Decàleg de propostes del sindicalisme de classe dels pobles

La coordinadora de la Federació Sindical Mundial dels pobles, en la qual la COS hi participem representant els Països Catalans, presentem un decàleg de propostes fetes des del sindicalisme de classe i feminista davant la situació actual que patim com a treballadores.

Sanitat:

· Control sobre els centres i recursos sanitaris privats, per a poder reaccionar amb rapidesa i eficàcia envers la Covid-19 i assegurar l’atenció de la resta de malalties. Millorar ràtios i contractació de personal, rastrejadores, creació de més llits UCI, reforçament de l’atenció primària.

· Publificar activitats privatitzades: neteja, transport sanitari, cuines.

· Incrementar la inversió en sanitat pública amb relació al PIB.

Educació:

· Mantenir l’educació presencial, amb la perspectiva pedagògica d’evitar que s’eixamplin les bretxes lingüística, social i digital.

· Reduir les ràtios d’alumnes a 15 per aula.

· Incrementar la inversió en educació pública amb relació al PIB.

· Davant la possibilitat de nous brots, combatre la bretxa digital.

· Garantia de funcionament, en condicions adequades, dels menjadors escolars.

Reforçar les cures:

· Cura de persones grans: Creació de comissions amb la participació de residents, familiars i treballadores per a analitzar i acordar mesures que assegurin la prevenció i unes condicions de vida digna per a les persones residents. Publificar serveis públics privatitzats, millorar ràtios i realitzar contractacions de personal.

· Cura de les persones properes: Llicències pagades per a la cura dels i les afins malaltes o confinades, així com flexibilització d’horaris pel mateix motiu, tant en l’àmbit públic com
en el privat. Les mesures per a les cures no poden recaure novament sobre les dones.

· Cura de conveïnes: Planificacions per a fer costat a les persones malaltes i confinades, així com als col·lectius que necessiten especial atenció (persones grans, menors d’edat, persones amb diversitat funcional, residents en cases d’acollida o pisos tutelats, dones que han patit violència masclista, persones migrants sense papers, persones sense llar).

· Prevenció i intervenció davant les conseqüències que la por, l’estrès i l’aïllament generen en la salut física i mental.

· Reforçar els serveis públics per a fer front a la violència masclista, fent més contractacions i
intensificant l’atenció.

· Exigir un sistema públic comunitari de cures.

Garantir l’ocupació i la salut de totes les treballadores:

· Instem a elaborar una nova política d’ocupació als governs per a garantir un salari mínim digne, unes pensions que permetin viure amb dignitat, mesures per a acabar amb la bretxa salarial i complementar el salari en cas d’un expedient de regulació d’ocupació temporal.

· Mesures de prevenció eficaces per a evitar el contagi a la feina. Així mateix, establir planificacions per a fer front als riscos psicosocials derivats de l’actual situació d’estrès, por i pressió.

Mesures per a impulsar l’economia local:

· 
Declarar l’hostaleria com a sector especialment perjudicat i prendre mesures conseqüents amb aquesta consideració, entre altres, la moratòria de les hipoteques i lloguers, així com exempcions fiscals. Els establiments beneficiats per aquestes mesures no podran realitzar acomiadaments, hauran de complementar els ERTO i hauran de regularitzar la situació de totes les treballadores.

· Proposem un acord social a favor del comerç local, limitant les activitats de les plataformes
que es basen en la precarietat dels ‘riders‘.

Garantir les necessitats socials bàsiques:

· Transport: reforçar els serveis per a possibilitar el manteniment de les distàncies, realitzant noves contractacions i incrementant freqüències.

· Habitatge: cap desallotjament; exoneració del pagament o ajudar a aquelles persones que no puguin pagar la hipoteca o el lloguer. Garantir l’habitatge com a dret subjectiu i posar mitjans públics per a fer-ho. Cap persona sense sostre.

· Alimentació: Programa per a assegurar l’alimentació bàsica, reforçant les xarxes perquè l’atenció arribi a totes les llars que ho necessitin.

· Prestacions socials: Garantir un ingrés mínim a totes les persones sol·licitants, també aquelles en situació irregular, que garanteixi una vida amb dignitat per a totes les persones.

· Energia i aigua: prohibir el tall de subministrament en cas d’impagament de les famílies.

Cap persona és il·legal:

· Exigir a la Unió Europea polítiques que no deixin morir les persones migrants al mar. Posar fi a la necropolítica.

· Polítiques per a acabar amb els camps de persones migrants i garantir una vida en dignitat per a les qui que migren a Europa.

· Exigir la fi de les guerres i agressions imperialistes que destrueixen països sencers provocant fluxos migratoris massius.

· Declarar Europa com a terra d’acollida.

· Exigim la regularització de totes les persones en situació irregular, com a garantia per a respectar els seus drets.

Garantir els drets laborals:

· 
Garantir el dret a la vaga i a l’activitat sindical.

· Mesures efectives perquè les treballadores no perdem la vida i la salut als nostres llocs de treball. Augment de les Plantilles d’Inspecció de Treball.· Dret a la conciliació entre la vida laboral i la vida personal. No a la flexibilització laboral i repartiment de treball i salari. 35 hores setmanals de treball.

· Acabar amb les diferències laborals entre homes i dones. Mesures efectives contra l’assetjament sexual als centres de treball.

Stop a la repressió social i sindical:

· Derogar les lleis que faciliten la repressió política i social.

· Derogar la repressió com a instrument per a neutralitzar la lluita sindical i social.

Els pobles tenen dret a decidir el seu futur polític, econòmic i social en llibertat:

· 
Defensa del dret d’autodeterminació dels pobles.

· Defensar la indestructible sobirania dels pobles i denunciar la ingerència externa en la sobirania d’altres països.

· Defensem un model que garanteixi la sostenibilitat del planeta i que anteposi la vida als interessos econòmics del capital. Enfront de la Unió Europea dels estats i del capital, defensem la integració entre els pobles en una Europa social.

· Defensa de la voluntat lliure i democràticament expressada per la ciutadania com a mecanisme per a solucionar conflictes nacionals i territorials.