La COS demanem la retirada del Contracte Mataró. Els mateixos agents que són còmplices de la destrucció del teixit productiu no poden ser la solució, ja que són part del problema.

La iniciativa coneguda com a Contracte Mataró, impulsada pel Consell Econòmic i Social de Mataró, integrat per l'Ajuntament, els sindicats pactistes (UGT i CCOO) i la patronal (PIMEC i la Federació d'Associacions i Gremis Empresarials del Maresme) ha demostrat ser una estafa.

 

Fa gairebé mig any va ser presentat en una roda de premsa, de la qual tots els mitjans de comunicació locals i comarcals se'n van fer ressò. L'objectiu del Consell Econòmic i Social de Mataró era mirar de resoldre l'atur estructural que pateix la ciutat des de fa dècades, sobretot en la franja de persones aturades de més de 45 anys. Però fins al moment, l'impacte del contracte ha estat nul, ja que aquesta iniciativa no ha generat cap contractació. A part de què, actualment, es troba del tot aturat, ja que està pendent d’un dictamen de la Generalitat de Catalunya que resolgui si s’adequa o no a la legalitat vigent.

Una vegada coneguts els detalls del Contracte Mataró, l'Assemblea territorial de la COS al Maresme vam denunciar, tal com s'ha demostrat, que aquest model de contracte constituïa un frau de llei segons el que estipula l'Estatut dels Treballadors. El Contracte Mataró és un contracte temporal per obra i servei. Els contractes d'obra i servei han de tenir un requisit causal o temporal per fer-se servir. En el cas del Contracte Mataró, en cap moment s'especifiquen les funcions que ha de dur a terme el treballador o la treballadora. Volien enganyar a les persones aturades de Mataró a través d'una contractació temporal fraudulenta.

Però deixant de banda que el Contracte Mataró no és legal, representa una estafa a la classe treballadora. Ofereix contractes amb ingressos de 500 euros mensuals, situant a les persones contractades per sota el llindar de la pobresa. Amb aquest model de contracte es vol aconseguir mà d'obra barata aprofitant-se de les misèries i penúries del col·lectiu de persones de més de 45 anys, fortament castigades per la crisi sistemàtica. També és molt greu que aquestes propostes tinguin el suport dels sindicats UGT i CCOO que un cop més traeixen la classe treballadora, la classe que suposadament diuen defensar.

És per tot això que demanem la retirada immediata del Contracte Mataró i que demanin perdó a les mataronines per embrutar el nom de la seva ciutat amb aquest contracte fraudulent, que només busca regular l'esclavatge, menyspreant els drets i l'autonomia de les persones i les seves capacitats productives i no contempla en cap moment el conflicte de gènere, ja que està fet a mida només per a homes, condemnant a la invisibilitat el treball de cures (molt feminitzat) sense remuneració econòmica.

Tot i que el regidor de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Mataró, Miquel Rey, vulgui maquillar la situació creada amb el Contracte Mataró, l'Ajuntament (el govern actual i els anteriors) els partits i sindicats pactistes (CCOO i UGT) impulsors del Contracte Mataró són els que van estar presents durant la destrucció del teixit productiu de la ciutat en les darreres dècades i en van ser còmplices. Així, no sols no ofereixen cap solució a la crisi que vivim sinó que enreden encara més la situació, perpetuant-se com a part del problema.

 

 
Assemblea Territorial de la COS al Maresme