Continua sense veure’s cap canvi de fons ni en la política educativa, ni en la defensa de la llengua catalana al País Valencià. L’actual esborrany d’Oferta Lliure per les Oposicions del 2016 és pràcticament calcat al del 2015. Cap suport a l’ensenyament del valencià, de les arts o de les humanitats.

Davant la publicació del primer esborrany d’oferta lliure per les oposicions de personal docent per al 2016 al País Valencià (el teniu adjunt a sota d’aquestes línies), des de la Coordinadora Obrera Sindical – COS, sindicat per l’alliberament de gènere, de classe i nacional, volem manifestar públicament el següent:

De les 1055 places ofertades a tots els nivells de l’ensenyament públic valencià, no superior, no hi ha CAP plaça de valencià (curiosament sí que n’hi ha 65 de castellà o 135 d’anglès)

A secundària i batxiller, tampoc no se’n troben cap de filosofia, art o música. Igual que tampoc no se’n troben de ciències i tecnologies (geologia, informàtica, tecnologia o biologia)

Així, hem de remarcar que aquest primer esborrany no és res més que la continuació de les “polítiques educatives” del PP i la Llei Wert al País Valencià. Continuem sense veure cap canvi en les polítiques de defensa de la llengua catalana a l’ensenyament (ni a cap altre sector, dissortadament), ja que entenem que es continua sense:

· Ampliar, o com a mínim obrir, l’oferta pública i les places de valencià, donant l’oportunitat d’incorporar-se als centres de treball a les últimes fornades de llicenciades i llicenciats en Filologia Catalana que, després d’haver acabat els seus estudis, continuen sense trobar cap oportunitat per incorporar-s’hi a l’ensenyament públic (per no parlar dels i les que, tot i tenir aprovades les oposicions des del 2006 o abans, continuen encara sense plaça)

· Aprovar i aplicar un requisit lingüístic real a l’ensenyament, tant públic com concertat (per no parlar ja a la funció pública)

· Aprovar i aplicar una política lingüística que ajude a potenciar i a augmentar el prestigi social de la nostra llengua, ja que, tal com comença a veure’s en algunes de les nostres comarques, el percentatge d’alumnes que es matriculen a les línies en valencià comença a baixar per primera vegada en els últims 25 anys (bé per la manca de mitjans de comunicació massius en llengua catalana al País Valencià, bé per les polítiques d’atac i desprestigi constant de la nostra llengua per part de partits polítics com PP, Cs o UPyD)

Igualment, trobem una mancança real de política cultural i productiva, en no potenciar les humanitats, l’art, la música o assignatures científico-tècniques… fonamentals per ajudar a construir una societat més justa, lliure i democràtica; i amb un futur laboral més estable i digne.

En resum, si realment volem canvi, cal garantir que les persones treballadores dels diferents nivells de l’ensenyament i, el més important, tots i totes les joves companyes que volem i necessitem incorporar-nos-hi, decidim i participem activament en la presa de decisions de l’educació que volem.

Hem de desobeir la Llei Wert i la seua aplicació. Hem de desobeir les imposicions culturals i lingüístiques i la constant minorització i folklorització de la nostra llengua i cultura. Hem de decidir entre totes i tots els treballadors quina educació volem a la nostra terra.

Defensem els nostres llocs de treball. Defensem la nostra llengua i la nostra cultura. Si tot ho produïm, tot ho hem de decidir.

València (l’Horta)

Sectorial d'Educació de la COS / @COSeducacio

 photo davant-la-publicacio-del-primer-esborrany-drsquooferta-lliure-per-les-oposicions-de-personal-docent-per-al-2016-al-Pais-Vale_zps9bsz145o.png