Els sindicats i entitats de bombers d’Euskal Herria, Galiza i dels Països Catalans sota signants ens dirigim als nostres respectius pobles per mostrar la més enèrgica repulsa davant la intromissió d’unitats de l’exèrcit espanyol en tasques de Protecció Civil i Emergències.

Intervencions amb una desproporcionada ostentació de personal, vehicles i material, que obeeixen a un impuls polític més que a necessitats reals de la ciutadania. Les imatges de militars fent tasques civils no tenen altre objectiu que justificar les obscenes partides econòmiques que l’estat espanyol destina a despeses militars i rentar la imatge d’un exèrcit de dubtós tarannà democràtic.

Els bombers i bomberes, juntament amb una altra multitud de treballadors i treballadores dels nostres països, formem part del personal que ha estat en primera línia des de l’inici, patint la manca de material que garantís la nostra pròpia salut, sense poder accedir a anàlisi de contagis, amb plantilles minvades, doblant jornades i torns, i, en definitiva, posant en risc la nostra pròpia salut, amb l’únic objectiu de garantir la salut de la ciutadania. En multitud d’ocasions ens hem ofert a treballar de forma voluntària fora de les nostres jornades laborals, així ho estem fent i ho seguirem fent mentre sigui necessari.

Les polítiques d’austeritat dictades des de Brussel·les, ordenades des de Madrid i executades per Govern Basc, Govern de Navarra, Xunta de Galícia, Generalitat de Catalunya, Generalitat Valenciana i Govern de les Illes Balears han deixat els nostres serveis públics sota mínims. Els governs dels nostres països han acordat amb Madrid, sota l’exigència del sostre de despesa i el compliment del dèficit, no apostar per uns serveis públics forts i de qualitat, el que ha suposat una precarització dels i les treballadores i, en definitiva, un afebliment del sector públic en favor del capital.

Els mateixos que ens han aprimat el sector públic fins a l’extenuació pretenen vendre’ns que la solució passa per mediàtiques exhibicions d’Unitats Militars d’Emergència als nostres carrers. Fa molts anys que patim retallades econòmiques en tots els àmbits excepte en Defensa, que ha incrementat el seu pressupost, el que ha deixat una situació especialment precària en sanitat i en emergències. L’exèrcit ha estat eina de repressió i control per oprimir la voluntat de llibertats nacionals i drets socials dels pobles basc, gallec i català, i de tota la classe treballadora. El mateix exèrcit que està patrullant els nostres carrers retallant, encara més, les llibertats civils.

Davant d’aquesta crisi sanitària reivindiquem una sortida civil amb uns serveis públics forts en les que els nostres respectius pobles tinguin capacitat de decisió per gestionar els nostres propis recursos, sense ingerències centralitzadores a toc de cornetí casernari.

Despeses militars per a despeses socials.

LAB, ELA, CUT, CIG, I-CSC, COS, CGT, Bombers per la República.