Amb aquesta mesura, la UTE privada que gestiona l’Hospital de Manises vol desplaçar els i les auxiliars d’infermeria de Salut Mental (que són personal públic) per fer substitucions al Centre de Salut de Manises.

Des de la direcció de l’Hospital de Manises (L'Horta), centre hospitalari privatitzat gràcies a l’aplicació de la Llei 15/97 -i rescatat amb diners públics-, s’ha fet arribar a les Auxiliars d’Infermeria de la Unitat de Salut Mental de Manises l’ordre de “recolzar” el personal del Centre de Salut de Manises. Aquest “recolzament” suposa que les Auxiliars de Salut Mental haurem d’aplicar en ell pràcticament la meitat de la nostra jornada laboral; quan l’activitat i necessitats de la Unitat de Salut Mental (la càrrega de treball) continuen en augment donada la situació actual. Aquest ‘recolzament’ amenaça la direcció de la UTE de Sanitas-BUPA en fer-lo extensiu a la resta del personal de Salut Mental del Departament (Unitat de Salut Mental de Mislata i de Bunyol, on ja fa temps que es pressiona a una companya).

Des de la COS entenem que l’ordre dels 'gestors' privats (i el suport a ella per part dels càrrec públics, personal de la AVS) té motius molt clars, i ha de trobar la negativa de totes les treballadores i treballadors del servei, per la defensa dels nostres drets laborals i, també, contra la privatització-destrucció dels serveis públics i contra la llei 15/97 que ho permet. Així, entenem que:

· Les treballadores afectades provenim majoritàriament dels antics serveis públics de salut mental de la Diputació de València i, en ser integrats a la AVS, tenim el lloc de treball específicament a la Unitat de Salut Mental (unitat especialitzada). Com a tal Unitat d’especialitzada fem de recolzament assistencial a l’atenció primària, però no estem destinats a l’Equip d’Atenció Primària. Entre les funcions dels auxiliars de la Unitat de Salut Mental no s’inclou de cap forma fer tasques d’atenció primària, com volen obligar-nos els “gestors” privats i els seus col·laboradors públics, amb la seua ordre. I aquestes funcions estan clarament especificades al Pla Director de Salut Mental de la mateixa Conselleria de Sanitat formant part, doncs, en bona mesura de la Cartera de Serveis de la Conselleria que Sanitas-Bupa té l’obligació de complir.

· Aquest canvi d’activitat no s’ajusta a dret de cap de les maneres, ja que ens volen forçar a una mobilitat que no ha estat justificada de cap forma, ja que l’empresa privada Sanitas-Bupa està obligada teòricament a suplir les vacances dels treballadors contractant el personal necessari. En no fer-ho, s’estalvia diners i augmenta els seus beneficis, no complint amb els deures contractuals amb la Conselleria.

· Aquesta acció unilateral per part de l’empresa afecta directament als serveis públics de salut mental que la unitat presta als usuaris i usuàries de Manises ara i amenaça de fer-ho a tot el Departament de Manises, justament quan el servei es troba saturat donada la greu situació socioeconòmica que patim les persones treballadores. A més, tal i com està l’agenda de cites actualment la saturació no farà més que augmentar. Una vegada més ens forcen a ser testimonis directes de les retallades, i la privatització encoberta, dels serveis públics de salut mental, perjudicant un dels col·lectius socials que més ajuda i suport necessita, i més actualment. Una vegada més, càrrecs públics exerceixen les seues ‘responsabilitats’ de forma que en traga benefici una empresa privada.

· A més a més, diem que açò és un nou avanç de la multinacional Sanitas-Bupa en tractar els treballadors de la AVS com si foren de la seua empresa i, així, assegurar-se encara més l’exercici del terror empresarial sobre els més de 700 treballadors i treballadores que té contractats. Si deixem passar aquest nou atac, Sanitas-Bupa no en tindrà prou doncs que obtindre el màxim benefici econòmic és l’únic motiu que té. Estan amenaçats tots els treballadors i treballadores de la AVS del Departament de Salut de Manises, estan amenaçats tots els treballadors i treballadores de la UTE Especializada y Primaria de Manises SA.

· Com sempre fan els 'nostres' governants, no fan res més que perjudicar-nos a la majoria treballadora, llevant-nos els recursos públics per posar-los en mans privades, carregant-se els nostres drets com a treballadores i treballadors i atacant també, de nou, els drets a una atenció digna per les persones amb malalties mentals i les seues famílies.

Des de la COS ens neguem a acceptar aquesta nova vulneració dels nostres drets laborals i socials, i aquest nou deteriorament dels serveis públics de salut mental; i exigim a la UTE que “gestiona” l’Hospital de Manises que assumisca els seus costos laborals sense repercutir-los a l’erari públic i als càrrecs de la AVS que vetllen per l’interès públic i no pel benefici privat d’una empresa.

Manises (l’Horta), 3 de juliol de 2013

horta@sindicatcos.cat
www.coshorta.wordpress.com

 

Més informació:

La junta de personal es pronuncia contra la política laboral del comissionat (Sanitas), contra la privatització i destrucció dels serveis públics, tot i no anunciar mesures en contra.


Notícia a La Veu del País Valencià