Els salaris a la baixa, uns més i uns altres menys, però tots: el dels empleats públics, el dels treballadors del sector privat, el salari mínim, les pensions. (Font: Kaosenlared + Premsa)

El Govern augmentarà el salari mínim interprofessional “en línia” amb la pujada aplicada en 2010, que va ser de l’1,5%, o fins i tot per sota, fins a un màxim de 642,79 euros mensuals des dels 633,30 euros actuals, segons fonts properes al Govern consultades per Europa Press.

Segons els analistes, aquesta pujada suposarà una pèrdua de poder adquisitiu per als treballadors, que previsiblement hauran de suportar el proper any un increment de l’IPC a l’entorn de l’1,7%. Així, la Fundació de les Caixes d’Estalvi (*Funcas) preveu un increment dels preus de l’1,8% en el proper any, mentre que el BBVA estima que serà de l’1,7%.

Aquest efecte ja s’ha produït en 2010. Si el salari mínim es va incrementar un 1,5% des del mes de gener, la taxa d’IPC ja creix al 2,3% i en el que va d’any ho ha fet en un 1,8%.

Les fonts consultades van assegurar que encara no hi ha una xifra definitiva, per la qual cosa no van confirmar si la pujada del salari mínim interprofessional implicarà una deterioració del poder de compra dels treballadors. A més, la revaloració de les pensions prevista per 2011 als Pressupostos Generals de l’Estat, que dóna la mesura de la previsió d’IPC de l’Executiu, és del 1%.

Les mateixes fonts van deixar clar que l’Executiu “no va a congelar” el salari mínim interprofessional, com s’ha fet amb les pensions. De fer-ho, suposaria un nou allunyament del Govern de Zapatero de la seva política social i un nou punt de fricció amb els sindicats.

Els sindicats vigilen i adverteixen

En aquest context, el Govern es reunirà amb els agents socials abans de prendre una decisió. No obstant això, aquesta reunió no serà definitiva i l’actualització del salari mínim podria modificar-se abans que l’últim Consell de Ministres de l’any ho aprovi mitjançant el pertinent decret.

Fins ara, el compromís subscrit amb els sindicats és que el salari mínim interprofessional se situï en 800 mensuals i abast el 60% del salari mitjà en 2012, alguna cosa que comença a complicar-se. Unes demandes que ja es van veure frustrades en 2010 quan la seva petició d’un increment salarial del 8%, es va aplicar una pujada de l’1,5%, inferior a la d’anys anteriors.

Els secretaris d’Acció Sindical de CCOO i UGT, Ramón Górriz i Toni Ferrer, han explicat, en declaracions a Europa Press, que els sindicats exigiran al Govern que compleixi amb el seu compromís de pujar el salari mínim interprofessional fins als 800 euros a final d’aquesta legislatura i que no sofreixi més pèrdues del seu poder adquisitiu, com va a ocórrer aquest any, el primer des de 2004 en el qual el SMI perdrà poder de compra.

Tots dos han recordat que el salari mínim interprofessional estigui situat a Espanya en 633 euros i a Irlanda, per exemple i malgrat haver-ho rebaixat, està situat en 1.300 euros. Górriz, pel seu costat, ha advertit que si el Govern puja l’any proper el Salari mínim interprofessional al voltant de l’1,5%, com va fer en 2010, suposaria un element més de conflictivitat social. “S’afegiria a la llista de greuges i agressions del Govern contra els treballadors”, ha apuntat.