El 10 de setembre a Barcelona, sindicats dels pobles de l'estat espanyol es van reunir per establir un òrgan de coordinació per donar suport al referèndum d'autodeterminació de l'1 d'octubre.

Durant el matí i migdia del 10 de setembre, a Barcelona, sindicats dels diversos pobles que hi ha dins de les encara actuals fronteres de l'estat espanyol es reuniran per coordinar-se en defensa del referèndum d'autodeterminació de l'1 d'octubre. També consensuaran un manifest, que podeu llegir sota d'aquestes línies:

Catalunya viu en una cruïlla històrica on la majoria del poble català vol decidir lliurement el seu futur polític i per això s'ha mobilitzat per reclamar en diverses vegades el seu dret a fer-ho pacíficament i democràticament mitjançant la convocatòria d'un referèndum.

Des de la primera consulta autorganizada a Arenys de Munt (el Maresme) el setembre de 2008 fins a la convocatòria del referèndum per part del Parlament de Catalunya l'1 d'octubre de 2017, s'ha demanat formalment 18 vegades al Govern de l'estat espanyol que permeti un referèndum vinculant a Catalunya i que emprengui les reformes legals necessàries per fer-ho possible.

Però el govern espanyol, i aquells que li donen el seu suport en aquesta qüestió, s'han negat sempre a obrir un debat real que pugui resoldre aquest conflicte polític per la via democràtica.

Des de l'any 2012 les mobilitzacions populars han omplert els carrers amb més d'un milió i mitjà de persones cada 11 de setembre, a la consulta del 9 de novembre de 2014 van votar 2.305.290 persones el 80,76% dels quals van optar pel SI al fet que Catalunya fos un estat independent i les eleccions de 2015 van donar una majoria absoluta als diputats dels partits independentistes.

En aquest sentit, les organitzacions sindicals que signem aquesta declaració volem deixar clar que:

• El dret a vot és un dret fonamental per a qualsevol Societat que vulgui resoldre democràticament qualsevol conflicte de forma justa i participada.

• El conflicte polític i territorial obert entre Catalunya i l'estat espanyol solament es pot resoldre a través d'un referèndum on el poble català pugui decidir lliurement el seu futur polític.

• Són les contínues negatives de l'estat espanyol a iniciar un procés que acabi amb un referèndum pactat a Catalunya les que han portat al Parlament de Catalunya a convocar de forma unilateral un referèndum d'autodeterminació per aquest 1 d'octubre de 2017.

• Les organitzacions sotasignades donem suport fermament la celebració del referèndum de l'1 d'octubre i ens comprometem a acatar els resultats.

• En cap cas pot ser la via de la prohibició, la repressió o la judicialització la resposta que doni el Govern de l'estat espanyol a la convocatòria d'aquest referèndum. Ens comprometem, doncs, a mobilitzar-nos i a ser part activa en la defensa del referèndum i garantir que aquest 1 d'octubre el poble català pugui anar a votar lliurement i democràticament.

És la democràcia i el dret a l'autodeterminació dels pobles el que està en joc aquest 1 d'octubre per això volem fer un pas endavant des de la solidaritat i l'aliança de classe, comprometent-nos i sent part activa del procés Català, perquè estem convençuts que serà la mobilització i l'activació popular la que farà possible que aquest 1 d'octubre els catalans i les catalanes puguin votar el que creen i perquè entenem que el camí que ha obert Catalunya és una oportunitat per la classe treballadora de la resta de les nacions i els pobles de l'estat espanyol per aconseguir unes condicions de vida millors i una societat molt més democràtica i justa.

Confederación Intersindical (Intersindical) – Castella
Confederación Intersindical Galega (CIG) – Galícia
Coordinadora Obrera Sindical (COS) – Països Catalans
Corriente Sindical d'Izquierda d'Asturies (CSI) – Astúries
Central Unitaria de Treballadoras/es de Galiza (CUT) – Galícia
Colectivo Unitario de Trabajadores de Aragón (CUT) – Aragó
Ezker Sindikalaren Konbergentzia (ESK) – País Basc
Eusko Langileen Alkartasuna (ELA) – País Basc
Langile Abertzaleen Batzordeak (LAB) – País Basc
Intersindical Canaria (IC) – Canàries
Intersindical – Confederació Sindical Catalana (I-CSC) – Països Catalans
Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) – Països Catalans
Intersindical Valenciana – Països Catalans
Sindicat de Treballadores i Treballadors-Intersindical de les Illes Balears (STEI) – Països Catalans
Euskalherriko Irakaskuntzako Langileen Sindikatua (STEILAS) – País Basc

Etiqueta a Twitter: #SindicatsXreferendum