El passat 13 de setembre, ens va deixar l’històric militant i fundador del PSAN al País Valencià, Francesc Candela, a Gandia, la seua ciutat natal, regidor durant anys a l’ajuntament saforenc, i advocat laboralista d’irreprotxable trajectòria de lluita i solidaritat pels drets de les persones treballadores de la Safor i de tots els Països Catalans.

 

Companys de l’assemblea comarcal de la COS a la Safor, així com un representant del nostre Secretariat Nacional, van fer acte de presència en l’acte d’homenatge al tanatori Montdúver, de la capital de la Safor, per fer costat a la família de Paco i els seus companys i companyes de militància.

 

Des de la COS vam fer arribar el nostre més sincer condol, i tot el nostre suport i solidaritat amb la família, i amb els companys i companyes del PSAN.

 

Francesc Candela.

 

El millor homenatge, la victòria!!


Francesc Candela Escrivà va nàixer a Gandia, el 22 de desembre de 1937. Va estudiar al’Escola Pia de Gandia i es llicencià en Dret a la Universitat de València, l’any 1962. A partir d’aleshores ha exercit com a lletrat i, pel seu prestigi professional i per la seva honestedat, ha esdevingut un dels advocats de referència de la comarca de La Safor. Durant el temps d’estudiant, participà a les tertúlies de signe democràtic i valencianista de la cafeteria Covalta i a l’Aula Ausiàs March, amb companys universitaris compromesos amb el país i amb la llengua catalana. Entrà a militar al Partit Socialista Valencià (1962-1968) i fou un dels fundadors de la Llibreria Concret de Gandia (1968), un actiu focus de treball cultural i polític.


L’any 1969 es va casar amb Lluïsa Ruiz i van tenir dos fills: Francesc (1971) i Marc(1974), que segueixen les petjades del pare. Un nét, Pol (2007), ha alegrat els darrers anys de la seva vida. Amb Maria Conca i Josep Guia, va ser membre de Nova Germania (1972-1973) i, el 1974, va iniciar la implantació del PSAN al País Valencià, on ha militat des d’aleshores, amb un clar compromís per la independència, la reunificació i el socialisme als Països Catalans. Va ser elegit regidor de l’Ajuntament de Gandia a les primeres eleccions municipals del 1979. És membre adherit de Solidaritat per la Independència (SI). Amic d’Eliseu Climent, Raimon, Enric Solà, Valerià Miralles, Gabriel Sendra, AntoniMiró…, a ell s’ha referit Gonçal Castelló (1912-2003), en les seves Memòries, com “el gran amic Paco Candela i Escrivà, un gran advocat, magnífica persona i eminent polític destacable dins del moviment independentista del País Valencià”. Paco Candela ha estat un home valent, treballador, generós i entranyable, bon amic dels amics i profundament compromès amb la llibertat del seu poble.

 

13 de setembre de 2012