La coordinadora de la Federació Sindical Mundial dels pobles, en la qual la COS hi participem representant els Països Catalans, presentem un decàleg de propostes fetes des del sindicalisme de classe i feminista davant la situació actual que patim com a treballadores.

Sanitat:

· Control sobre els centres i recursos sanitaris privats, per a poder reaccionar amb rapidesa i eficàcia envers la Covid-19 i assegurar l’atenció de la resta de malalties. Millorar ràtios i contractació de personal, rastrejadores, creació de més llits UCI, reforçament de l’atenció primària.

· Publificar activitats privatitzades: neteja, transport sanitari, cuines.

· Incrementar la inversió en sanitat pública amb relació al PIB.

Educació:

· Mantenir l’educació presencial, amb la perspectiva pedagògica d’evitar que s’eixamplin les bretxes lingüística, social i digital.

· Reduir les ràtios d’alumnes a 15 per aula.

· Incrementar la inversió en educació pública amb relació al PIB.

· Davant la possibilitat de nous brots, combatre la bretxa digital.

· Garantia de funcionament, en condicions adequades, dels menjadors escolars.

Reforçar les cures:

· Cura de persones grans: Creació de comissions amb la participació de residents, familiars i treballadores per a analitzar i acordar mesures que assegurin la prevenció i unes condicions de vida digna per a les persones residents. Publificar serveis públics privatitzats, millorar ràtios i realitzar contractacions de personal.

· Cura de les persones properes: Llicències pagades per a la cura dels i les afins malaltes o confinades, així com flexibilització d’horaris pel mateix motiu, tant en l’àmbit públic com
en el privat. Les mesures per a les cures no poden recaure novament sobre les dones.

· Cura de conveïnes: Planificacions per a fer costat a les persones malaltes i confinades, així com als col·lectius que necessiten especial atenció (persones grans, menors d’edat, persones amb diversitat funcional, residents en cases d’acollida o pisos tutelats, dones que han patit violència masclista, persones migrants sense papers, persones sense llar).

· Prevenció i intervenció davant les conseqüències que la por, l’estrès i l’aïllament generen en la salut física i mental.

· Reforçar els serveis públics per a fer front a la violència masclista, fent més contractacions i
intensificant l’atenció.

· Exigir un sistema públic comunitari de cures.

Garantir l’ocupació i la salut de totes les treballadores:

· Instem a elaborar una nova política d’ocupació als governs per a garantir un salari mínim digne, unes pensions que permetin viure amb dignitat, mesures per a acabar amb la bretxa salarial i complementar el salari en cas d’un expedient de regulació d’ocupació temporal.

· Mesures de prevenció eficaces per a evitar el contagi a la feina. Així mateix, establir planificacions per a fer front als riscos psicosocials derivats de l’actual situació d’estrès, por i pressió.

Mesures per a impulsar l’economia local:

· 
Declarar l’hostaleria com a sector especialment perjudicat i prendre mesures conseqüents amb aquesta consideració, entre altres, la moratòria de les hipoteques i lloguers, així com exempcions fiscals. Els establiments beneficiats per aquestes mesures no podran realitzar acomiadaments, hauran de complementar els ERTO i hauran de regularitzar la situació de totes les treballadores.

· Proposem un acord social a favor del comerç local, limitant les activitats de les plataformes
que es basen en la precarietat dels ‘riders‘.

Garantir les necessitats socials bàsiques:

· Transport: reforçar els serveis per a possibilitar el manteniment de les distàncies, realitzant noves contractacions i incrementant freqüències.

· Habitatge: cap desallotjament; exoneració del pagament o ajudar a aquelles persones que no puguin pagar la hipoteca o el lloguer. Garantir l’habitatge com a dret subjectiu i posar mitjans públics per a fer-ho. Cap persona sense sostre.

· Alimentació: Programa per a assegurar l’alimentació bàsica, reforçant les xarxes perquè l’atenció arribi a totes les llars que ho necessitin.

· Prestacions socials: Garantir un ingrés mínim a totes les persones sol·licitants, també aquelles en situació irregular, que garanteixi una vida amb dignitat per a totes les persones.

· Energia i aigua: prohibir el tall de subministrament en cas d’impagament de les famílies.

Cap persona és il·legal:

· Exigir a la Unió Europea polítiques que no deixin morir les persones migrants al mar. Posar fi a la necropolítica.

· Polítiques per a acabar amb els camps de persones migrants i garantir una vida en dignitat per a les qui que migren a Europa.

· Exigir la fi de les guerres i agressions imperialistes que destrueixen països sencers provocant fluxos migratoris massius.

· Declarar Europa com a terra d’acollida.

· Exigim la regularització de totes les persones en situació irregular, com a garantia per a respectar els seus drets.

Garantir els drets laborals:

· 
Garantir el dret a la vaga i a l’activitat sindical.

· Mesures efectives perquè les treballadores no perdem la vida i la salut als nostres llocs de treball. Augment de les Plantilles d’Inspecció de Treball.· Dret a la conciliació entre la vida laboral i la vida personal. No a la flexibilització laboral i repartiment de treball i salari. 35 hores setmanals de treball.

· Acabar amb les diferències laborals entre homes i dones. Mesures efectives contra l’assetjament sexual als centres de treball.

Stop a la repressió social i sindical:

· Derogar les lleis que faciliten la repressió política i social.

· Derogar la repressió com a instrument per a neutralitzar la lluita sindical i social.

Els pobles tenen dret a decidir el seu futur polític, econòmic i social en llibertat:

· 
Defensa del dret d’autodeterminació dels pobles.

· Defensar la indestructible sobirania dels pobles i denunciar la ingerència externa en la sobirania d’altres països.

· Defensem un model que garanteixi la sostenibilitat del planeta i que anteposi la vida als interessos econòmics del capital. Enfront de la Unió Europea dels estats i del capital, defensem la integració entre els pobles en una Europa social.

· Defensa de la voluntat lliure i democràticament expressada per la ciutadania com a mecanisme per a solucionar conflictes nacionals i territorials.