Docents en peu de guerra

Per un model sindical combatiu i assembleari.

Per un sindicalisme que no deu res a ningú, sense subvencions i autogestionat.

Per un model sindical que tingui com a base l’organització del professorat i les treballadores de l’àmbit de l’educació, i no la política de despatxos.

Per un model sindical que tingui la lluita per la defensa dels nostres drets com a base de la seva acció.

Per un model sindical que no deixi ningú enrere, i que entengui la representació de la comunitat educativa des del prisma de la unitat, tractant per igual tots els col·lectius professionals que la integren.

i per què cal la cos a educació?

La Coordinadora Obrera Sindical som el sindicat de classe i feminista dels Països Catalans i proposem un model d’acció sindical allunyat del model sindical de concertació i pactista.

Des de la sectorial d’Educació pensem que és hora de generar una alternativa sindical combativa que ens permeti acabar amb la política de despatxos i acords de sota mà; és imprescindible plantar cara obertament al retrocés que l’escola pública catalana pateix des de fa dècades, cal fer respectar els nostres drets laborals, defensar sense complexos de l’escola en català, acabar amb la privatització encoberta que fa dècades que patim i prendre partit perquè els sindicats deixin d’usar la lluita de les docents com a moneda de canvi per als seus interessos corporatius.

fixesa ja!

Cal regularitzar i estabilitzar el personal (no les places) en frau de llei. Cal que l’administració pública esmeni l’abús que ha comès amb milers d’interines a qui ha validat com a docents contractant-les curs rere curs per necessitat i manca de planificació. 

Per acabar amb l’extenuació del personal docent i amb l’objectiu d’oferir una millor atenció a l’alumnat, cal augmentar els recursos (també humans) i abaixar les actuals ràtios.

Recursos públics a la pública

Cal combatre l’empitjorament de les condicions de treball del col·lectiu docent i personal administratiu i de serveis en les escoles i instituts públics dels Països Catalans, i la sobrecàrrega i explotació a través de ràtios inassumibles, l’increment de les jornades de treball efectives i sense control horari, la disminució salarial i l’abús de temporalitat… Cal lluitar contra la submissió a l’autoritarisme del Departament d’Educació i de les direccions que, mitjançant els decrets de Plantilles i el de Direccions a la CAC, modifiquen el currículum sense diàleg, privatitzen els centres educatius i faciliten l’entrada d’empreses externes, que amb ànim de lucre, i beneficiant-se dels fons públics, s’introdueixen impunement en l’àmbit de l’educació. 

A més a més, cal posar sobre la taula una proposta ferma contra la segregació escolar que acabi amb els concerts educatius i el finançament públic a escoles que segreguen per sexe, que doti de recursos una inclusió real i que elimini les quotes il·legals als centres públics, entre d’altres mesures.

Fora privades de les públiques

Cal internalitzar tot el personal dels serveis que integren els centres educatius, des de menjadors al servei de neteja. També cal apostar pels CRPs com a espais per a compartir recursos i deixar de relegar la recerca i l’estudi de la segregació escolar i la “innovació pedagògica” a la Fundació Bofill, entre d’altres.

S’ha de començar a treballar amb programari lliure i plataformes segures i pròpies en lloc de cedir informació, dades i imatges a empreses privades com Google

Per últim, cal millorar i ampliar els programes de formació permanent del professorat, que han de ser gratuïts, en horari laboral, orientats a les necessitats de la tasca que duem a terme i obligatoris al llarg dels anys de servei.

La pública és en català

Defensem que el català ha de ser la llengua vehicular al sistema educatiu arreu dels Països Catalans. Denunciem els diferents atacs que pateix la llengua catalana arreu dels Països Catalans: el 25% de castellà a les aules del Principat; el PEPLI (Programa d’Educació Plurilingüe i Intercultural) al País Valencià; la Llei March a les Illes; les traves burocràtiques de l’ajuntament feixista de Perpinyà per impedir la construcció del col·legi-liceu a la Catalunya Nord… I és que no podem entendre cap d’aquests atacs com a fet aïllat, perquè tots ells formen part d’una ofensiva espanyolista i francesitzadora que pretén fer desaparèixer la nostra llengua, eix vertebrador dels Països Catalans, per imposar els seus models nacionals centralitzats, capitalistes i patriarcals. 

Cal continuar treballant, també des de l’educació, per la normalització lingüística del català, eina clau que garanteix la integració i cohesió de la comunitat educativa i que per a nosaltres és una eina indispensable en la lluita contra la segregació.

Actualitat de la COS educació

Com pots col·laborar amb la COS educació

Afilia’t a la COS

La Coordinadora Obrera Sindical és un sindicat de classe, que té com àmbit d’actuació els Països Catalans. Les companyes que treballen a educació ens organitzem a la sectorial nacional d‘educació que té presència arreu del País Valencià i del Principat. 

Si voleu organitzar-vos amb nosaltres i seguir enfortint el sindicalisme nacional i de classe en el sector de l’educació, ompliu les dades del formulari d’afiliació i lluitem plegades!

Contacta amb nosaltres!

4 + 5 =