Tots els treballadors i treballadores que, al sud de l’Albera, ens hem vist immersos en un ERTO, hem viscut o, majoritàriament, continuem vivint la incertesa i la inseguretat de no veure fetes realitat les promeses del ‘Gobierno‘… i continuem sense rebre cap ingrés des de fa mesos.

Des de la COS hem detectat que moltes companyes i companys afectats per un ERTO segueixen tenint problemes d’impagaments o errors en el pagament de la prestació d’atur.

La situació que vivim de prop el més d’un milió de persones afectades als Països Catalans (uns 3 milions de persones treballadores afectades a l’estat espanyol) per un ERTO, de les quals ara mateix encara més de 120.000 companyes i companys sense haver cobrat res, s’agreuja pel fet que el SEPE no està posant la totalitat del seu personal a treballar en aquestes situacions i perquè en les dues primeres setmanes de l’Estat d’Alarma (14/3-28/3/2020) va haver de gestionar més de dos milions de demandes d’atur, col·lapsant totes les vies d’accés al SEPE (oficines tancades, telèfons no operatius, webs que no funcionen).

Aquesta allau ha comportat nombrosos errors en les quanties rebudes no acollint extrems cabdals com el nombre de fills, la cotització, etc., això s’agreuja pel fet que no estaven arribant notificacions a les treballadores amb el corresponent peu de recursos per a poder efectuar una reclamació contra aquesta decisió.

Els terminis administratius de reclamació estan suspesos, i els jutjats socials, estan i estaran en una situació de col·lapse. Contra tot això des de la COS proposem les següents idees:

1. Amb independència de la suspensió dels terminis administratius recomanem fer la reclamació prèvia contra el SEPE, és a dir fer una instància reclamant a l’atur el seu error. En circumstàncies normals sobre la notificació del SEPE tindries 30 dies per impugnar-la.

2. Si et contesten en clau negativa -dins d’un període de 45 dies-, tindries 30 dies per anar al Jutjat Social per demandar el SEPE.

3. Atesa l’especial situació de complexitat recomanem assessorament jurídic per a fer la reclamació prèvia donat que el seu contingut va vinculat a la pròpia demanda judicial.

4. Si no tens recursos econòmics, tens dret a Justícia Gratuïta. Posa’t en contacte amb els Col·legis d’Advocats del teu territori.

5. La realitat és que la via judicial per la situació de saturació no et resoldrà amb immediatesa el problema, malauradament aquesta és la realitat, però els diners i el dret són teus, reclama’ls!

6. Si des de l’atur et traslladen que no tens dret a una prestació contributiva del dret a atur, siga per la raó que siga (perquè s’haja acabat, etc.), això no impedeix que et pugues acollir algun altre tipus de prestació (https://sepe.es/HomeSepe/ca) No et rendisques, esgota TOTES les opcions!

7. Així mateix, tot just fa unes hores, el propi SEPE ha hagut d’introduir una resposta a aquesta mateixa pregunta (https://www.sepe.es/HomeSepe/Personas/distributiva-prestaciones/FAQS/solicitud-prestaciones/no-acuerdo-prestacion-plazo-reclamacion.html), no deixes de reclamar el que és vostre!

L’autodefensa col·lectiva sempre. No estàs sol ni sola. Tens xarxes d’organització veïnal col·lectiva en matèria d’emergència alimentària, en matèria d’habitatge, les obres socials dels col·lectius en defensa de l’habitatge, els Sindicats de Llogaters, l’acció col·lectiva, és la teua opció.

En matèria d’autodefensa laboral, si ara estàs cobrant un atur molt miserable, l’empresari t’ha pressionat perquè li regales les vacances, o t’està pressionant perquè tot i cobrar l’ERTO continues treballant, cal que t’organitzes dins i fora del centre de treball.

Dins: Munta una Secció Sindical, associa’t amb els teus companys, dissenya estratègies i tàctiques de confrontació, hi ha opcions i alternatives, apropa’t a nosaltres et donarem un cop de mà, anticipar-se a nous atacs per part de l’empresari és prevenir-los.

Fora: Aquestes persones que dins d’una lògica de suport mutu t’estan ajudant, també poden intervenir i ajudar l’acció col·lectiva laboral i a la vegada, tu també pots ajudar algú altre!

Afilia’t i lluita amb nosaltres. Organitzades som més fortes, juntes ho podem tot!

Descarrega’t i imprimeix aquesta informació i penja-la en el teu centre de treball o en un bar, cafeteria, casal o ateneu (si vius en una zona on aquests espais ja estan oberts). I comparteix aquesta informació a les xarxes socials, no deixem que ningú es quedi sense la informació.

Descarregar full informatiu en color.
Descarregar full informatiu en blanc i negre.