El sindicalisme de classe de Galícia, dels Països Catalans, del País Basc, d’Astúries, d’Aragó, d’Andalusia i de les Canàries signem un comunicat conjunt on analitzem els darrers embats repressius del règim espanyol.

Els sindicats signataris en representació de la classe treballadora de diverses nacions volem manifestar el següent davant els greus fets que novament estan succeint a Catalunya.

La situació que s’està vivint avui dia a Catalunya és d’autèntica excepcionalitat política amb una falta de democràcia que ens fa recordar èpoques que encara que són per tots i totes conegudes no deixen de restar gravetat a la situació.

Primer divendres passat el jutge Llarena va enviar a presó a 12 diputats i diputades de formacions independentistes i a Marta Rovira va haver de prendre el camí de l’exili per evitar el seu ingrés a la presó. I per si no n’hi hagués prou, el 25 de març la policia alemanya va detenir al President Carles Puigdemont després de l’ordre de detenció internacional dictada per l’estat espanyol.

Els sindicats signataris considerem aquests fets d’extrema gravetat i considerem que ja fa massa temps que la maquinària repressiva de l’estat espanyol ha anat massa lluny. Començant per la repressió amb més de 1000 persones ferides durant el referèndum de l’1 d’octubre, les excarceracions dels presidents de les entitats ANC i Òmnium Cultural i de membres del Govern de Catalunya mentre la resta havien de prendre el camí de l’exili, les imputacions constants i l’exili de la militant de la CUP Anna Gabriel, i finalment les últimes 13 detencions i l’exili de Marta Rovira, amb la gravetat que l’últim detingut és el legítim president escollit pel poble de Catalunya, que va ser destituït del seu càrrec per la força i un mes tard l’estat espanyol va impossibilitar ser de nou President, quan la voluntat de la majoria d’un parlament triat per la majoria dels catalans i catalanes era investir-ho President.

Tot això demostra el caràcter profundament antidemocràtic de l’estat espanyol que tant temps portàvem denunciant. Se’ns deia que per vies pacífiques i democràtiques totes les idees i projectes polítics eren defensables però si alguna cosa està posant al descobert el Procés a Catalunya, que tot això era i és una gran mentida. L’estat espanyol torna a demostrar que és un projecte polític sustentat en la força i en la dominació i no té objecció algun a deixar en evidència la seua nul·la legitimitat democràtica com és en aquest cas a Catalunya.

Per tot això els sotasignats exigim que primer de tot s’alliberen les i els presos polítics i el retorn de les exiliades sense cap risc a ser detingudes. D’altra banda exigim que l’estat espanyol pare tota la seua maquinària repressiva a Catalunya i sobretot que respecte la voluntat popular exercida pel poble català el passat 1 d’octubre. Per finalitzar vam mostrar tota la nostra solidaritat amb totes i tots els represaliats i a tot el poble de Catalunya en aquests durs moments. El poble de Catalunya pot comptar amb tots nosaltres.

Aquest comunicat el signem els següents sindicats:

Eusko Langileen Alkartasuna, Langile Abertzaleen Batzordeak i STEILAS (País Basc)
Confederación Intersindical Galega i Central Unitaria de Traballadores (Galícia)
Coordinadora Obrera Sindical, Intersindical Alternativa de Catalunya, Intersindical CSC, Intersindical Valenciana i STEI Illes (Països Catalans)
Intersindical Canaria (Canàries)
Colectivo Unitario de Trabajadores (Aragó)
Sindicato Andaluz de Trabajadores/as (Andalusia)
Corriente Sindical d’Izquierda (Astúries)