Si res no ho canvia, el pròxim dimarts 17 de juny es realitzaran les eleccions sindicals al Comitè d’empresa de TMB. Aquestes eleccions cauen a les portes de la negociació del conveni col·lectiu que començarà a partir de l’1 de gener de 2015.

Per tant, els i les treballadores ens juguem en aquestes eleccions qui negociarà les nostres condicions laborals. Creiem important per entendre millor que pot succeir en el futur repassar que ha succeït en els últims tres anys.

Després d’una mobilització molt important de la plantilla de conducció a l’any 2010 es va signar el conveni, amb efectes retroactius, de 2009 a 2012 que portava els calendaris amb 2 dies de descans setmanal per a tota la plantilla que no ho gaudia.

Entre finals de 2011 i principis de 2012, la Direcció va informar al Comitè d’empresa que no anava a complir el conveni que hi havia signat.

La frustrada mobilització per defensar el nostre conveni va comportar que tot el Comitè d’empresa acabés defensant en una Assemblea General que s’havia de signar la retallada del conveni i la congelació salarial durant tres anys més, en forma de nou conveni (2012-2014).

A ningú va sorprendre que el sindicat de comandaments, ACAT, i el trident, CCOO, UGT i el SIT, es posicionessin d’aquella manera. Sempre han sigut la corretja de transmissió de la Direcció i aquell cop no anava a ser una excepció. En canvi si que va marcar un punt d’inflexió i un canvi de rumb que ACTUB, CGT i PSA defensessin que havíem de perdre les nostres condicions salarials. Sobretot tenint en compte que ACAT, CCOO, UGT i SIT ja tenien majoria per signar aquella retallada.

L’argument bàsic de tots els sindicats del Comitè d’empresa per “vendre” aquella pèrdua de poder adquisitiu era que d’aquesta manera la plantilla tindríem “pau laboral” durant 3 anys.

La realitat va ser molt diferent i la Direcció, un cop més, no va complir:

• Va acomiadar a Andreu de Cabo,

• Va intentar robar la Paga Extra de Nadal de 2012,

• Ha eliminat un gran nombre de serveis, generant més pressió al lloc de treball i un pitjor servei d’autobusos.

• No ha realitzat noves contractacions des de fa 4 anys, generant una manca crònica de personal.

• Ha acomiadat a Antonio Bonilla,

• Ha deixat d’aportar la seva part al Pla de Pensions, ha continuat externalitzant serveis, ha reduït tot tipus de despesa que beneficiava al treballador, etc.

Amb aquest currículum és més que sabut que la intenció de la Direcció pel conveni vinent és continuar amb la política de les tisores.

En aquesta ocasió la Direcció utilitzarà diferents arguments per ficar la por al cos de la plantilla i que s’accepti una nova retallada: que perdrem els calendaris de descansos, que es privatitzarà l’empresa, etc.
Al mateix temps, la Direcció (CiU i PSC) utilitzaran la reforma laboral del PP que només dóna de termini un any per negociar el conveni, amb el que es pressionarà per a arribar a qualsevol acord (per dolent que sigui) ja que un cop transcorregut aquest temps s’aplica directament el conveni col•lectiu que està per sobre i que és més dolent que el que tenim actualment.

La situació sindical

Com era d’esperar les cotxeres han estat aquesta última setmana plena de sindicalistes amb somriures, molta propaganda escrita i sobres amb vots a dintre.
La Direcció es juga que la plantilla estigui “atada y bien atada” durant el proper conveni i el seus sindicalistes es juguen les seves poltrones durant 4 anys més.

Els mateixos noms i les mateixes cares dels sindicalistes del Trident (De Pablo, Faus, Muñoz, Arias, Martín, Barrios, etc.). No els importa portar més de 20 anys sense anar al seu lloc de treball o haver dimitit com a President del Comitè d’empresa deixant tirat a Bonilla.
Igual que passa en la política institucional, la casta sindical vol que no hi hagi cap renovació real del Comitè d’empresa.

En la tasca de fer empassar un altre mal conveni la Direcció tindrà al seu costat, com sempre, a ACAT, CCOO, UGT i SIT.
Votar-los a ells és votar directament a la Direcció. Si aconsegueixen un altre cop majoria al Comitè d’empresa ja sabem a que ens atenem.

Per sort el futur no està escrit i les coses poden anar de manera diferent. Com en altres ocasions els treballadors i treballadores tenim la possibilitat de fer que les intencions de la Direcció es trunquin i aconseguir els nostre propòsits.

L’últim exemple de que no podem caure en el derrotisme ha sigut la inclusió al cens electoral de Bonilla i l’exclusió de tots els membres fora de conveni, que anteriorment sempre havien votat.
Sigui via mobilització o sigui via judicial les possibilitats de fer front a la Direcció existeixen i el que es necessita és iniciativa, compromís i ganes de lluitar pels nostres drets i pels nostres companys sancionats o acomiadats.

En aquest sentit, hem de lamentar com s’ha moderat la CGT i PSA en els últims dos anys. Això ha portat a un debilitament de la plantilla en el seu conjunt. Han traït el seu assemblearisme no respectant la decisió dels treballadors i treballadores, han donat l’esquena a l’ACTUB en el cas Bonilla i han caigut en la utilització d’hores sindicals al Pla de pensions que no estaven legalment acordades.

Aquesta domesticació és un fet que tothom reconeix, i no és una casualitat que remarquin constantment les seves glories passades.
Desafortunadament ni CGT, ni PSA tampoc han buscat una renovació i han preferit continuar amb les mateixes persones al cap davant (Mercader i De Amo).

Aquesta situació ha fet que en l’últim any s’hagi donat una recomposició en el camp sindical i, un cop mort el Comitè de conveni, s’hagin generat noves confluències davant els diferents problemes laborals.

La Coordinadora Obrera Sindical (COS) hem coincidit en l’últim any amb ACTUB, BS i CNT (que no es presenten a les eleccions sindicals) denunciant públicament i protestant contra les agressions que patim els treballadors i treballadores de l’empresa. Hem estat amb ACTUB denunciat l’inclusió de Bonilla i l’exclusió dels fora de conveni a les eleccions sindicals. Hem convocat amb ACTUB, BS i CNT l’aturada i concentració del dimecres 11 de juny per recolzar aquest treballador acomiadat.

En aquest tema, tenim clar que Bonilla va ser acomiadat com a represàlia de la Direcció contra l’ACTUB per no acceptar les seves demandes de beneficiar sindicalment a CCOO, UGT i SIT en relació al cobrament del temps no gaudit de l’entrepà.

Un tema aquest en el que, recordem, tenim interposada una querella criminal contra el President i Vicepresident de TMB (Joaquim Forn i Dídac Pestaña) per l’opacitat de la Direcció i els seus sous i pensions milionàries, sol•licitant només la inhabilitació d’aquests dos polítics professionals.

La nostra manera de ser

En aquestes eleccions sindicals la COS, ens sortim dels interessos partidistes, per plantejar a la plantilla que a dia d’avui el vot que més mal els fa a la Direcció i als seus sindicalistes és el d’ACTUB i el de la COS.
Valorem molt positivament que el sindicat de Bonilla l’hagi elegit el número 3 de la seva llista i, per aquest motiu, animem a tothom a recolzar a alguna d’aquestes dues candidatures.

Per altre costat, la COS vam decidir que les persones que composen les nostres llistes sindicals aniran rotant si aconseguim representació al Comitè d’empresa. D’aquesta manera no hi haurà ningú que estigui més de 2 o 3 mesos exercint de delegat sindical amb 40 hores sindicals mensuals, que representen 5 dies al mes per a fer tasques de denuncia a Inspecció de treball, consultes als advocats o repartiment de informació a les cotxeres.

A la vegada vam decidir que els companys que havien sigut delegats o havien realitzat activitat sindical anteriorment no anirien al cap davant de la llista sinó en llocs posteriors (Garganté nº 10, Mondragón nº 20, Javi nº 30 i Mellado, com independent, nº 31). Com a sindicat volem promocionar a nous companys i companyes a implicar-se en la defensa dels drets laborals.

Per últim, la COS entenem que si aquestes eleccions fan perdre la majoria al Comitè d’empresa de CCOO, UGT i SIT es pot obrir la porta per aconseguir en el proper conveni col•lectiu tres eixos que considerem imprescindibles:

• Recuperació econòmica de tot el poder adquisitiu perdut durant els últims anys.

• Transformació dels diferents plusos salarials a sou base per poder cotitzar-los de cara a futur.

• Recuperació dels serveis eliminats amb la contractació d’uns 200 nous treballadors i treballadores.

Ara els treballadors i treballadores tenim l’oportunitat de canviar les coses.

Tenim l’oportunitat d’enviar un missatge a la Direcció de que les nostres condicions laborals no es toquen i que, a més, volem recuperar tot el que hem perdut en el proper conveni col•lectiu.

La COS fem una crida a votar massivament per renovar radicalment el Comitè d’empresa, traient d’una vegada per totes els que porten masses anys vivint del rebaix sindical.

Està a les nostres mans. És l’hora del canvi.

 

Secció sindical de la COS a autobusos de TMB: http://costb.wordpress.com // @cos_tb // https://www.facebook.com/COSTB