El 24 de juliol a les 18.00 h, amb motiu del 70è aniversari del seu afusellament

El proper dimarts 24 de juliol, a les 18 h. de la tarda, se celebrarà un acte d’homenatge al destacat líder anarcosindicalista i cooperativista Joan Peiró i Belis, al Cementiri dels Caputxins de Mataró (Cementiri Vell) a les 18.00 h, hora en què va ser executat a Paterna (l’Horta).

 

L’acte, organitzat per una comissió d’entitats sindicals, cooperativistes i socials, consistirà en:

 

· Parlament, a càrrec de l’historiador Jaume Vellvehí (Grup d’Història del Casal)

 

· Ofrena floral davant la tomba on és enterrat Peiró, la seva esposa i alguns fills

 

· A continuació, es guardarà un minut de silenci

 

· Lectura del Manifest, signat per les entitats que formen la Comissió Organitzadora.

 

L’acte estarà ambientat amb una exposició sobre la vida de Joan Peiró, produïda pel sindicat CGT.
 
 

Joan Peiró i Belis (Barcelona, 1987-Paterna, 1942) va tenir des de molt jove responsabilitats sindicals, a la Societat de Vidriers i a la Federació Local de Societats Obreres de Badalona, president de la Federació Espanyola de Vidriers i Cristallers, i ja a Mataró (des de 1921) en els secretariats dels Comitès Regional (Catalunya) i Nacional (Espanya) de la CNT en diverses etapes.
 
Director de ‘La Colmena Obrera’ i ‘El Vidrio’ de Badalona i ‘Solidaridad Obrera’ (òrgan oficial de la CNT) i del diari ‘Catalunya’ (òrgan ‘regional’ de la CNT 1937). Va publicar molts articles a ‘Despertad!’ de Vigo, a la premsa confederal, a la revista republicana d’esquerres ‘L’Opinió’. També alguns llibres de pensament i acció, com ‘Perill a la reraguarda’ (1936), que recull diversos articles publicats sobretot al diari ‘Llibertat’, des dels quals es va oposar a la violència gratuïta.
 
Cridat a Cristalleries de Mataró, Soc. Coop. (el popular Forn del Vidre), va impulsar-ne els estatuts i en va esdevenir director. Va ser vicepresident del Comitè Antifeixista de Mataró (1936), ministre d’Indústria del Govern de la Segona República (1936-1937) i posteriorment comissari general d’Electricitat (1938-1939).
 
Conseqüent amb els seus ideals fins a la mort, durant el seu exili a França és detingut per la policia francesa (1940), lliurat als nazis i conduït a l’Espanya franquista (1941). Empresonat, pressionat per acceptar un càrrec en el nou sindicat vertical, serà jutjat per un tribunal militar, condemnat a mort i executat.
 
Organitza: Comissió Organitzadora Homenatge a Joan Peiró i Belis 2012
 
Informació sobre Joan Peiró i bibliografia: http://www.ghcmataro.org/peiro/index.html