema, obviant les
seves implicacions ambientals i econòmiques.
 
El poble de Santa Coloma de Gramenet, però, ha mostrat un rebuig generalitzat al projecte. La resposta popular s’està organitzant a través de la Plataforma per a la Defensa de la Serralada de Marina i Can Zam
que actua com a espai de coordinació i impulsor de les mobilitzacions. El discurs és clar: “NO a la MAT”, en cap de les seves variants o solucions parcials.
 
La resposta ciutadana ha fet que el govern local reculi, almenys de moment, en la proposta de soterrament i es sumi a l’objectiu d’aturar l’execució de la construcció de la subestació elèctrica. Així doncs, amb l’eslògan ATUREM LA MAT, s’estan aplegant les institucions i una quantitat notable d’entitats amb l’objectiu concret d’aturar l’execució immediata de les obres.
 
Seguem ARRAN!
 
Des de la COS i ARRAN, ens oposem totalment a la MAT pels perjudicis ambientals, paisatgístics i sobre la salut dels veïns i veïnes. I també perquè defensem un model de sobirania energètica, oposat a la depredació dels recursos i a l’energia nuclear.
 
ARRAN i la COS assumim el manifest contra la MAT de la Plataforma per a la Defensa de la Serralada de Marina i Can Zam (noalamat.wordpress.com) i ens sumem a totes les mobilitzacions que des d’aquesta s’impulsin contra la MAT.
 
I també animem al jovent en concret, i al conjunt de la classe treballadora, a mobilitzar-se i participar d’accions contundents contra un agressió més a les treballadores i al territori. És sobretot el jovent, qui ha d’emprendre les regnes de la lluita perquè ens hi juguem el futur del territori i, per tant, de l’habitabilitat del planeta.
 
Ni progrés, ni necessitat!
 
L’Estat i Red Eléctrica Española defensen que la MAT és necessària per al nostre futur elèctric i per poder alimentar el consum energètic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, així com un fet de progrés social.
 
S’amaga, però, la relació que s’ha mantingut amb l’Estat francès, i les empreses energètiques d’aquest país, i com tant aquestes com REE en surten altament beneficiades. En segon lloc, s’amaga l’efecte d’aquest alt voltatge a la nostra salut, tenint en compte que la línia passaria a només 75 metres d’habitatges, quan el que està estipulat són almenys 400m segons normatives i recomanacions europees.
 
També s’amaga la reducció del consum energètic que hi ha hagut a l’AMB els darrers temps. I, per últim, s’amaguen els efectes mediambientals i paisatgístics del projecte.
 
Es tracta, per tant, d’una agressió de l’estat i els capitalistes contra les treballadores.
 
Perquè considerem que el jovent i el conjunt de la classe treballadora ha de decidir sobre el territori, sobre el model de societat i sobre el model energètic, tenim clar que la MAT és un problema que ens afecta de ben a prop. Cal que estiguem totes unides per fer front a aquestes agressions i per avançar en la construcció d’una societat lliure i energèticament sobirana.
 
NO a la MAT, ni aquí ni enlloc!!
Ni aèria, ni soterrada!
 
 
Arran Gramenet
Coordinadora Obrera Sindical
 
Per més informació i seguiment: http://noalamat.wordpress.com