Comunicat de la sectorial d’Educació de la Coordinadora Obrera Sindical cridant a l’organització del personal substitut per la defensa de la qualitat de l’educació pública i dels seus drets.

Arran de la crisi sanitària, del tancament dels centres educatius i de la crisi econòmica i social generada, les docents continuem treballant en circumstàncies excepcionals, utilitzant noves eines i oferint suport a l’alumnat i les seves famílies telemàticament. El confinament, però, s’allargarà i el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya ja ha llançat les línies mestres de com s’haurà de desenvolupar el tercer trimestre a partir de la Setmana Santa. Les concrecions ens arribaran passat aquest període “festiu”.

A aquesta incertesa se suma la de les mestres i professores que cobreixen diversos tipus de baixa i que han estat menystingudes per l’administració en un moment d’excepcionalitat com l’actual. En resum i a la pràctica: a partir de les declaracions a premsa del conseller d’Educació hem conegut que a mesura que les titulars s’incorporin de nou al sistema -tot i que no es donaran altes d’ofici-, les substitutes serem donades de baixa i, en un context amb els centres tancats, difícilment tornarem a tenir l’opció de treballar fins al setembre vinent.

Així, entenem que per a l’administració som una peça clau per a fer funcionar un sistema educatiu que ha patit diverses retallades des del 2010 malgrat l’augment de la població escolaritzada. Unes retallades que han afectat les ràtios i les hores lectives docents -i per tant, també, les condicions de treball de les interines i funcionàries-, i el nombre absolut de personal docent en actiu en circumstàncies ordinàries -i per tant, directament a les interines, especialment les substitutes-. Unes retallades que, malgrat la professionalitat i els esforços de les professionals de l’educació, dificulten una atenció a la diversitat que garanteixi cobrir les necessitats del nostre alumnat.

Ara, i de manera sobrevinguda, l’alumnat i les seves famílies tenen dificultats i necessitats diverses derivades de situacions socioeconòmiques, socioculturals però també psicològiques i familiars que la crisi de la Covid-19 ha dut al límit i el paper dels centres educatius és clau. Davant de la situació actual de confinament, clarament extraordinària i que tindrà una incidència especial en les més precàries del cos docent, les interines substitutes, exigim al Departament d’Educació que activi mesures extraordinàries per tal de garantir-nos unes condicions de vida dignes i una millor atenció a les necessitats de l’alumnat. En concret, l’ampliació de la plantilla amb les substitutes fins que el curs finalitzi, encara que s’incorporin les titulars, per tal d’atendre més i millor la diversitat i l’alumnat amb necessitats educatives especials i fer-ne un seguiment i una tutorització més acurada.

Perquè, d’una banda, la pública pugui oferir un servei de qualitat i que tracti l’alumnat amb equitat i, de l’altra, perquè el personal substitut no pagui la crisi laboral en l’àmbit de l’educació formal, cal que l’administració mogui fitxa i plantegi mesures com els nomenaments de juliol, sense reduccions en el sou. Així mateix, exigim que el termini del confinament no afecti negativament al personal que s’ha vist afectat pel tancament dels centres i que es flexibilitzi l’accés als nomenaments de juliol.

La COS Educació fem una crida a l’organització del personal substitut per la defensa de la qualitat de l’educació pública i dels seus drets. Per la qualitat de l’educació pública i la protecció laboral de les interines substitutes, cap docent al carrer! Garantim que ningú quedi enrere!

Clica aquí per unir-te al grup de Facebook de ‘Substituts i Substitutes en Lluita!’

Sectorial d’Educació de la Coordinadora Obrera Sindical @COSEducacio