El passat dijous 13 de setembre, més de 200 persones, companyes i companys de diferents col·lectius i organitzacions com la Koordinadora de Kol·lectius del Park Alkosa, la COS, CGT, CNT, Endavant, Iniciativa Animalista, l’MDT, assemblees del 15M, Ca Revolta, Plataformes d’aturats de Paterna i Montcada, el CAT, ERPV, etc., es van manifestar davant les portes de l’Ajuntament de València, convocades per la Xarxa de col·lectius en lluita i pel Bloc Crític de València, per a mostrar la seua solidaritat amb els i les sindicalistes del Sindicat Andalús de Treballadors – SAT, repressaliades i denunciades per Mercadona, i per a exigir que es retiren aquestes denúncies (cal recordar que a causa de l’acció desenvolupada en un Mercadona d’Andalusia l’agost passat, hi ha 11 companys i companyes del SAT amb ordres de crida i cerca).

Aquest passat dijous, a València ciutat, més de dues-centes persones han participat en una concentració a la plaça del País Valencià per solidaritzar-se amb els membres del SAT. En acabar la concentració els assistents s’han dirigit al cèntric carrer Sant Vicent, on hi ha un establiment de Mercadona.

Mentre les companyes i companys arribaven en manifestació, una trentena de companys i companyes solidàries ja s’havien infiltrat a l’establiment per poder portar endavant l’acció, simulant una apropiació d’aliments de primera necessitat, amb la qual cosa s’ha pogut llegir el manifest de l’acció, i s’ha entregat a la direcció de Mercadona un escrit exigint la retirada immediata de les denúncies als companys andalusos.

En tot moment, efectius de la Policia Nacional espanyola han seguit la protesta, i han gravat els assistents de prop. Una cadena de policies ha impedit que més manifestants entraren a l’establiment, on els solidaris valencians han desplegat una pancarta i han llegit una carta adreçada al president de Mercadona, Juan Roig.

A la carta, els manifestants han denunciat que mentre “treure d’un supermercat nou carros de la compra amb productes alimentaris de primera necessitat sense passar per caixa per donar-los als qui més ho necessiten es considera delicte […], vulnerar els drets laborals, pagar un preu de misèria als llauradors… queda impune davant la Llei”. Per tot això, consideren que l’acció de la SAT és “absolutament legitima”.

Paral·lelament, s’ha tallat parcialment el carrer Sant Vicent, on s’han desplegat pancartes entre crits i la música de tabals i dolçaines. Al final, l’actuació de la Policia Nacional espanyola per identificar alguns dels assistents ha provocat moments de tensió, però que s’han saldat sense cap problema.

Amb aquesta acció, s’ha demostrat de forma fefaent que és possible fer lluita unitària, de forma solidària i generosa, amb gran combativitat, i sobre tot, amb els menors riscos possibles, mostrant-li a un monstre com Mercadona, que les persones treballadores unides podem fer molt, molt, per defensar els nostres drets!!