Dies abans de les darreres eleccions del 22M, a diferents ciutats es varen realitzar concentracions de suport i solidaritat amb el procés democràtic i de pau que viu Euskal Herria i per tal que la coalició Bildu pogués presentar-se també a les eleccions municipals. Així, un grup de persones, decidiren organitzar un d’aquests actes a la localitat de Burjassot, a l’Horta Nord, el 5 de maig, comunicant-ho prèviament a l’ajuntament.

Aquell dia, el grup de persones que van començar a concentrar-se, s’hi van trobar amb un desmesurat i intimidador aparell policial que, amb tàctiques militars d’ocupació de l’espai, es va dedicar immediatament a identificar a totes les persones que allà s’hi trobaven. Arribaren a situacions esperpèntiques, com la identificació de persones que passejaven tranquil·lament el seu gos o els seus nens i nenes per la plaça de l’ajuntament de Burjassot, i fins i tot a un menor de 16 anys que s’hi trobava en aquells moments a la plaça.

En tot moment les formes i maneres de la policia nacional espanyola foren desorbitades i intimidadores tot i amenaçant que denunciarien als responsables.

Finalment, aquesta denúncia va arribar a Antoni Infante i Santiago Gassó i en ella se’ls acusa de no haver demanat comunicat a l’autoritat governativa, per la qual cosa s’incorria en una infracció greu que pot ser sancionada amb una multa que pot anar des dels 300,51€ fins als 6.010,12€. A més, l’avís de la denúncia es va donar quan ni tan sols havia començat la concentració, ni s’havia desplegat cap pancarta, ni es podia saber qui participava en la concentració i qui no.

Hores mes tard, paradoxalment, el ple del tribunal constitucional Espanyol, aprovava, la legalització de Bildu i el seu dret a estar present en les eleccions d’Euskal Herria. 15 dies desprès el poble basc situava aquesta coalició com la segona més votada i la de major nombre de càrrecs electes.

El que en un primer moment pensàvem podia ser un incident aïllat, a l’analitzar-lo amb certa perspectiva, creiem que s’insereix en un procés de deteriorament democràtic que cal denunciar i revertir. Com es va denunciar en un article recentment, d’un temps ençà, a València si vols participar de qualsevol acte democràtic, has d’anar preparat, amb el carnet en la boca, com es diu vulgarment perquè sabem que la policia va a identificar-nos a la majoria dels presents. Creiem que l’exagerada presència policial prèvia a les concentracions, té com a primer objectiu, dissuadir a la gent que acudeix d’incorporar-se a elles. Es tracta, en segon lloc, d’intimidar, criminalitzar i minoritzar, davant la ciutadania i els mitjans de comunicació, als i les convocants i a més, en alguns casos, suportar comentaris i actituds, per part dels membres dels cossos policials, com si fórem delinqüents o estiguérem estigmatitzats per defensar posicions que podran ser políticament correctes o no, podran ser compartides o no, però tenim tot el dret a manifestar-les, tot i que siguen contràries a les posicions del gran partit bifront que ens governa. Hem suportat les càrregues policials el dia de la vaga general contra la crisi, però no hem vist cap intervenció policial contra els responsables dels bancs, caixes o empreses que l’han generada; hem suportat la identificació contínua per l’aspecte o el contingut de la convocatòria (antifeixista, defensa del dret dels pobles, contra les guerres imperialistes, etc.), però hem de suportar uniformes i actituds cada vegada mes a prop del feixisme militant. Hi ha qui se li ompli la boca amb els drets i la democràcia, però aquests drets són cada vegada més reduïts i esquifits. Parlen i no callen dels drets dels joves, però els joves realment existents, son sospitosos pel simple fet de ser-ho.

Fa uns pocs dies hem pogut comprovar altra vegada els diferents criteris polític/policials a l’hora de respondre a fets concrets: Quant el sociòleg Vicent Flor, acompanyat de diverses personalitats presentava el seu llibre, “Noves glòries a Espanya” en una coneguda llibreria, un grup de feixistes
d’España 2000 intentava rebentar l’acte, tirant cadires, estripant llibres, insultant i amenaçant, etc., la policia va tardar més de mitja hora en fer acte de presencia i els feixistes pogueren anar-se’n sense ser ni tant sols identificats (llevat d’un d’ells).

Davant de tot això fem una crida a revertir el procés, ja que la policia respon a criteris d’actuació política. Exigim de la Delegació del Govern, que deixe de perseguir les persones i organitzacions democràtiques i pacifiques i per contra ature qualsevol mena d’atac feixista.

Està en joc la democràcia.

València 13 de juliol 2011.
Envieu adhesions individuals o col·lectives a: horta@sindicatcos.cat