Una sentència política sorgida en un judici on es van produir algunes irregularitats.

La Coordinadora Obrera Sindical (COS), sindicat d’alliberament de gènere, de classe i nacional dels Països Catalans, denuncia l’augment de la repressió per part de l’Estat espanyol contra tot aquell qui s’hi opose.

La recent sentència que condemna els independentistes gallecs Eduardo Vigo i Roberto R. Fialhega a divuit anys de presó per 'pertànyer a banda armada' i per 'posseir explosius', i Antom Santos i Maria Osório, a deu anys de presó per 'pertànyer a banda armada' i per 'falsificar documentació amb finalitat terrorista', es revela com una sentència política que condemna les persones, no pas per actes il·legals que hagin pogut cometre, sinó per les idees legítimes que defensen. Les acusacions esmentades, sense que s’hagi verificat cap acció violenta, són castigades amb unes condemnes molt superiors a les que solen imposar-se per delictes més greus, com ara violacions o homicidis. I no cal dir atracament amb corbata, corrupció o explotació de la classe treballadora.

Aquesta sentència no sols implica que, després d’haver estat més d’un any i mig en presó 'preventiva', continuarà aplicant-se contra Antom, Maria, Eduardo i Roberto el sistema penitenciari amb tot el rigor, incloent-hi dispersió, aïllament i altres punicions extraordinàries, habituals en casos considerats de 'terrorisme', sinó també estableix un precedent per a futurs judicis, com els que es faran pròximament a sis independentistes acusats de 'pertànyer a banda armada', i encara obre la porta a la iŀlegalització de diverses organitzacions de l’independentisme gallec.

L’estament judicial, l’únic dels tres poders de l’estat que s’ha mantingut absolutament impermeable a la democratització després de la reforma del règim franquista, conscient de la debilitat de l’estat, ha eixit en defensa de l’amenaçada 'indivisibilitat' territorial d’aquest saltant-se les mínimes garanties jurídiques exigibles. Durant el judici es van produir algunes irregularitats, com el fet que el jutge s’adormís mentre la defensa feia l’al·legat final, o que fes fora de la sala els testimonis que no relataven els fets al seu gust. Per a acabar-ho d’adobar, la sentència fou filtrada als mitjans de divulgació burgesos abans d’ésser notificada a les mateixes persones acusades i les seues defenses.

La COS rebutja la repressió, i denuncia els intents de crear un 'enemic interior' per criminalitzar un sector de la població; condemna el caràcter polític d’aquest judici i un sistema judicial que es mostra dur amb qui vol construir un món millor i indulgent amb els paràsits socials.

Contra la persecució, la repressió i la criminalització: solidaritat i unitat.
Viva Galiza ceibe!

Més informació: www.ceivar.org