Donat l’enorme interès de la Jornada, des de la COS us animem a participar-hi, ja que cal garantir l’arribada d’aquesta informació al màxim possible de treballadors i treballadores, que directament o indirecta pateixen o han patit els efectes de l’amiant en la pròpia salut, en la de companys i companyes de feina, o en la de familiars.

La Plataforma d’Afectats per l’Amiant de El Prat organitza, en col·laboració amb l’Ajuntament de la ciutat i el Col·lectiu Ronda, les II Jornades Socials sobre l’Amiant, un esdeveniment que pretén abordar la problemàtica de l’asbest a casa nostra des del vessant jurídic, mèdic i tècnic 

L’ Associació Plataforma d’Afectats por l’ Amiant a el Prat és una entitat sense ànim de lucre dedicada a la representació i defensa de les persones que pateixen els efectes de l’exposició a l’amiant, ja sigui en l’àmbit laboral o en la seva condició de víctimes passives -familiars i veïns d’espais amb presència d’aquest perillós material-.
El Col·lectiu Ronda col·labora estretament amb la Plataforma en el marc de la nostra lluita de dècades per defensar els drets de les persones afectades per la inhalació d’amiant i víctimes de la manca de les necessàries mesures de prevenció i protecció per part d’empreses com ara Uralita (Cerdanyola), Rocalla (Castelldefels) o Honeywell (El Prat).

 

Fruit d’aquesta trajectòria són nombroses sentències condemnatòries que obliguen les empreses esmentades, entre d’altres, al pagament d’importants indemnitzacions i a abonar el recàrrec de les prestacions que corresponen a treballadors, extreballadors i les seves famílies. També és necessari esmentar, per la seva especial transcendència jurídica, la resolució del Tribunal Suprem que considera provat que URALITA va incomplir sistemàticament la normativa laboral i de prevenció de riscos, fent l’empresa responsable de les patologies derivades de l’exposició a l’amiant en els seus centres de treball.

Ponències i actes

Presentació II Jornades Socials sobre l’Amiant
Sr. Benedicto Martino, President de l’Associació d’Afectats por l’Amiant a El Prat
Inauguració
Sr. Luis Tejedor, Alcalde del Prat de Llobregat

 • Ponència:
  Sr. Jordi Agustí Julià, Magistrat de la sala IV del Tribunal Suprem

 • Ponència:
  Sr. Santos Hernández Carrascosa, responsable de l’àrea d’Higiene del Centre de Seguretat i Salut Laboral de Barcelona

 • Ponència:
  Sra. Ana Tomé, experta en Dret Laboral del Col·lectiu Ronda SCCL

 • Ponència:
  Sr. Jaume Cortés, Sra Marta Barrera i Sra. Esther Pérez Martínez, advocats de Dret Civil del Col·lectiu Ronda

 • Ponencia:
  Sr. Lluís Mallart Casamajor, Director general ACM-TBK

 • Ponencia:
  Dr. Joaquin Such Acín, metge especialista en pneumologia de l’Hospital de la Vall d’Hebrón

 • Ponencia:
  Sr. Ángel Cárcoba, activista i expert en amiant, present al macro juicio d’Itàlia contra l’empresa Eternit.

 • Presentació del joc interactiu per ordinador “Amianto peligro de muerte” a càrrec del
  Sr. Oriol Gallisà Gallego, X-lives Interactive

 

L’amiant a El Prat

Malauradament, la localitat d’El Prat de Llobregat forma part de la geografia negra de l’amiant a Catalunya juntament amb altres ciutats com ara Cerdanyola o Castelldefels on la presència d’asbest i el llegat de les fàbriques d’Uralita i Rocalla han esdevingut un gravíssim problema de salut pública.

A El Prat de Llobregat trobem, entre d’altres una empresa com Honeywell, dedicada a la fabricació de pastilles de fre. El procés de confecció d’aquest producte implica la utilització i manipulació d’amiant. Com en tants altres casos, i segons recull una sentència judicial aconseguida pel Col·lectiu Ronda, la manipulació de l’amiant a Honeywell es va realitzar incomplint reiteradament el protocol de vigilància sanitària. Extrem aquest que també ha estat constatat pel Departament de Treball de la Generalitat i la Inspecció de Treball en reiterades ocasions