A Astúries hi ha més de 100.000 persones a l'atur i entre 35.000 i 40.000 famílies amb tots els seus membres en atur.

El responsable de la Secció Sindical de la Corriente Sindical d’Izquierda en Felguera Construccions Mecàniques (Taller de Barros) de l'empresa Duro-Felguera, va ser acomiadat el passat 10 de maig de 2013. Fa unes setmanes, en el mateix taller, va ser acomiadat un altre militant de la CSI i la direcció de l'empresa ja va anunciar el tancament de la planta de Felguera Melt.

A més d'açò, el tancament progressiu de la mineria i el desmantellament industrial i econòmic de les conques és una realitat que s'enceba diàriament en milers d'aturats i parades.

Però açò no és nou. En Astúries, cada dia, ens alcem amb un nou tancament d'empresa. La llista d'empreses tancades, des de fa uns anys, es fa interminable: Diasa Pharma, Venturo XXI, Ales Aluminium, Sodes, Crady, Rioglass, Ceyd, Contratos Iglesias, Asturiana de Asfaltos, Chupa Chups, La voz de Asturias, Bittia Mitjana, Suzuki, Alacena, Talleres de Dur-Felguera, Tenneco, mines i pous, subcontractes mineres…

Algunes dades posen en relleu que, en els últims cinc anys, podrien haver tancat unes 4.000 empreses en Astúries, moltes d'elles, després d'haver malbaratat importants subvencions públiques.
Així, hem arribat a la situació actual: més de 100.000 persones en atur, entre 35.000 i 40.000 famílies asturianes amb tots els seus membres en atur; entre un terç i la meitat dels i les pensionistes cobren menys de 600 euros, el 60% de la joventut està sense ocupació i la pobresa comença a afectar un percentatge cada vegada més gran de la població.

Mentrestant, el Govern asturià i els partits parlamentaris d'Astúries, miren cap a un altre costat o passen de puntetes sobre cada tancament d'empresa: bones paraules, algunes promeses i un inútil “farem el que puguem”, és el que es pot esperar d'ells. Aquest Govern i aquest Parlament no han sigut capaços d'impedir el tancament d'una sola empresa en Astúries. La realitat és que els treballadors i treballadores no tenim ni una sola institució que ens defense.

Astúries no pot permetre's ni un aturat ni una parada ni un tancament d'empresa més. Però, les treballadores i treballadors també sabem que no podem comptar amb una altra força que no siga la nostra pròpia capacitat d'organització i mobilització.

Unir els sectors i empreses en crisis o en conflicte és una prioritat, incorporant, en aqueixa baralla, al sector més perjudicat de tots: les persones en atur o amb treballs precaris. Es tracta de sumar lluites i voluntats per a guanyar en el carrer el que ens roben en els despatxos.

Contra els acomiadaments i tancaments de Taler en Duro-Felguera. Contra el desmantellament de les conques i d'Astúries. Ni un aturat ni una parada ni un tancament d'empresa més.

Països Catalans, 27 de setembre de 2013
Àrea de relacions internacionals de la Coordinadora Obrera Sindical