Que a cap treballadora se li retallin els drets!

La Federació Sindical Mundial, en nom dels seus 100 milions d’afiliades al món, expressa el seu suport als treballadors i treballadores d’arreu del món que afronten conseqüències per a la seva salut i risc contra els seus drets laborals, a causa del brot de Coronavirus que ara registra una gran quantitat de casos i morts.

Instem als governs que prenguin immediatament totes les mesures necessàries per a garantir la vida i la salut dels treballadors i treballadores, així com la protecció dels seus drets laborals.

La nostra gran família sindical de classe destaca la contribució de les treballadores i científiques de la salut pública, als hospitals i altres serveis, que s’esforcen per a protegir la vida de les treballadores i del tothom en condicions esgotadores i en sistemes de salut sovint pobres i inadequats.

Observem les grans llacunes als sistemes de salut, com a resultat de les polítiques de subfinançamet i comercialització pels estats, que no consideren l’atenció mèdica i la prevenció com un dret global sinó com una mercaderia, generant enormes guanys per a les indústries farmacèutiques i de salut. Les estructures de salut pobres i fins i tot inexistents als països africans, asiàtics i llatinoamericans exposen les treballadores a una greu amenaça a causa de la pandèmia. També ens preocupa, i especialment, la situació de les persones migrants confinades als camps de concentració de Lesbos, Líbia, Turquia, els Balcans… Un cop confirmat el primer cas de Coronavirus a Lesbos i veient la situació de falta d’atenció mèdica i d’insalubritat, aquests camps de concentració poden convertir-se fàcilment en autèntics camps d’extermini.

Les treballadores no hem de pagar els efectes del brot de Coronavirus a l’economia global amb acomiadaments a sectors com el del turisme, el treball des de casa i, fins i tot, horaris de treball encara més flexibles.

Per tot això reivindiquem:

 • Contractació de personal mèdic i d’infermeria permanent, així com la creació de noves estructures de salut públiques.
 • Tots els serveis públics han d’estar totalment equipats amb el material necessari de desinfecció i protecció, proporcionat per l’estat gratuïtament a la població.
 • Dies lliures addicionals amb remuneració total i cotització s’han d’assegurar per a:
  • Treballadors i treballadores malaltes.
  • Treballadors i treballadores que es vegin obligades a abstenir-se de treballar a causa de mesures preventives d’emergència.
  • Tothom qui tingui responsabilitat en les cures tant de nens i nenes com de persones grans i persones dependents.
  • Tothom qui s’hagi de quedar amb els seus fills i filles a casa, a conseqüència del tancament preventiu d’escoles i guarderies.
 • Mesures de protecció substancials i adequades en tots els llocs de treball.
 • S’ha de posar fi a l’especulació de les multinacionals sobre els drets de la classe treballadora.

A l’era del ràpid desenvolupament i avanç tecnològic existeixen totes les possibilitats científiques i productives per a la lluita eficaç i la protecció dels pobles contra les epidèmies. En canvi, degut als interessos del capital, les treballadores i les classes populars sofrim les conseqüències del sistema capitalista bàrbar i estem exposats a riscos contra les nostres pròpies vides i a la supervivència de les nostres famílies.

Exigim que tots els estats, governs i organitzacions internacionals assumeixin immediatament les mesures necessàries per a la prevenció contra l’epidèmia i la protecció de la salut i la vida de les treballadores i dels pobles sense que això tingui un efecte negatiu sobre els drets de la classe treballadora.

LAB (Euskal Herria) | Intersindical CSC i Coordinadora Obrera Sindical (Països Catalans) | Intersindical Canaria (Canarias) | CUT (Galiza)

Març del 2020