El sindicalisme de classe dels Països Catalans, País Basc, Astúries, Andalusia i Canàries volem transmetre a l'opinió pública la nostra opinió sobre el que està succeint a Argentina aquests últims mesos, i que ens preocupa profundament.

La classe treballadora Argentina està patint un atac terrible als drets laborals i socials conquistats a força de lluita durant anys. Si bé és cert que en aquesta ocasió, la dreta de Macri ha arribat en poder després d'haver guanyat unes eleccions, les seues polítiques econòmiques i socials i la repressió policial i militar desenvolupada per protegir aquestes polítiques són més pròpies d'una autèntica dictadura.

Macri i el seu govern representen els interessos de les grans corporacions, de l'oligarquia financera i de l'imperialisme de les grans potències, amb els EUA al capdavant, com a caps visibles del gran capital en l'actualitat, i no van dubtar a l'hora d'enviar els drets socials i laborals de la classe treballadora, i la mateixa sobirania dels pobles, a la paperera de la història. Bé siga per cops militars, per cops judicials estil Brasil o per fraus electorals com a Hondures, no es detindran fins a aconseguir els seus objectius.

Els exemples de tot el que estem parlant són ja massa en un període de temps molt curt. Està d'una banda la repressió contra el poble Maputxe a la Patagònia i en general contra el dret a l'existència dels pobles originaris. Una repressió que en els últims mesos s'ha saldat amb la mort de Santiago Maldonado i Rafael Nahuel. Aquests fets i la gestió d'aquests, amb total obscurantisme i ocultació a les famílies i a l'opinió pública en general ens porten a la memòria altres capítols repressius d'altres règims del passat, amb desaparicions després de les quals estava la mà del poder polític. D'altra banda, estan totes les reformes econòmiques i socials que està engegant el Govern de Macri, i que es carrega d'un cop de ploma les conquestes laborals i socials i de la classe treballadora i les classes populars.

No són noves les receptes del Govern de Macri. De fet, es tracta de les velles receptes neoliberals que ja hem conegut als EUA i Anglaterra en els anys 80, en la mateixa Argentina a la fi dels 90, a Europa després de la crisi econòmica del 2008 i ara de nou en l'Argentina. Es tracta del que sempre ha tractat el neoliberalisme: Precarització de les condicions laborals, minimització fins a l'extrem de la despesa pública, privatització dels sectors públics i, paral·lelament a tot això, la supressió de llibertats i dels drets civils fonamentals d'un país autènticament democràtic.

Abans de res aquest atac neoliberal, volem remarcar la resposta donada pel poble argentí als carrers, i les organitzacions que l'han capitanejada. Un poble i una classe treballadora organitzada social i sindicalment en diferents àmbits però que són molt conscients del que s'està jugant avui en dia el poble Argentí. Aturs, manifestacions, jornades de lluita… totes elles saldades amb una brutal repressió, estan sent habituals en els últims mesos. Situació que deixa bé a les clares la gravetat del que està succeint actualment a Argentina.

Per tot això, els sindicats signataris ens solidaritzem amb el poble Argentí i amb la classe treballadora de l'Argentina, i amb les organitzacions sindicals que van secundar i van posar els seus recursos per organitzar aquesta resposta. Els sindicats combatius de les nacions estem del vostre costat i ho estarem per a qualsevol cosa que siga necessari. Desgraciadament, les polítiques que s'estan aplicant en l'Argentina ja han estat aplicades en l'estat espanyol, per la qual cosa sabem molt bé pel que esteu passant. Ens comprometem a oferir solidaritat allà on siga necessari i a portar la vostra veu a tots els racons que puguem arribar, en defensa de la vostra causa.

Cal que tots els i les treballadores del món entenguem que cal fer un pas més, cal convertir la solidaritat en un acte militant, la militància en la lluita organitzada, i l'organització en la victòria dels pobles. Avui estem al costat dels treballadors i el poble argentí perquè és la nostra obligació, però també, perquè estem convençuts que demà els treballadors i el poble Argentí estaran al nostre costat.

Aquest comunicat el signem els següents sindicats:

STEILAS, LAB i ESK (País Basc)
CUT i CIG (Galícia)
IV, IAC, I-CSC i COS (Països Catalans)
FSOC i IC (Canàries)
CUT (Aragó)
SAT (Andalusia)
CSI (Astúries)