Els sindicats CoBas, COS i IAC volem mostrar el nostre suport als passos que dia a dia emprèn el Poble Basc per superar cinc dècades de conflicte armat. En concret, ens adherim a la declaració institucional de la Junta de Portaveus del Parlament de Catalunya sobre la pau a Euskal Herria, que es va presentar el passat dilluns 10 de febrer en un acte en què vàrem assistir.

Ens hi adherim tot i que alguns dels termes no ens agraden. Però ho fem conscients que en aquest moment ha de prevaler la solidaritat. Ens identifiquem amb la majoria sindical, política, institucional i social que, a Euskal Herria, està impulsant la construcció d’una convivència democràtica.

La classe treballadora basca i la catalana som una sola, compartim gran part de la nostra història recent i, en ambdós territoris, afrontem reptes molt similars. Per això, en aquest esforç, volem posar-nos novament al costat del Poble Basc, de la mateixa manera que aquest poble ho fa amb nosaltres, sense anar més lluny, mobilitzant-se contra la repressió de l’Estat vers el procés.

Finalment, i d’acord amb el contingut de la declaració, demanem una política d’acostament dels presos i preses basques, així com un tracte humanitari a les que pateixen malalties greus. La política de dispersió ocasiona un sofriment innecessari a les famílies, a banda de les desenes de morts a les carreteres que es compten des de la seva aplicació. És urgent acabar amb l’excepcionalitat penitenciària per raons humanitàries i com a pas decidit per refermar la nova etapa de convivència democràtica.

Des de la solidaritat i el suport mutu, des de la fraternitat que ens dona pertànyer a una mateixa classe, volem contribuir a reforçar aquest procés.

Som classe treballadora! La solidaritat és la tendresa dels pobles!