Asseguren que la policia tracta d'implicar a les ONG en la temptativa.

Dues persones immigrants d'origen algerià han denunciat que diversos interns van sofrir insults racistes, vexacions i agressions físiques de la policia en el Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de València, després de l'intent de fugida d'un d'ells en la matinada del divendres 18 d'octubre al dissabte 19. Així mateix, asseguren que la policia ha intentat que impliquen a les ONG que realitzen tasques d'acompanyament als immigrants del CIE en l'intent de fugida oferint-los tracte de favor a canvi d'acusar als voluntaris d'introduir objectes perillosos.

Segons les denúncies que Sekkal Mohamed Nouredine, de 20 anys, i Amine Mourdani, de 22, van interposar en el jutjat d'instrucció ahir diumenge, 20 d'octubre, tots dos van rebre puntades, cops de puny i insults com a “moro de merda” o “fill de puta” després de la veu d'alarma de la policia per un intent de fugida.

Els dos immigrants relaten que els agents de policia, després de descobrir que el primer havia intentat fugir, van començar a copejar als seus companys (entre els quals es trobava Mourdani). Quan Nouredine va tornar a la seua cel·la per si mateix, els policies es van tirar sobre ell i li van mantenir en el sòl mentre li donaven cops de puny, li escopien i li insultaven i, un d'ells, li posava la bota en el coll fins a dificultar-li la respiració, segons consta en la denúncia. Més endavant, el van portar a la cel·la d'aïllament on va dormir en el sòl sense més roba que uns pantalons curts.

D'altra banda, Mourdani explica en la seua denúncia que, després de l'alerta per la fugida del seu company d'habitació, els agents li van pegar en l'espatlla, el van treure del llit i el van tirar a terra, i li van trepitjar el coll mentre li cridaven 'et mate, et mate'.

El jove algerià assegura, a més, que, l'endemà, un agent de policia li va demanar que acusés a les ONG que visiten el CIE periòdicament d'introduir unes alicates i una fulla perquè els interns s'escaparen i, que, si així ho feia, 'm'ajudarien a eixir'.

Tant Nouredine com Mourdani han sol·licitat en les seues denúncies que s'investiguen els fets, que s'estudien els enregistraments del sistema de vídeo vigilància en les hores assenyalades, que s'identifique als agents que van cometre les agressions i que es cride a declarar tant als testimonis com a ells mateixos.

Aquestes denúncies es produeixen dies després que altres dos interns d'origen algerià feren públic que havien rebut agressions els passats dies 12 i 13 d'octubre després d'un intent de vaga de fam pacífica per protestar per la seua privació de llibertat.

Per tot això, la Campanya pel tancament dels Centres d'Internament d'Estrangers manifesta, de nou, la seua profunda preocupació pels fets al·legats en les denúncies presentades que atribueixen a agents de policia agressions i tractes vexatoris als interns del CIE. Així mateix, la Campanya exigeix que s'òbriga una recerca que permeta esclarir els fets denunciats i que és respecte el treball de les ONGs que realitzen tasques d'acompanyament als interns.

També reclama que no s'executen les ordres d'expulsió de les víctimes, ja que s'impediria que la justícia puga actuar per determinar les responsabilitats d'aquests successos.

(L'Assemblea de la COS a l'Horta participa en la Campanya pel Tancament dels CIEs. Hem adjuntat la nota publicada per la campanya per afegir-nos a la denúncia pública davant les agressions patides per persones internades a la força al CIE de Sapadors de València. També s'adjunten diverses imatges sobre el cas).