Dins de la Sectorial d’Educació del nostre sindicat, la Coordinadora Obrera Sindical (COS), se’ns fa necessari posar èmfasi en les desigualtats que s’han fet paleses a partir de la crisi de la Covid-19. Amb les ordres de les diferents administracions estatals i autonòmiques de realitzar el treball en línia, s’ha evidenciat una escletxa digital que té un rerefons clarament social, on les persones amb més dificultats es queden enrere en aquesta situació de crisi derivada de la pandèmia. Com comentava Belén Tascón, presidenta de la FaPaC en un article a la Directa, no es pot aplicar cap mecanisme de compensació a l’alumnat amb necessitats educatives especials o que no coneix la llengua.
Dins del marc nacional del nostre sindicat, als Països Catalans hem observat diverses actuacions pel que fa a les conselleries d’educació dels diferents territoris. La Generalitat Valenciana ha comprat 9.700 tauletes amb connexió 4G per repartir entre l’alumnat prioritzant Batxillerat i Cicles Formatius. A més, diferents ajuntaments com el de Castelló de la Plana han adquirit més dispositius per a l’escola primària, prioritzant l’alumnat de final d’etapa tant de l’ESO, com de Cicles Formatius i Batxillerat. En la mateixa línia, les Illes tenien prevista la compra de tauletes per repartir entre l’alumnat. Però els centres a finals d’abril encara no havien obtingut cap dispositiu, tot i tindre la llista amb l’alumnat sense material des de la primera setmana de confinament. I pel que fa al Principat, han sigut els ajuntaments, les xarxes de suport mutu o organitzacions socials com Surt, els que han agafat la iniciativa, a causa de la inacció per part de Conselleria.
D’altra banda, pel que fa als nomenaments del professorat per cobrir les baixes que s’han donat al llarg del confinament, la Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana va començar a nomenar al professorat després del 21 d’abril i Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya ha vist reduït el seu nombre de substitucions en detriment de les substitutes. Segons dades facilitades pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya les substitucions han passat de ser 260 en el període 11 de març al 30 d’abril d’aquest curs 2019-2020, respecte als 3.348 nomenaments de substitutes que hi va haver durant el mateix període el curs anterior. Aquesta situació de les substitutes, un col·lectiu precari i precaritzat durant dècades d’inacció pel que fa a les seues condicions de treball, ha portat a fer que ens organitzem al Principat en el grup “Substitutes en Lluita” com a eina d’autodefensa laboral front a una conselleria que actua més com una patronal que com una entitat pública al servei de les persones.
Des de la Coordinadora Obrera Sindical exigim amb determinació a totes les conselleries d’educació dels Països Catalans els següents punts:
1) Si el tercer trimestre ha de servir per a recuperar o pujar nota és una manera d’avaluar i crea un greuge comparatiu entre l’alumnat. Quan la tasca més important dels docents ara mateix és l’acompanyament emocional i la proposta d’activitats de reforç no avaluables. Per tant, EL TERCER TRIMESTRE NO HA DE SER AVALUABLE.
2) EXIGIM ALS DEPARTAMENTS LA SUSPENSIÓ DEL DECRET DE DIRECCIONS I QUE ES POSICIONEN AL CAPDAVANT A DIRIGIR AQUESTA CRISI, donant pautes per igual a tots els centres per garantir el control en la demanda de tasques formatives, desigual segons el centre, la conciliació amb la vida familiar i la tasca docent i assegurar QUE TOT L’ALUMNAT I EL PROFESSORAT DISPOSE DE LES EINES TECNOLÒGIQUES I LA CONNECTIVITAT NECESSÀRIA.
3) Demanem també QUE ES PLANIFIQUE LA TORNADA A LES AULES, on puguem gestionar i preparar un pla d’acollida. No volem que la tornada siga igual d’incerta que el confinament i volem una planificació exhaustiva i viable.
4) També cal LA DIGITALITZACIÓ DELS CENTRES EDUCATIUS, ja que des de les darreres retallades no hem avançat com calia i ara se’ns demana una digitalització per la qual no estem preparades, ni l’alumnat, ni el professorat.