Comunicat de la sectorial d’educació de la COS al País Valencià davant els recents casos de persecució lingüística.

No és res nou, es repeteix la situació cada dia, en diferents àmbits, en la sanitat, en els comerços, en l’administració, i ara li ha tocat a l’ensenyament. Aquesta mateixa setmana hem estat coneixedors de tres casos de persecució i discriminació del valencià, el nostre català, al País Valencià, els tres molt greus. Cadascun amb responsabilitats diferents, però tots tres palesen una situació d’assetjament cap al català, de discriminació de la nostra llengua.

El primer fet és la denúncia que el pare d’una alumna ha interposat al CEIP Mediterrani d’Alacant, per haver distribuït una circular en valencià. No és cap casualitat que aquest pare siga alhora dirigent d’un partit d’extrema dreta. La directora i una mestra del CEIP Mediterrani d’Alacant s’enfronten a una demanda de 15 anys d’inhabilitació després de la denúncia davant la Fiscalia per una circular en la qual, per errada, hi havia una part sense traduir en la versió escrita en castellà. Els fets es remunten a principis del mes de febrer del 2020, quan el col·legi va emetre la circular esmentada perquè s’autoritzara la participació de l’alumnat en una excursió i la família de la xiqueta va demanar que li fóra facilitada en castellà. En aquest cas, és la dreta espanyolista qui fa de punta de llança contra la nostra llengua, i la justícia espanyola qui actua amb connivència.

Des de la COS no només denunciem aquesta absoluta barbaritat, sinó que oferim tota la nostra solidaritat i suport amb les companyes del CEIP Mediterrani, que estan patint aquesta agressió que, en el fons, només busca que «tallar-nos la llengua».

De fet, aquesta situació es pot veure encara més agreujada amb l’anomenada Llei de Plurilingüisme, prevista per al curs 2021/22), i que ja ha generat un gran malestar en la comunitat educativa i en les associacions de defensa de la llengua del País Valencià, ja que suposarà un retrocés en la implantació d’un model educatiu favorable a la normalització del català en establir uns percentatges mínims d’ensenyaments en castellà, català i anglès, i impedirà qualsevol possibilitat d’avançar cap a la immersió lingüística, l’únic sistema que ajudaria a frenar el procés de substitució lingüística que patim.

La conselleria del senyor Marzà ha donat suport a l’equip directiu i a la comunitat educativa del CEIP Mediterrani d’Alacant. És el mínim que es pot esperar en una situació com aquesta. Tanmateix, aquesta Conselleria, a més de respondre els atacs de la dreta espanyolista, hauria de treballar realment per la normalització de la nostra llengua. D’aquesta manera l’únic que aconsegueix és acceptar el seu marc de debat que pretén erradicar la llengua de l’ensenyament, quan no de la societat.

El segon ha vingut amb un nou cas de judicialització feixista. Així, s’ha fet pública una sentència, aquesta mateixa setmana, del TSJCV en la que es condemna la Conselleria d’educació a pagar-li una indemnització a un professor de l’IES Veles e Vents de Torrent (Horta Sud), per un suposat cas d’assetjament… perquè aquest «professor» sense capacitació lingüística, volia donar classe en castellà als grups de la línia, cosa que no era legal, donant-li els grups en castellà que, segons eixe «professional», eren «els pitjors».

El tercer fet, i el més greu perquè ve directament de Conselleria, ha tingut lloc aquest mateix dissabte 22 de maig, dia en què s’iniciava el procés selectiu de les oposicions d’Educació convocades per la Conselleria dels senyors Marzà i Soler al País Valencià. Un company opositor, de l’especialitat d’Educació Física, no ha pogut realitzar la prova, ja que tots els fulls repartits estaven redactats únicament en castellà. Quan aquest opositor ha demanat que se li facilitara el full de la prova en valencià, li han contestat que no era possible, per la qual cosa ha decidit renunciar a la seua realització. De nou, eixa Conselleria que hauria de fer respectar els nostres drets com a valencianoparlants, els menysté.

Des de la COS exigim, per tant, que Conselleria solucione l’errada immediatament i se li oferisca una nova oportunitat de realitzar la prova, així com se li oferirà aquells aspirants que no han pogut fer l’examen per raons de salut o de temperatura a l’entrada.

Des de la Coordinadora Obrera Sindical continuarem organitzant-nos i treballant de valent per defensar tots els nostres drets laborals, socials i lingüístics. Per defensar els nostres llocs de treball, els nostres drets, la nostra llengua i les nostres vides. Seguirem lluitant per la normalització lingüística del català. Defensem que el català siga llengua vehicular al sistema educatiu arreu dels Països Catalans. Estem a favor dels programes d’ensenyament en català i de la immersió lingüística com a eina per a acabar amb la diglòssia i la substitució lingüística, tant al País Valencià, com a la Catalunya del Nord, a la Franja de Ponent, a les Pitiüses, a Mallorca… de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó.

Sense renúncies, defensem el valencià, el nostre català!
Davant el supremacisme lingüístic i l’espanyolisme, diem prou!