Després de quatre cursos aprofundint el procés de privatització de l’escola pública, la consellera d’educació de la Generalitat de Catalunya, Irene Rigau, encapçala l’aplicació de la LOMQE al Principat i la destrucció de l’accés transparent i en igualtat d’oportunitats a les vacants i substitucions.

La Sectorial d’Educació de la Coordinadora Obrera Sindical defensem el dret a treballar dignament, en llibertat i igualtat d’oportunitats.

No creiem que cap possible millora en les partides pressupostàries o en l’autogovern representi per si mateix una millora en les condicions de treball o de gestió de l’administració pública. Cal desempallegar-se abans de criteris ideològics de maximització de benefici i de lliure competència, i començar a governar amb responsabilitat allí on ja disposen de recursos per fer-ho com per exemple a l’ensenyament.

Dret al treball i al salari digne és el que volem. La destrucció de les borses de treball públiques i de la igualtat d’oportunitats potser no interessa les famílies de casa bona com la de la Sra. Rigau, i no són per a Convergència temes prioritaris. Però sí que són temes prioritaris per als joves aturats i ben formats del Vallès Occidental, del Baix Llobregat o de Girona. Persones de procedència molt diversa a les que se’ls nega cada dia una oportunitat de treball digne. I un futur.

La Sectorial d’Educació de la Coordinadora Obrera Sindical creu que cal:

· Denunciar la corrupció política a tots nivells: des de les direccions a les inspeccions fins al mateix Departament.

· Fomentar la participació democràtica i igualitària als centres de treball.

· Retornar el poder als claustres.

· Establir criteris de selecció de personal transparents i igualitaris.

· Deixar sense efecte i derogar immediatament el Decret de direccions i el Decret de plantilles.

Ens estan guanyant la batalla, prou que ho sabem. Tenen a les seves files i a les seves llistes de Junts pel sí, sindicats i ensenyants que moderen la lluita i que impossibiliten la resposta organitzada a les desfavorables condicions de treball a les escoles que ens heu imposat. Li dieu anys de retallades, però són anys d’abús i corrupció que us permeten seguir engreixant-vos a l’ombra.

Nosaltres només tenim de part nostra la generació de joves precaritzats, desinformats, desorganitzats, que no comprenen com és que ens deixem arrabassar, el seu futur, el bé públic.

Les adjudicacions provisionals d’aquest curs 2015-2016 i els nomenaments de finals d’agost –procediments pels quals s’adjudiquen la major part de les vacants per al curs següent– mostren de manera descarada el continuisme en les polítiques educatives contràries al principi d’igualtat d’oportunitats i de transparència que caldria exigir d’un sistema d’educació públic.

Per moltes justificacions que es busquin, el cert és que no podem acceptar que una persona, pel simple fet de conèixer algú d’una escola o institut, o d’haver-hi anat a parar per fer-hi una substitució, pugui passar per davant de milers de persones que són igualment vàlides per a aquell lloc de feina, però que no han tingut la “sort” d’haver conegut algú del centre o d’haver-hi treballat. Han convertit la borsa de treball en un reducte de professionals de segona, que gairebé no són bons ni per fer substitucions llargues, ja que fins i tot per a aquestes les direccions tindran veu i vot.

Els mateixos criteris absolutament subjectius pels quals hom és escollit també regiran la proposta de no-continuïtat quan aquella persona ja no compleixi el “perfil”. No volem una escola pública en què els seus treballadors visquin atemorits i submisos, sense contradir per res els equips directius no fos cas que acabessin desviant-se dels “requisits específics” per al seu lloc de treball.

Des de la Sectorial d’Educació de la COS us exhortem a no tenir por, a fer valer la nostra feina, engrescar-se cada curs i defensar com millor sabem els projectes de les escoles on anem a parar. La Sectorial d’Educació de la Coordinadora Obrera Sindical engeguem de nou la campanya pel retorn del número i de la borsa de treball i contra els Decrets de Plantilles i Direccions que han convertit a l’administració pública catalana en una institució corrupta i servilista.

educacio@sindicatcos.cat

 photo tuiter-rigau-set15.png