Comunicat de la Sectorial de l’Acció Social de la Coordinadora Obrera Sindical.

Davant l’ordre de confinament per la crisi del coronavirus, els serveis socials bàsics d’atenció a les persones i residencials, segueixen actius gràcies a les treballadores del sector que ofereixen cobertura als col·lectius més vulnerables de la nostra societat.

Altres serveis, com els d’acció educativa, en no considerar-se prioritaris per part del Govern, han deixat d’oferir atenció a les persones usuàries i han sorgit els primers casos d’irregularitats contractuals, exigència de vacances, ERO i ERTOs. Aquesta situació se suma a la precarietat laboral i de servei ja existent en el sector a causa de les retallades i les privatitzacions.

Privatitzar el sector és precaritzar les treballadores i l’atenció a les persones usuàries prioritzant el benefici econòmic de l’empresari. Fa anys que demanem uns serveis públics de qualitat i denunciant les privatitzacions i és ara, amb la crisi del coronavirus, on queda palesa aquesta necessitat. Moltes empreses privades del tercer sector no han considerat el servei que ofereixen prioritari i per tant han deixat desateses a milers de persones usuàries que necessiten un seguiment de salut mental, un suport en les feines i tasques de les seves residències i en molts casos no oferir una atenció presencial en situacions d’especial vulnerabilitat. Tanmateix, les empreses no estan garantint les mesures de protecció mínimes i indispensables tant a treballadores com a usuàries.

Des de la Sectorial d’Acció Social de la COS, volem fer una crida a les treballadores a no acceptar cap ERO ni ERTO, ni cap carta d’acomiadament, ja que l’aplicació d’aquests EREs/ERTOs requereix una comunicació a l’autoritat laboral i és un mitjà que requereix uns dies per a la seva aprovació. Si us veieu pressionades, signeu «no conforme» i acudiu als sindicats combatius, per tal de fer la demanda posterior.

Reclamem que:
• Les empreses facilitin informació i recursos tant humans com econòmics per fer front a la crisi i garantir la protecció de les treballadores i les persones usuàries.
• L’aturada de tots els EROS i ERTOs.
• Les empreses assumeixin els costos laborals originats per una situació de força major.
• La millora i subrogació dels contractes.
• L’increment dels impostos a les empreses que facin ERTOs i EROs per a pal·liar l’allau i el buidament dels ingressos públics de les caixes de la seguretat social.

Davant la gestió economicista per part de les empreses del tercer sector, exigim l’expropiació i nacionalització dels serveis públics per tal de garantir uns serveis de qualitat i posar fi a la precarietat laboral de les treballadores del sector.

Alhora, com a treballadores del sector social, assumim com a pròpies les mesures de les classes populars mobilitzades perquè aquesta crisi no la paguem nosaltres:
• Tots els recursos a la sanitat pública.
Prohibir i anul·lar tots els acomiadaments.
Prohibir els desnonaments.
Moratòries generals de les hipoteques, lloguers i subministrament bàsics.

Defensem els nostres drets com a treballadores i els de les persones en situació de vulnerabilitat.

Sectorial de l’Acció Social de la Coordinadora Obrera Sindical @COS_AccioSocial