McDonald’s, empresa símbol del capitalisme i líder en la precarització del treball de joves d’arreu del món.

McDonald’s, empresa líder del sector 'menjar ràpid' a l’estat espanyol i a tot el món, és una de les cares més visibles d’un sistema capitalista que condemna a les treballadores a una vida de precarietat i pluriocupació. A McDonald’s la majoria de les persones que hi treballen són joves i no disposen d’experiència i formació sobre com defensar els seus drets laborals. Per tal de canviar la situació de precarietat es constitueix la secció sindical de la COS (Coordinadora Obrera Sindical) a McDonald’s.

 

Aquesta nova secció sindical té com a objectiu millorar les precàries condicions laborals dels treballadors i les treballadores de l’empresa a través de mesures col·lectives d’organització. Des de la secció sindical creiem necessari conèixer els nostres drets laborals, la legalitat i quins mecanismes estan al nostre abast per defensar-nos del sistema d’explotació generalitzat en el que ens veiem immersos.

La secció sindical de la COS a McDonald’s neix per denunciar, entre d'altres, la flexibilitat horària dels contractes, que fan difícilment conciliable la vida laboral amb la vida extralaboral i dificulten la planificació econòmica del mes, la reducció del rang d’hores màximes anuals, que fan perdre a les treballadores fins a un màxim de gairebé 800 hores anuals (el que es tradueix en un màxim de més de 5.000€ anuals), la modificació constant d'horaris i la reduïda remuneració.

Com ja s'ha dit, McDonald’s està reduint el nombre màxim d’hores en contractes antics. Degut que aquests tipus de contractes disposen d’una flexibilitat horària d’entre 15 i 39 hores els responsables legals de l’empresa addueixen que mentre es mantinguin dintre del nombre d’hores mínimes no s’estan sortint del marc de legalitat contractual i que en aquests moments de crisis hem d’entendre les mesures que s’estan prenent. 
Des de la secció sindical entenem que la crisi no és una excusa per a una empresa que a dia 1 d’octubre de 2013 anunciava un benefici net de 4.189 milions de dollars durant els primers mesos de l’any a nivell mundial i una xifra de negoci de 951 milions d’euros al tancament del 2012 a l’estat Espanyol, el que suposa un creixement del 2,5% respecte a l’any anterior. Per tant, ja que les grans empreses com McDonald’s fan ús del moment actual de la crisi per sortir-ne beneficiats creiem que és el moment que les treballadores obrim els ulls i diem prou, defensem i reivindiquem els nostres drets per tal d’aconseguir una vida digna.

La secció sindical ha de servir per donar una possibilitat real a les treballadores d'organitzar-se i per a construir un model diferent de relacions laborals utilitzant totes les eines legals i sindicals de les quals disposem basat en el respecte pels drets laborals adquirits i per la lluita per conquerir-ne de nous, l'assemblearisme, l'autoorganització, el suport mutu, la informació i la formació, per avançar cap a l'emancipació de les treballadores.