La realitat del Cas Garzón

En la conmemoració dels 20 anys de l’Operació Garzon contra l’independentisme reivindicatiu en 1.992 en el marc dels Jocs Olímpics de Barcelona.

Hi parlaran:

  • Empar Salvador del Fòrum per la Memòria del País Valencià
  • Toni Infante, víctima de la “Garçonada del 92”

Dia: Divendres 30 de març a les 19 hores

Lloc: Casal Obrer i Popular – Francesc Santacatalina, C/. Salvador Ferrandis Luna, 42. 46018 València

El Fòrum per la Memòria del País Valencià, va presentar al 2008 en l’Audiència Nacional espanyola denúncia per desaparicions forçades massives i crims contra la humanitat durant el franquisme. El sumari amb aquesta denúncia i altres presentades arreu de l’Estat espanyol, va a ser instruit pel jutge Baltasar Garzon. Esdeveniments ocorreguts durant l’instrucció del sumari i les seues conseqüències. Tractament donat a la denúncia de València.

Toni Infante va a ser detingut i torturat en l’operació repressiva de l’any 1992 en el marc dels Jocs Olímpics de Barcelona. Durant l’operació van ser detingudes més de seixanta persones de tot l’àmbit dels Països Catalans (Girona, Barcelona, València, Ciutat de Mallorca i altres), moltes de les quals van patir tortures. Aquella operación repressiva, de la que ara es compleixen 20 anys, va a ser dirigida i excutada des dels òrgans de poder de l’Estat espanyol, amb la cobertura del govern socialista de Felipe González i el silenci dels partits majoritaris liderada pel jutge Baltasar Garzon.

Les tortures mai van ser investigades per les instàncies judicials espanyoles malgrat alguns del acusats van comparèixer devant el jutge Garzon amb contusions visibles després dels dies d’incomunicació. Finalment, el Tribunal Europeu de Drets Humans a Estrasburg, va constatar la negligència de l’Estat espanyol en no investigar a fons les denúncies dels detinguts i va reconèixer l’existencia de tortures.