Crònica de l'assemblea oberta de treballadores del lleure a Tarragona.
Una quinzena de treballadores es va aplegar durant el matí del dissabte 9 de novembre al local de la Colla Xiquets de Tarragona, per participar en la 1a Assemblea Oberta del Lleure. Treballadores provinents de set empreses diferents del món del lleure, vingudes de diversos indrets del Camp, es van trobar per exposar i debatre les diverses realitats laborals de cadascú i mirar de trobar solucions a la creixent precarietat que viu el sector.
La trobada va comptar amb la participació d'Oriol Pintos, advocat i militant de la COS (Coordinadora Obrera Sindical), que va exposar de forma pedagògica les diverses il·legalitats que s'acostumen a cometre per part dels empresaris en el món del lleure. Es va parlar dels contractes temporals en frau de llei, de les hores de feina extraordinàries no retribuïdes, dels acomiadaments fraudulents, dels dies de lliure elecció de les escoles que es descompten als treballadors, de les ràtios de nens per monitor que no s'acompleixen…
Per altra banda, els membres de la secció sindical de la COS a TENO MENJADORS S.L. van poder compartir les seves experiències amb la resta de companys, i explicar com ha estat possible, al seu centre de treball, la readmissió de companys acomiadats, transformar tots els contractes temporals en fixos, o lluitar per aconseguir cobrar els dies de lliure elecció descomptats injustament.
Una de les conclusions pràctiques de la jornada, testimoniada per diversos casos, és que la lluita sindical per part dels treballadors no els ha exposat a perdre la feina, sinó tot el contrari. En paraules d'Oriol Pintos, 'la garantia d'indemnitat protegeix la treballadora que reclama qualsevol millora, de ser acomiadada per l'empresa. En aquests casos, l'empresa ha d'aconseguir demostrar davant d'un jutge que no l'està acomiadant com a represàlia, i això és molt difícil. És una protecció que no tenen la resta de treballadors.' Afiliar-se, organitzar-se i reivindicar les millores pertinents ens protegeix contra les possibles represàlies de l'empresari, i és l'única manera de posar fi a aquest conjunt de pràctiques il·legítimes i alegals que fan aquest sector més precari. Aquesta ha estat una de les consignes que s'ha intentat llençar des de l'Assemblea Oberta del Lleure, i que s'intentarà transmetre a partir d'ara, de cara a una propera convocatòria.
Un altre dels temes de debat ha estat la lluita pel 3r conveni col·lectiu del lleure, vist que l'actual conveni porta congelat des del 2010. Actualment això ja ha suposat una pèrdua del 8% del poder adquisitiu a les 22.000 persones treballadores del lleure a la Comunitat Autònoma de Catalunya. La negociació està paralitzada i en mans dels sindicats majoritaris i la patronal. L'Assemblea es va cloure valorant que el primer pas a fer és convocar una segona assemblea oberta de les comarques del Camp amb molta més antelació i difusió, per tal de poder debatre amb un quòrum molt més ampli quines mesures col·lectives de pressió és possible tirar endavant.