Dos actes a Girona i Barcelona recordaran la figura d'aquest lluitador incansable per la independència i el socialisme.

La Comissió 'Homenatge Nacional a Toni Lecha', amb el suport d'Arran, del Casal Independentista El Forn, de la CUP, del Centre Social de Sants, de la COS, de La Planeta, de l'MDT i de Treballadors/es per la Independència, organitza per aquest desembre dos actes d'homenatge a Toni Lecha, militant de la CUP (Candidatura d'Unitat Popular) a Girona, del MDT (Moviment de Defensa de la Terra) i de la COS (Coordinadora Obrera Sindical), que malauradament va morir el passat 20 de juny.

Lecha va néixer el 1943 a ChâteauneufsurLoire (Departament del Loiret – França). Procedent d’una família de refugiats republicans. Ell i la seva família van tornar als Països Catalans l'any 1948, els seus pares i la seva germana van anar a viure a Barcelona i ell es va quedar a viure a Girona amb les seves tietes i el seu avi patern a la casa de la família del carrer de la Creu. A Girona va estudiar als Germans de les Escoles Cristianes (La Salle). Després va anar a viure amb els seus pares i germana a Barcelona, primer a Gràcia i després Sant Andreu del Palomar. A finals de la dècada dels 50 del segle passat va cursar el batxillerat i té les seves primeres experiències polítiques. Al 60 estudia enginyeria, on és membre destacat del sindicat democràtic d'estudiants i participa a la 'caputxinada'. En aquells anys quan està fent el servei militar és detingut per la seva militància al PSUC.

Anys més tard, Lecha s'involucra en les lluites veïnals arribant a ser el president de l'associació de veïns del barri del Carmel. A finals de la dècada dels anys setanta, treballà a l’empresa de construcció Cimentaciones Técnicas i comença la seva militància independentista, primer a Nacionalistes d'Esquerra i després a l'MDT i a la CUP. Un cop jubilat, l'Antoni va tornar a viure a Girona.

Programa d'actes:

Divendres 13 de desembre / Girona

Acte Central / 20.00 h / Sala La Planeta (Passeig Canalejas, 6)
Parlaments i actuacions musicals a càrrec de Titot i Marcel Casellas, La Marta Rius i Yacine & The Oriental Groove.

Inauguració de l'espai 'Toni Lecha i Berges' / 21.30 h / Casal Independentista El Forn (Plaça Sant Pere, 5)
Descobriment de la placa commemorativa, parlaments i brindis amb pica-pica.

Dijous 19 de desembre / Barcelona

Taula rodona: Des de l'esquerra, construïm la independència / 20.00 h / Centre Social de Sants (Carrer Olzinelles, 30)
Amb les intervencions de: Frederic Prieto, alcalde de Cornellà de Llobregat (1979-1985), Manuel Delgado, professor de la UB i militant del PCCEUiA, Alfred Bienzobas, sindicalista i coordinador de Treballadors/es per la Independència i Xavi Oca, professor i militant de la CUP i l’MDT.