Aquest cap de setmana a Mataró té lloc la Festa al Cel. L'esdeveniment no és ben vist per bona part de la ciutat per l'excessiva despesa que suposa per a la capital del Maresme.

Durant el cap de setmana del 27 i 28 de setembre, a Mataró s'hi celebrarà l'esdeveniment conegut com la Festa al Cel. Aquesta és la primera vegada que la capital del Maresme acull aquest suposat espectacle. Els moviments socials critiquen aquest esdeveniment per l'excessiva despesa que suposa per a les arques d'un Ajuntament ja prou endeutat. El dijous 25 de setembre es va organitzar un acte de rebuig a la Festa al Cel que va acabar amb la lectura del manifest que us adjuntem tot seguit.

De peus a terra, no a la Festa al Cel

Des de fa ja anys veiem amb preocupació com converteixen Mataró en un model de ciutat aparador orientada als serveis, un model que no ens donarà de menjar.

Què ens durà la Festa al Cel?

Ens diuen que la Festa al Cel ens portarà llocs de treball. Els esdeveniments de masses generen feines de curta durada, sovint molt precàries i sense horari. Ens faran córrer perquè tot estigui a punt i treballar fins que tot s'acabi. Els llocs de feina que l'Ajuntament no pot ni vol pagar els ocuparà amb voluntaris, que posaran el seu treball perquè empreses privades en treguin benefici.

A més, una festa que se suposa massiva generarà nombroses despeses indirectes que seran assumides per totes: els serveis públics mobilitzats per aquest esdeveniment com ara la policia local, emergències, el servei de neteja i manteniment.

I quins seran els suposats beneficis econòmics de la festa?

Ens venen la Festa al Cel com una meravellosa oportunitat de negoci, com una font de riquesa per tota la ciutat. Ara bé, les contrates per l’organització són en mans d'uns pocs. Els mataronins desconeixem qui en treu el benefici econòmic de tot el muntatge de la festa, en mans de qui aniran a parar els 260.000 euros invertits per l'ajuntament i on aniran a parar tots els ingressos generats per publicitat i drets d’imatge televisius.

Els ingressos directes pel consum dels assistents a la festa al Cel aniran a parar als negocis situats a la façana marítima i, sobretot, al port de Mataró. Aquesta és la veritable intenció de la Festa al Cel: Proporcionar amb diners i infraestructures públiques una oportunitat de negoci privat per uns pocs. En resum, un model de promoció econòmica de la ciutat al servei dels negocis d’una minoria.

Volen una ciutat (encara més) classista

Pretenen convertir Mataró en una ciutat al servei del turisme sobrant de la marca Barcelona, i això no solucionarà els problemes econòmics de la ciutat. A Mataró s'ha desmantellat el teixit productiu industrial i agrari i s'ha deixat més de 14000 persones desocupades. Ara, els responsables d’aquesta situació quan governaven ens volen fer creure que l’organització de fires i esdeveniments ens trauran del pou on ens han llençat.

Amb aquest model de promoció econòmica només aconseguiran més desigualtat social. Han substituït l'economia productiva per l'especulació i han degradat les condicions laborals convertint la precarietat i els sous de misèria en la norma.

Enfront d'aquest model de promoció econòmica que tan sols pretén perpetuar els seus privilegis, ens plantem. Nosaltres som la majoria i exigim als responsables polítics solucions pels nostres problemes, que ara i aquí són: el treball, l’accés a l’habitatge, l’educació pública, la sanitat pública universal i la participació política.

Perquè toquem de peus a terra, diem NO a la Festa al Cel.

facebook.com/dpeusaterra / @NoAlaFestaAlCel