Mobilitzacions contra l’augment de les taxes universitàries, i repressió, al Quebec.

Els i les prop de 200 militants de la CSN que van participar el migdia del passat 20 d’abril a la manifestació estudiantil que es va desenvolupar dins del sector del Palau de congressos de Montreal foren testimonis de la força brutal i desproporcionada utilitzada envers els i les manifestants, però encara més del rol provocador jugat per les forces policials.

La manifestació ha estat pacífica fins que un policia, sense cap raó, va decidir llençar gas lacrimògen contra un jove. De sobte, van traure l’artilleria pesada i es van encarar i enfrontar violentament contra els i les manifestants, per fer-los recular, estovant-los a cops de porra, malgrat recular sense cap resistència. El comportament de les forces policials no ha estat res més que una provocació”. Extret d’unes declaracions de Jean Trudelle, president de la FNEEQ-CSN.

Durant la manifestació, i mentre el president del Sindicat del personal de la Universitat del Quebec en Montreal, intentava ajudar un estudiant que romania en terra a aixecar-se, un policia el va empènyer, projectant-lo violentament contra un cotxe. Diversos altres manifestants han rebut l’atac d’esprais de pebre, malgrat manifestar-se absolutament en calma”. Subratllava Gaétan Châteauneuf, president del Consell central del Montreal metropolità.

Mentre que el govern hauria hagut d’asseure’s amb totes les associacions estudiantils des principis de setmana i resoldre el conflicte, ha decidit, més aviat, crear una crisi encara més important fent desviar tot el debat al voltant sobre la violència. El seu comportament dels últims dies és no només irresponsable, sinó escandalós. Estem lluny de pensar que actuen així per mirar d’apaivagar les tensions. Al contrari, les aviven. La seva “broma” totalment desplaçada cap als manifestants demostra un menyspreu indignant per part d’un cap d’Estat. Ningú més que el primer ministre no pot restablir el diàleg, té el deure de recordar-ho”. Paraules del president de la CSN, Louis Roy.


No a la gratuïtat minera, sí a la gratuïtat escolar

Recordem que un dels eslogans dels i les estudiants, el 20 d’abril, era “No a la gratuïtat minera, sí a la gratuïtat escolar”. Els i les militants de la CSN es van manifestar el passat 20 d’abril en suport als estudiants, però també per sumar les seves veus a aquelles de la gent que protesten contra l’augment del ja faraònic pressupost consagrat al Pla Nord, mentre que el govern liberal escull augmentar encara més la factura dels estudis superiors als i les estudiants, i a les seves famílies. Per la CSN, l’educació hauria d’estar una prioritat nacional.

La CSN, fundada l’any 1921, reagrupa 300.000 membres repartits en els sectors públic i privat.