El nou pacte entre el govern espanyol i els «agents socials» facilitarà retallades de drets i més precarització laboral.

El passat 12 de maig el Consell de Ministres del ‘Gobierno del Reino de España‘ va aprovar el Reial Decret mitjançant el qual es prorrogaran els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació fins al 30 de juny, de moment, desvinculant-los de l’estat d’alarma. Aquest nou decret, novament negociat amb les cúpules de les patronals CEOE i CEPYME i dels sindicats grocs CCOO i UGT, inclouen un seguit d’aclariments importants sobre el Reial Decret inicial, amb el qual es va prometre que no quedaria ningú enrere. Repassem què ha estat fins ara per al ‘Gobierno de España‘ i per als “sindicats” CCOO i UGT no deixar ningú enrere:

• Carregar el 70% del salari de les treballadores incloses a un ERTO a la caixa pública.
• Permetre els acomiadaments per motiu de la Covid-19.
• No tenir en compte a molts dels i les treballadores temporals, fixes discontinues o persones que ja estaven en situació de vulnerabilitat, a qui no s’ha oferit cap recurs.
• No oferir cap resposta als centenars de milers de persones que, dos mesos després, encara no han rebut el pagament de la prestació d’atur per ERTO.

No contentes amb aquest nou decret, el ‘Gobierno‘, de la mà de les patronals i amb el vistiplau de CCOO i UGT, segueixen sembrant misèria. Què ens ofereixen ara?:

• Que empreses amb seus o filials a paradisos fiscals puguen acollir-se a un ERTO. És a dir, totes les empreses de l’IBEX-35 (excepte AENA)
• Finalitzar els ERTOs per força major i aplicar-ne per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció, per tal de seguir carregant els salaris a la seguretat social.
• La possibilitat que, a partir del 30 de juny, les empreses que estiguen en risc d’entrar en concurs de creditors puguen acomiadar plantilles, per la qual cosa es facilita les reduccions de plantilla.
• Facilitar l’acomiadament de treballadores i treballadors que havien quedat fora dels ERTO i havien continuat treballant.

Ara mateix, als Països Catalans, hi ha més de 2.341.000 persones treballadores a l’atur o patint un ERTO. Gran part de les més d’1.300.000 persones que estan en ERTO encara no han cobrat res, o pràcticament res des del març passat. Els famosos acords per un Ingreso Mínimo Vital continuen encallats. I, amb tot això, les cúpules de CCOO i UGT continuen precaritzant no només el conjunt de la classe treballadora sinó també les seues pròpies assalariades: UGT va presentar un ERTO a la seua plantilla a finals del mes passat, una acció que se suma a les mesures de flexibilització (acomiadaments o EROs) que venen fent tant aquest sindicat com el seu acompanyant CCOO.

Davant aquesta situació no queda una altra que assenyalar els culpables i trencar amb ells: Trenquem amb el govern d’un Estat Espanyol que empresona pobles i castiga la classe treballadora, trenquem amb el capitalisme de les patronals i amb el fals sindicalisme de CCOO i UGT.

Fem una crida a totes les treballadores, incloses aquelles treballadores honestes i lluitadores que queden a CCOO i UGT a donar-se de baixa i afiliar-se i lluitar amb nosaltres per acabar amb la precarietat i construir uns Països Catalans socialistes i feministes.

Contra la misèria i la repressió, organitzem-nos, afiliem-nos, defensem-nos!