Davant els fets ocorreguts dimarts a la Plaça de la Vila de Gràcia, en la qual el cos dels Mossos d’Esquadra va detenir una dona i va impedir la realització d’una concentració per defensar una sortida de la crisi al servei de les classes populars — convocada amb el màxim respecte de les mesures sanitàries, en consonància amb la greu crisi sanitària que estem vivint—, les organitzacions i les persones sotasignades volem manifestar-nos en el següent sentit:1) En primer lloc, volem exigir als diferents responsables governamentals, tant estatals com autonòmics, el màxim respecte als drets i les llibertats civils. La crisi sanitària no pot ser un argument per impedir o obstaculitzar el dret a reunió i manifestació, més encara quan les convocatòries, com les del passat dimarts a 6 barris barcelonins, demanaven a les persones manifestants, de forma explícita, portar mascaretes i respectar la distància de seguretat.

Les concentracions convocades per a dimarts havien de produir-se de forma totalment normal, però van ser violentades per dispositius policials que van impedir-ne l’inici. Els Mossos d’Esquadra van impedir a les organitzadores mostrar les pancartes, van confiscar cartells i identificar aquelles que els mostraven o que cridaven alguna consigna. En el cas de Gràcia, una manifestant va ser detinguda.2) En segon lloc, denunciem la doble vara de mesurar que s’utilitza en funció de qui són els manifestants i del seu signe ideològic, més encara quan unes manifestacions es convoquen amb ple respecte pels criteris científics i sanitaris, en el context de la greu epidèmia que estem vivint, i les altres es fan justament des del menyspreu a aquests criteris. Aquesta doble vara de mesurar no està gaire lluny de contenir els elements d’una autèntica persecució política i ideològica.

Els grups, col·lectius i organitzacions que es van manifestar dimarts a Barcelona, i tots aquells que se seguiran manifestant cada dimarts a partir d’ara arreu dels Països Catalans, ho feien i ho faran preocupades perquè el cost de la crisi està recaient sobre les espatlles dels treballadors i les treballadores, i dels sectors populars, mentre bancs i grans empreses multinacionals no deixen de sumar beneficis, mentre no es posen les bases per reforçar el sistema sanitari públic ni per fer canvis socials en profunditat. Creiem que els precedents de com s’han gestionat les crisis anteriors, i l’historial de retallades en la sanitat pública i la resta de serveis públics en mans dels actuals governs estatal i autonòmics són arguments suficients per pensar que aquests grups, col·lectius i organitzacions tenen motius sòlids per manifestar-se.3) És per aquests motius que fem una crida a preparar-nos per tornar-nos a mobilitzar, des d’ara cap endavant, sempre que sigui necessari, pels drets socials i pels drets polítics, en definitiva, perquè la crisi no la paguem les de sempre i entre totes puguem aprofitar l’oportunitat que la crisi ens brinda per començar a desmuntar privilegis i construir una societat més igualitària. Mobilitzar-nos amb seguretat i amb totes les precaucions sanitàries: amb mascaretes i respectant sempre la distància de seguretat entre les manifestants. Però mobilitzar-nos, perquè ens hi van els drets i ens hi va la vida.

Amb aquesta declaració, les organitzacions i col·lectius sotasignats fem una crida a mobilitzar-nos cada dimarts, a les 20 h, a les places de cada barri i cada poble. Pels drets i les llibertats. Perquè aquesta crisi no la paguem les de sempre.