Condemnen l'empresa Grup Europa Telecomunicacions Deamed a readmetre els tres treballadors que va acomiadar per haver creat una secció sindical de la COS.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha fallat a favor del recurs que tres treballadors de l'empresa Grup Europa Telecomunicacions-Deamed, de Constantí (el Tarragonès), van interposar contra la sentència del Jutjat Social núm. 3 de Tarragona que reconeixia la improcedència però no la nul·litat dels seus acomiadaments per vulnerar el seu dret a la llibertat sindical.

Els tres treballadors, representats pel Col·lectiu Ronda, havien estat acomiadats el dia 11 de juliol de 2014, l'endemà mateix d'anunciar la seva intenció de constituir una secció sindical de la Coordinadora Obrera Sindical (COS) i reivindicar la millora de les condicions laborals dins l'empresa.

La sentència del TSJC arriba just dos anys després que s'iniciés la interposició de la demanda de part dels tres treballadors acomiadats i mig any després que el jutjat tarragoní considerés improcedent l'extinció dels contractes dels tres treballadors, fixant les indemnitzacions corresponents, però desestimant la pretensió principal consistent en què aquest acomiadament fos declarat nul per vulneració de drets fonamentals, com és el dret a la llibertat sindical.

La Sala Social del TSJC sí que considera que hi ha prou indicis per provar que l'extinció contractual va ser motivada per la seva afiliació sindical i no pels motius oficials que se'ls va comunicar: la finalització dels contractes temporals, que a més van ser declarats fraudulents. La sentència valora el fet que aquests eren tres contractes d'obra i servei per a projectes diferents que no estaven finalitzats, així com la coincidència entre les dates de comunicació dels acomiadaments amb les de l'anunci de la constitució de la secció sindical de la COS, sense que hi hagués altres motius que poguessin justificar els seus acomiadaments.

Nul·litat, readmissió i indemnització

La sentència declara nuls els acomiadaments i obliga al Grup Europa Telecomunicacions-Deamed a readmetre de forma immediata els tres treballadors, amb l'abonament dels salaris de tramitació fins que aquesta readmissió tingui lloc i condemna l'empresa a una indemnització de 25.001 euros per al seu conjunt en concepte de danys i perjudicis derivats de la vulneració del dret a la llibertat sindical.

Per a l'advocat del Col·lectiu Ronda representant dels treballadors, Albert Vallribera, considera que finalment s'ha fet justícia en un cas en el que els indicis eren prou clars: «fer callar les veus crítiques amb la política laboral de l'empresa». Segons Vallribera, tot i el reconeixement inicial de la improcedència, calia demostrar que els acomiadaments no van anar acompanyats de cap explicació addicional o argumentació de part de l'empresa que els justifiqués més enllà d'una pretesa represàlia per les intencions de sindicar-se dels treballadors. «Cal que aquest tipus de sentències puguin prevaldre en uns temps difícils en la defensa dels drets laborals, i cal que els tribunals esdevinguin una garantia de protecció per als treballadors que són víctimes de situacions on es vulneren els drets més fonamentals».

El sindicat COS, que ha liderat les campanyes de mobilització i sensibilització que s'han dut a terme per denunciar el cas, es felicita també per la sentència obtinguda i la resolució final de la situació dels treballadors afectats. Segons el sindicat, la sentència "ens reafirma en la necessitat d'organitzar-nos als centres de treball per ser més forts davant dels abusos empresarials".