El passat 27 de setembre de 2020, l’Azerbaidjan, amb el suport de Turquia, inicià una ofensiva militar contra la República d’Arstaj, de majoria armènia. S’inicià una guerra de quaranta-quatre dies, amb més 2.000 baixes militars, 50 baixes civils i més de 70.000 desplaçats que acabà ahir, 10 de novembre, amb un acord entre les parts. L’ofensiva àzeri, dotada de major armament gràcies al seu aliat turc, ha anat conquerint bona part del territori d’Artsaj amb violacions de l’alto el foc, l’ús de material no convencional i atacant població civil i objectius civils.

El poble armeni en surt fortament perjudicat per la pèrdua de sobirania territorial, com n’és exemple la imposició d’un nou corredor entre Turquia i l’Azerbaidjan que passa per territori armeni. La guerra suposa un alt cost militar i econòmic, i va més enllà d’un conflicte d’interessos geopolítics, ja que és també un conflicte ètnic per la voluntat del Panturquisme de sotmetre un cop més el poble armeni.

D’una banda, Turquia es presenta com a potència imperialista consolidant-se a la zona i, així, continua expandint la seva zona d’influència al Caucas Sud. Tot això davant la indiferència de la Unió Europea i la complicitat de l’OTAN, de la qual Turquia és membre. D’altra banda, la Federació russa intervé tard per poder mantenir les relacions econòmiques i diplomàtiques amb Azerbaidjan, i així, aprofita per fer gala del seu paper diplomàtic i com a dinamitzador de la resolució del conflicte. Les dues grans potències, Turquia i Rússia, en surten molt beneficiades.

Des de l’esquerra independentista ens solidaritzem amb la lluita del poble armeni i condemnem l’agressió militar del règim de l’Azerbaidjan i Turquia. Per últim assenyalem l’estat espanyol per la seva complicitat amb Turquia en l’àmbit econòmic i militar, ja que utilitza les armes comprades per reprimir la dissidència política dels pobles oprimits de la regió.

Alerta Solidària · Arran · Coordinadora Obrera Sindical
Candidatura d’Unitat Popular · Endavant OSAN
Ítaca · Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans