Coca-Cola vol aprovar un ERO que afectarà el 30% de la plantilla a l'estat espanyol, acomiadant 750 treballadores, recol·lar uns altres 500 i tancant 4 plantes embotelladores.

La multinacional Coca-Cola, de la qual coneixem a bastament el seu paper clau en la difusió del capitalisme i la desigualtat mundial, acaba d'anunciar la seua voluntat d'aprovar un Expedient de Regulació d'Ocupació que afectarà el 30% de la plantilla a l'estat espanyol, amb l'acomiadament de 750 treballadores, recol·locació d'altres 500 i tancament de 4 plantes embotelladores.

 

Als Països Catalans l'impacte de l'ERO de Coca-Cola Iberian Partners serà, en cas d'aprovar-se, ben sagnant, ja que amb el tancament de la planta de Mallorca 64 treballadores es veuran afectades, amb la d'Alacant s'acomiadaran 111 i amb la de València 87 treballadores també perdran la feina.

A ningú escapa que aquest ERO il·legal, com la majoria dels darrers admesos pel Ministeri de Treball espanyol, no s'emmarca en una conjuntura de pèrdues empresarials sinó en una ofensiva global del capitalisme financer per mantenir unes taxes elevades d'atur i uns salaris permanentment baixos de la classe treballadora. No hi ha maquinària de control social més gran que aquesta, la de la precarietat. Però la misèria també ens dóna la força per lluitar i per autoorganitzar-nos en nous espais al marge de les grans estructures de l'empresa vertical, sorgida de la industrialització i la concentració del capital.

Així, Coca-Cola Iberian Partners reconeix extreure uns beneficis anuals de 900 milions d'euros però alhora intensifica la pressió encaminada a desposseir les treballadores. Per altra banda, pregona la fi de la crisi mitjançant “campanyes humanitàries” i populistes quan allò que pretén veritablement és castigar i sotmetre'ns amb una doctrina de fam, exclusions i humiliacions.

Les experiències de la Vaga Indefinida de les treballadores de Panrico de Santa Perpètua de Mogoda, de la Vaga Indefinida dels docents a les Mallorca, Eivissa, Menorca i Formentera, de la Vaga del Transport a l'Alacantí o la recent Vaga a la neteja viària a Alacant ens demostren que la unitat de classe, la lluita decidida, la mobilització permanent i la fermesa en la defensa dels llocs de treball són el camí per a plantar cara a les contínues agressions del capital.

En aquesta línia, les mobilitzacions a Alacant o a València, per exemple, i la unitat d'acció de totes les plantes embotelladores amb motiu d'aquest anunci d'ERO, ha conduït a l'extensió de la Vaga Indefinida a totes elles a partir del 3 de febrer. Aquesta unitat és clau perquè la defensa dels llocs de treball siga reeixida; aquest no és un problema que afecta unes poques plantes o a uns treballadors en concret, no és un atac parcial sinó general a totes les treballadores de Coca-Cola i a la classe obrera.

A través de la nostra lluita volem deixar ben clar quin és el lloc i la força de la classe treballadora. No estem disposats a què se'ns impose un esclavatge contemporani sorgit de les estratègies de l'oligarquia o del mercat financer.

Per això, des de la COS, tot fent-nos ressò de les campanyes de les treballadores afectades, fem una crida al boicot dels productes de Coca-Cola i derivats. Al mateix temps, volem aprofitar per demanar l'abandonament de les formes de consum i oci capitalista que empreses com la Coca-Cola han exportat arreu del planeta.

El treball i la dignitat no són negociables.
No a l'ERO de Coca-Cola.