El treballador acomiadat el curs passat pel Grup TENO, que treballava en el servei de menjador del Col·legi Elisabeth de Salou, ha estat readmès al seu lloc de treball després de la sentència emesa pels jutjats socials de Tarragona, la qual certifica que va ser acomiadat per haver realitzat una assemblea de treballadors al centre i secundar la Vaga General.

La sentència, que declara nul l’acomiadament, afirma que el motiu real d’aquest fou “el ejercicio de su derecho a solicitar una asamblea de los trabajadores y su derecho a la libre expresión” i que “la conducta de la empresa únicamente encubría una torpe causa de extinguir la relación laboral, como represalia al ejercicio de dichas acciones”.

Fruit d’aquesta sentència, el treballador acomiadat serà readmès la setmana vinent al seu lloc de treball, ja que aquest no es va avenir a signar una compensació econòmica a canvi de renunciar a la resolució favorable de la sentència. El Grup TENO ja havia intentat indemnitzar fortament al treballador per tal de no iniciar el procés judicial, però la fermesa del treballador, així com les declaracions en favor d’aquest per part de les seves companyes de treball, han provocat que el jutge hagi dictat la nul·litat de l’acomiadament i la seva immediata readmissió.

Cal recordar que encara hi ha una altra companya acomiadada, que no va poder presentar denúncia pel fet de tenir un contracte laboral d’obra i servei, i no pas fix discontinu, com la resta de la plantilla. Aquesta circumstància, del tot irregular, no va ser denunciada en el seu moment i és per això que ha impedit la denúncia pels canals jurídics. També cal remarcar que aquest primer èxit ha estat possible gràcies a la col·laboració de dos sindicats, Comissions de Base (Co.Bas.) i la Coordinadora Obrera Sindical (COS), que han treballat colze a colze per cobrir tant la vessant jurídica com la reivindicativa.

Des de la COS “volem denunciar de nou la persecució de l’empresa Grup TENO vers els seus treballadors i treballadores”. I més quan és una empresa que presumeix públicament del seu compromís social. Així com, “animar a tots els treballadors i treballadores de l’empresa a organitzar-se per a reclamar una millora de les seves condicions laborals, i fer un front comú per evitar noves pràctiques il·legals per part de l’empresa”.

També, assegura el sindicat de l’Esquerra Independentista, “volem felicitar la fermesa d’aquest treballador que no ha sucumbit al xantatge de l’empresa i ha defensat fins a darrera instància els seus drets laborals. Aquesta sentència posa de manifest que la persecució contra els treballadors i treballadores no queda impune”.

Per últim, des de la COS s’afirma que “estarem a sobre d’aquesta empresa per tal que el treballador readmès i els seus companys no pateixin represàlies per la seva acció davant dels tribunals, i continuarem reivindicant la readmissió de l’altra companya acomiadada”.

 

Coordinadora Obrera Sindical (COS)

Tarragona, 18 de gener de 2013