El president del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB), Miquel Vilardell, ha demanat al futur govern de CiU a la CAC que els ciutadans es “corresponsabilitzin”, en funció de la renda, amb el pagament de noves prestacions de la cartera de serveis sanitaris, com el recentment incorporat avortament, l’odontologia i la podologia.

En una entrevista concedida a Europa Press, l’autor del reconegut informe sobre sostenibilitat ha defensat aquest tipus de copagament a l’hora de plantejar noves prestacions sense un possible augment dels pressupostos, com succeeix actualment per la crisi econòmica.

“Perquè tots els ciutadans puguin accedir a les noves prestacions, sense trencar l’equitat, els ciutadans que tenen recursos haurien de fer-se corresponsables, perquè els que no tenen puguin gaudir-los”…

Aquesta frase del senyor Vilardell és 100% certa, i des de la COS pensem exactament igual. Ara bé el problema és que aquesta frase en boca del senyor Vilardell és una trampa, ja que en realitat el que pretén el copagament és senzillament avançar en la privatització dels serveis sanitaris.

I no oblidem tampoc un altre detall, i és el fet que aquests tres nous “serveis” (com si garantir la salut idònia de les persones fos donar un “servei”, com qui va a veure una pel·lícula al cinema), la podologia, l’odontologia i l’atenció avortiva, són bàsiques entre els sectors més desafavorits de la població, aquells precisament que menys possibilitats tindrien per fer front a aquest copagament.

És més, no només els tractaments avortius en el sistema públic de sanitat són fonamentals per les dones treballadores o excloses del “mercat laboral” amb baixos, o sense, ingressos, sinó també els tractaments de podologia, que són fonamentals ja que la immensa majoria de les dones treballadores pateixen afeccions als peus (treballadores de neteja, caixeres de grans superfícies, treballadores de magatzems de fruita, etc.)

Per no parlar de la impossibilitat d’accedir a un tractament odontològic mínimament digne per centenars de milers de persones treballadores arreu dels Països Catalans.

Molta atenció a aquests anuncis, i a la seva futura aplicació, ja que sense cap lloc a dubte signifiquen el desenvolupament i consolidació del procés de privatització de la sanitat pública en mans d’empreses privades properes a les famílies i partits que ens governen, i que ens deixaran a les dones treballadores encara més desprotegides del que ja estem.

Per una sanitat realment de qualitat i ben dotada, universal, pública i gratuïta… No al copagament, no a la Llei 15/97!!

Avortament lliure i gratuït!

 

Assemblea de treballadors i treballadores de sanitat de la COS