Un any més, la classe treballadora dels Països Catalans prenem de nou els carrers demostrant que continuem en peu de guerra contra el capitalisme depredador que avança sense aturador arrasant tot el que es troba per davant. L’augment de la precarietat, el saqueig constant que patim amb l’alça dels preus de l’energia i els subministraments bàsics, i l’augment dels preus dels productes essencials per garantir la nostra subsistència s’acumulen ja sobre dècades de renúncies i retrocessos. Claudicacions i reculades que han dissipat les conquestes que el moviment obrer va guanyar als carrers dels Països Catalans a còpia de lluita, lluita i més lluita. 

L’any passat sortíem als carrers sota el lema “Cap reforma ens farà lliures” i, un any després, es demostra que la reforma laboral no solament ha servit per maquillar la quantitat de persones desocupades i engreixar la maquinària mediàtica de l’esquerra mesella de la patronal, sinó que en moltes ocasions ens ha col·locat a mercè de la voluntat d’empreses i grans centrals del sindicalisme groc, que venen a la classe treballadora d’aquest país per quatre molles. Avui, sortim als carrers de nou amb el convenciment que només lluitant tenim futur, i que només amb l’organització de la classe treballadora en els sindicats de classe serem capaces d’aturar l’ofensiva capitalista.

Avui, com ahir, la lluita es mostra com l’únic camí plausible per a la conquesta d’unes condicions de vida dignes per al conjunt de la classe treballadora. I la lluita ens mostra que la unitat de classe, l’acció conjunta del sindicalisme combatiu i l’organització sindical són la clau de la victòria. El passat 2022 ha estat l’any de l’estancament dels salaris i de l’augment desorbitat del cost de la vida; però també l’any en què les companyes del sector públic han dit prou a les mentides del sindicalisme groc i les administracions, i han sortit al carrer massivament per reclamar la fixesa i la fi dels contractes en frau de llei. El 2022 ha estat l’any de l’augment dels preus dels subministraments bàsics, però també l’any en què el sindicalisme combatiu arreu dels Països Catalans no ha fet més que créixer, multiplicar-se i desplaçar un sindicalisme groc apoltronat, corcat i venut als interessos de les grans patronals i els mercats.

Però ni en tenim prou, ni és suficient. Aquest 2023 hem de continuar fent créixer el sindicalisme nacional i de classe arreu dels Països Catalans; hem de continuar augmentant la conflictivitat sindical fent front a cada vulneració de drets; hem de continuar responent cada agressió de la patronal amb solidaritat de classe i lluita. 

Som conscients que sols l’abolició total del capitalisme portarà a la classe treballadora dels Països Catalans a la conquesta de la plena llibertat. I en aquest sentit i en el moment actual, des de la Coordinadora Obrera i Sindical fem una crida la resta del moviment sindical dels Països Catalans per exigir, ara i aquí, l’aplicació immediata dels següents punts:

 • Implantació de la jornada de 32 hores setmanals.
 • Salari Mínim Interprofessional de 1593,6 € mensuals nets al mes, a raó de 14 pagues.
 • Reversió de totes les externalitzacions a les empreses públiques i internalització de les plantilles.
 • Reapropiació pública dels grans conglomerats industrials deslocalitzats.
 • Fi de l’acomiadament lliure.
 • Control estatal del compliment de la legislació laboral. 
 • Eliminació de la mobilitat geogràfica obligatòria per part de l’empresa.
 • Eliminació de la possibilitat de rebaixa salarial unilateral per part de l’empresa.
 • Fi i reconversió dels contractes de formació i en pràctiques.
 • Eliminació de tota mena de temporalitat.
 • Prohibició de la subcontractació.
 • Augment i millora dels permisos de maternitat i paternitat.
 • Erradicació del masclisme i la LGTBIfòbia, racisme i xenofòbia als llocs de treball. Impulsió de polítiques des de la inspecció de treball o l’administració. 
 • Derogació de la llei d’estrangeria, regularització de les persones amb situació administrativa irregular i tancament dels CIES.  

Per tot això, companyes, unim-nos per fer front a l’ofensiva capitalista. Fem que la lluita i la solidaritat de classe sigui la resposta a cada agressió de la patronal. Conquerim un futur digne  per a la classe treballadora dels Països Catalans!

El futur es guanya lluitant!