Des de la COS valorem molt positivament el resultat de la darrera Vaga General de 24h, del passat 14 de novembre.

No només s’ha pogut veure una major participació (malgrat tots els mitjans de comunicació, i malgrat els partits de govern PP, a Madrid, València i Palma, i CiU a Barcelona) en el sector industrial (arribant a aturar completament la factoria de Ford en Almussafes, per exemple), sinó per l’enorme participació popular als piquets locals o de barri.

Aquesta Vaga General del 14N marca una fita importantíssima en l’avenç de la lluita i l’autoorganització popular al nostre país. El Poble Treballador ha aconseguit per fi, després de desenes d’anys sense aconseguir-ho, que en gairebé tots els barris de la ciutat de Barcelona, en almenys 7 barris de la ciutat de València, i en molts altres barris de les principals viles i ciutats d’arreu del país, es creen espais de lluita, piquets i comitès de vaga unitaris. I tot això, amb un nivell de combativitat, d’autoorganització i de solidaritat, que realment no s’havien vist al nostre país des de feia molts anys.

Des de la COS hem de lamentar, i condemnar rotundament, de nou, la repressió i les brutalitats policials patides per més d’un centenar de companys i companyes d’arreu del país… amb els casos més brutals ocorreguts a Barcelona (amb la companya que ha perdut un ull, de nou a causa de les bales de goma dels Mossos), a Tarragona (amb el noi de 13 anys ferit al cap), o a València (amb el xic que ha estat ingressat a l’UCI pels colps rebuts per part de la policia nacional espanyola)… A més, hem d’afegir les detencions patides per molts companys i companyes, com els companys de Palma, els companys i companyes de Benimaclet, del Camp de Túria, de Barcelona, de Girona, etc.

Amb tot plegat, i malgrat la seua brutalitat, podem i devem estar molt orgulloses del nivell de lluita i solidaritat demostrada una vegada més per les companyes i companys treballadors d’arreu dels Països Catalans.

Ara, des de ja, hem de posar-nos mans a l’obra per reforçar tots aquests espais unitaris. Per fer avançar la lluita. Per organitzar, des de ja mateix, la propera Vaga General… Vaga General que hem d’aconseguir que siga de 48 hores!!… fins la convocatòria de la Vaga General Indefinida per aconseguir els nostres objectius finals… el nostre ple alliberament com a persones, com a classe i com a poble!!

 

És l’hora del Poble Treballador!!

Si venen temps difícils… venen temps de lluita!!

 

Països Catalans – 17 de novembre de 2012-11-17

 

Coordinadora Obrera Sindical – COS

Sindicat per l’alliberament de gènere, de classe i nacional dels Països Catalans

 

 

CRÒNIQUES DE LES ACCIONS I MOBILITZACIONS ARREU DE LES NOSTRES COMARQUES:

 

El Camp de Tarragona:

Reus (Baix Camp):

La Vaga General a Reus va començar ben d’hora a l’estació d’autobusos on el piquet anticapitalista de l’Assemblea Popular de Reus i els sindicats institucionals van impedir la sortida de tot vehicle que hi tenia prevista parada. Tot seguit, el gruix del piquet es va dirigir cap a la circumval·lació tallant diversos accessos a la ciutat amb la crema de pneumàtics. A partir d’aquí, el recorregut del centenar de persones que integraven el piquet va tenir com a objectiu assenyalar els culpables de l’actual conjuntura econòmica: els bancs i també, grans superfícies i supermercats recordant reiteradament que la Vaga General també era una vaga de consum.

A la plaça Pastoreta, de camí cap al centre de la vila, el piquet es va topar amb un grup ARRO dels Mossos i els antiavalots de la Guàrdia Urbana, però el piquet continuà sense fer cas de les intimidacions i provocacions en direcció a la plaça Mercadal per carrers peatonals cridant a l’assistència de la manifestació de les 12h.

La manifestació va comptar amb l’assistència d’unes 4000 persones comptant sindicats mediàtics i el bloc crític i combatiu conformat pels moviments socials de la ciutat, la CGT i l’EI, amb presència de la COS. Sota el lema “No deixarem que el capitalisme arruïni les nostres vides” unes 1500 persones van integrar aquest bloc anitcapitalista que va continuar assenyalant els culpables de la crisi durant tot el recorregut i corejant constantment càntics contra les polítiques de retallades de Mas i Rajoy i les imposicions de l’Europa del capital. La convocatòria va finalitzar al mateix punt d’inici, la plaça Mercadal, on es va llegir el manifest de l’Assemblea Popular fent una crida al repartiment de la riquesa i el treball i convocant a tothom a la manifestació de les 18h a Tarragona.

 

Torredembarra (Baix Gaià):

Des de la mateixa nit, mestres i membres de la comunitat educativa s’han tancat a l’Institut de Roda de Berà, al Baix Gaià.

Inutilitzats tots el caixers del centre i l’estació de RENFE. Segons fonts presencials tots els caixers del centre de Torredembarra es troben inutilitzats i l’estació de RENFE rodalies es troba, també, fora de servei. D’altra banda els centres comercial Eroski, Carrefour, Fraga i Dia no han pogut obrir al públic per l’actuació dels piquets. Al voltant de 300 manifestants han entrat al consistori i l’alcalde ha sortit a tota presa per evitar trobar-se amb els piquets. Els manifestants també han ocupat la seu central del Caixa Torredembarra.

 

Tarragona (Tarragonès):

No es van complir els serveis mínims a l’EMT, la majoria dels treballadors van fer vaga a les empreses del Polígon Nord i als serveis ferroviaris el 90% dels treballadors que no cobrien serveis mínims també van secundar l’esmentada vaga. D’altra banda, els sindicats van tallar la Plaça Imperial Tàrraco que continua tallada al trànsit a aquesta hora. Tot i que no hi van haver incidents remarcats, al matí a primera hora fou atropellada una afiliada a UGT que va estar traslladada a l’Hospital Universitari Joan XXIII. Posteriorment, cap a les 9h, un altre conductor es va saltar el piquet informatiu del Polígon de Constantí ferint a un membre dels Sindicats d’Estudiants en un peu. A més a més, al Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili van estar retinguts i identificats quatre membres d’un piquet informatiu, dos d’ells menors, tres del SEPC i un d’Arran.

A les 11h, el piquet unitari de Tarragona va sortir des de la plaça Imperial amb unes 300 persones, i es va dirigir cap al centres comercials Opencor i Corte Inglés. Cap a les 12h, els antiavalots dels Mossos d’Esquadra van carregar davant del Corte Inglés. Hi van haver diversos ferits per cops de porra de diversa consideració, corredisses i crits de “terroristes”, “assassins”…. Ha estat en aquesta carrega quan els Mossos d’Esquadra han ferit un menor d’edat (13 anys) al cap. Un dels familiars del nen ha destacat que els agents que han participat en aquest operatiu no anaven identificats, i que emprendran accions legals per l’agressió. Després de les càrregues a la plaça Generalitat s’han identificat i detingut a quatre persones, que han sigut posades en llibertat, han estat imputats per presumptes delictes de danys i estan citats a declarar aquesta tarda a la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Campclar. El sindicats CGT i USTEC juntament amb l’Esquerra Independentista del Camp han convocat una roda de premsa a les 17h a la plaça de la Font de Tarragona per denunciar les càrregues policials d’aquest matí a Tarragona.

A la tarda unes 20.000 persones van sortir al carrer a Tarragona amb motiu de la vaga general (30.000 manifestants segons els organitzadors, 18.000 per la Guàrdia Urbana i 10.000 pels Mossos d’Esquadra). La pancarta de capçalera que obria la marxa portava el lema ‘No paguem el seu deute amb els nostres drets’. La manifestació ha sortit des de la Rambla Vella i ha recorregut el centre de la ciutat fins a arribar a la plaça Imperial, sense que s’hagin registrat incidents. En roda de premsa, la CUP va demanar la dimissió de Felip Puig, assenyalant-lo com a principal responsable dels ferits, avalots, etc.

 

Valls (Alt Camp):

A les 11h, es va convocar una altra concentració de suport a la vaga general a la plaça del Blat. On tot es va desenvolupar amb total normalitat, i més d’un centenar de persones hi van assistir. Van fer lectura del manifest a favor de la vaga general davant l’ajuntament i van cridar a participar a la manifestació de la tarda a Tarragona. Prèviament un piquet es va concentrar a les oficines de l’OTG, van passar pel mercat i van tallar la Font de la Manxa.

També a Valls s’hi han tancat una dotzena de membres de la CUP contra el segrest dels ajuntaments per part dels mercats. Tot plegat serveix de prèvia a una Vaga General que es preveu moguda.

 

Falset (el Priorat):

A les 11h del matí unes 160 persones s’han aplegat en un piquet unitari pels carrers de Falset exigint justícia social. Han sortit de la plaça de la Quartera, han passat pel CAP i han anat fins davant de l’escola Antoni Vilanova.

 

Pitiüses:

Al matí es van concentrar unes cinquanta persones a s'Alamera d'Eivissa, convocades pel Comitè de Vaga d'Eivissa i Formentera. Després de confeccionar diverses pancartes, el piquet va sortir pels carrers, animant els comerços a tancar i repartint cartells de TANCAT PER VAGA GENERAL. Tot seguit, el piquet es va dirigir fins la Conselleria d'Educació, tallant el carrer, i va entrar durant uns minuts, així com també es va bloquejar l'entrada al Consell d'Eivissa, però sense cap incident.

A Formentera des de les vuit del matí es van fer perolades als instituts i a les 12 va haver una concentració a la Plaça de Sant Francesc, amb una gran quantitat de mestres i professors. Els comerços es van sumar a la protesta i van penjar el cartell de Tancat.

Les protestes continuaren a la tarda, amb la convocatòria d'una manifestació, que comptà amb un Bloc Alternatiu, impulsat pel comitè i que portà la pancarta PER LA DIGNITAT DEL POBLE, VAGA I LLUITA. I també, pel nombrós grup de professorat, una altra pancarta amb NO A LA REFORMA, ELS NOSTRES DRETS NO ES RETALLEN amb el llaç pel català i el símbol contra les retallades.

 

El Barcelonès:

El Clot – Camp de l’Arpa:

A les 8h del matí una cinquantena de veïns i veïnes es van reunir a la Plaça del mercat del Clot – Camp de l’Arpa en resposta a la crida feta per l’Assemblea Social del barri. Es va creure necessari començar la jornada de lluita amb una petita assemblea amb la participació de les persones que conformarien el piquet, per tal de clarificar tant la ruta com la intensitat del piquet. Cal subratllar que el barri té tres veïns encausats fruit de la passada Vaga General del 29 de Març i amb aquesta petita reunió informativa es pretenia posar en pràctica les conclusions de les diverses valoracions fetes, tant per consensuar la dinàmica matinal com per evitar caure en els mateixos errors del passat.

Es va iniciar la ruta pel barri i tal com s’havia acordat el piquet del Clot – Camp de l’Arpa va iniciar la seva marxa carrer Rogent amunt, fent soroll i aturant-se davant aquells petits comerços i empreses que estaven obertes. El piquet dialogava amb els i les treballadores dels locals i els recomanava tancar i sumar-se al piquet i a la lluita per tal que la pressió contra les retallades i les privatitzacions fora més efectiva i així, demostrar que la classe treballadora també sap estar unida en la defensa dels seus drets.

Sobre les 10h del matí el piquet clotenc es va dirigir, decidit, cap el Casal Nazi Tramuntana. Quan anava pel carrer Mallorca apunt de girar pel carrer Independència, els i les veïnes que participaven del piquet es van aturar per arrencar un plafó de campanya electoral de Plataforma per Catalunya (PxC) i entre aplaudiments van dibuixar sobre el plafó un punt de mira assenyalant la cara del feixista Josep Anglada. D’aquesta manera, el piquet va pujar cap al local Nazi i entre petards i crits es va dipositar el plafó a la seva porta. El piquet del Clot-Camp de l’Arpa denunciava així la presència de feixisme al barri i la connivència del mateix Ajuntament, que permet que aquests continuïn reunint-s’hi.

El piquet va continuar per Camp de l’Arpa, aturant-se davant de CAPs i escoles per recordar que el poble continuarà ferm en la defensa de la sanitat i l’educació públiques. Sobre les 11:30h el piquet va baixar per tallar la Gran Via. De camí, però, va assenyalar immobiliàries, bancs, caixes i el Mercadona, per denunciar tant els rescats privats amb diners públics com els continus desnonaments, especialment el del 25 de juliol del 2010 al carrer Andrade. Després del tall, el piquet va baixar fins al centre comercial Glòries per saludar i compartir uns minuts amb els piquets d’empreses allà concentrats.

Per acabar, els i les veïnes es van dirigir altre cop a la Plaça del Mercat on va decidir dissoldre’s en assemblea. Abans de marxar, però, alguns veïns i veïnes van quedar per trobar-se a la manifestació anticapitalista de les 18h a Jardinets de Gràcia.

 

Poblenou:

El dia 14 de Novembre es va viure una jornada de lluita intensa al Poblenou durant la vaga general. Organitzat des d’un Comitè de Vaga unitari format per treballadores, veïnes, membres de l'assemblea social i estudiants, el dia va començar molt d'hora i a les 7h del matí un grup de persones van tallar la ronda del litoral per evidenciar la excepcionalitat del moment i la importància del dia.

A les 8:30h va començar el piquet informatiu que es va dirigir cap a l'IES Icària per donar suport als joves estudiants que hi havien restat tota la nit. A continuació el piquet es va dirigir al districte 22@ on es va donar suport als estudiants del campus de Ca l'Aranyó de la Universitat Pompeu Fabra i a diferents comitès d'empresa, com Alstom Ecotècnia i Indra, que s'organitzaven per defensar el dret a la vaga per totes les persones treballadores. També es va anar al campus de la Ciutadella de la Pompeu Fabra amb el mateix propòsit.

A les 11:30h va començar una manifestació organitzada conjuntament amb el sector educatiu i AMPAs del barri en lluita per una educació pública i de qualitat i contra les retallades. Aquesta es va desenvolupar amb total normalitat i dins d'un clima festiu però alhora reivindicatiu. Moltes nenes i nens van poder escriure sobre l'asfalt de la Rambla del Poblenou els seus anhels i desitjos relacionats amb la seva educació i el seu futur. La manifestació va acabar amb un parlament a on es demanava continuar amb la lluita per evitar més retallades en serveis públics i drets laborals.

Finalment a les 16:30h va sortir una columna del barri cap a la manifestació unitària convocada pels sindicats alternatius i combatiu.

 

Manifestació alternativa de la tarda a Barcelona, i accions a Santa Coloma i Badalona:

Els piquets matinals han reunit centenars de persones a cada barri de Barcelona. Als barris amb més moviment organitzat, el seguiment de la vaga ha estat més alt en sectors especialment sensibles com el comerç.

A la tarda, la manifestació anticapitalista, on també convocava l'esquerra independentista, amb la COS, va aplegar més de 47.000 persones que van fer el recorregut des de Jardinets de Gràcia fins a Via Laietana. Allà, la marxa va estar dispersada sense motiu aparent per càrregues policials indiscriminades, que es van estendre pels carrers d'aquella zona de Barcelona.

A Santa Coloma de Gramenet, més de 3.000 manifestants van participar en la convocatòria unitària, mentre que a Badalona els manifestants van estar 2.000.

 

Vinalopó:

Elx, Crevillent i Novelda:

Quatre columnes de piquets van travessar la ciutat d'Elx per confluir a la plaça dels Algeps d'on havia de partir una manifestació convocada pels sindicats institucionals. Tanmateix, en acabar la pròpia mani al passeig de l'Estació i un cop desconvocada pels organitzadors, la majoria de gent, espontàniament, va trencar el cordó policial per continuar cap a l'ajuntament. I allí es va acabar sense les direccions de CCOO i UGT. Durant més d'una hora, les avingudes de Novelda i de la Llibertat, importants vies de comunicació han quedat tallades per les columnes, el que ha col·lapsat la ciutat.

A Crevillent, hi ha hagut empentes a l'eixida del camions de recollida de fem i la manifestació del matí ha reunit entre 700 i 800 persones.

A Novelda, una manifestació de 200 persones ha recorregut els carrers de la ciutat.

 

L’Alacantí:

La participació en els piquets informatius ha estat superior a la d'altres ocasions i han sigut en termes generals tranquils, si bé tres militant de l'EI (un d'Endavant i dos d'Arran) han patit una agressió per part d'agents de la policia quan es dirigien de matinada a participar en un piquet. Cal destacar que durant la matinada i el matí policies secretes han seguit l'EI. Ja de vesprada, l'EI ha aplegat una centenar de persones que han marxat amb el lema unitari "Contra la dictadura dels mercats" dins de la manifestació unitària.

A Alacant, la vaga general del 14 de novembre va resultar una jornada històrica de mobilització i lluita obreres. També per al conjunt de l’Esquerra Independentista, que amb disciplina i combativitat desplegà una gran activitat tant en els dies previs com en la jornada de Vaga. En efecte, en els dies previs a la Vaga General s’encartellà tota la comarca de l’Alacantí i les comarques veïnes del Baix Vinalopó, el Vinalopó Mitja i la Foia de Castalla; més de 1000 cartells, 5 pancartes i 20 murals es distribuïren per totes les poblacions. A més a més, s’organitzà una xarrada a Agost i es participà en les marxes populars per la vaga a Alacant, on es van distribuir 500 dossiers informatius editats per Endavant.

El 14 de novembre, l’Esquerra Independentista aconseguí conformar un nombrós piquet; militants d’Endavant, Arran, Sepc i la Cos, així com simpatitzants, es desplaçaren a Correus, Masatusa i la Universitat d’Alacant, on exerciren la seua tasca informativa. A les 10:00, s’hi sumaren a la marxa que des de la Universitat es va desplaçar fins al centre de la ciutat, on aplegaren passades les 12:00 del migdia. Al llarg dels piquets, la marxa i la manifestació de la vesprada es distribuïren més de 1000 pamflets i es realitzà una important tasca d’agitació.

A la vesprada, Endavant, Arran i la Sepc foren capaces de convocar un considerable i combatiu bloc darrere una pancarta que cridava el lema unitari de l’Esquerra Independentista al llarg i ample dels Països Catalans: “contra la dictadura dels mercats, vaga general”. Malgrat el cansament per la dura feina desplegada al llarg de tot el dia, les manifestants no pararen de cridar consignes combatives com ara “som la força, som el treball, vaga vaga vaga general”, “unitat popular contra el capital” “li diuen crisi, i és capitalisme” o “lluita, ruptura, independència, la història s’escriu amb desobediència”.

D’altra banda, els piquets violents patrono-policials van assetjar especialment als militants independentistes al llarg de tota la jornada. La policia secreta va seguir durant tota la nit i el matí el piquet i a les 4:00 de la matinada, i mentre es dirigien a les cotxeres dels transports urbans de Masatusa, 1 militant d’Endavant i 2 militants d’Arran varen ser agredits per la Policia Nacional. Quan es dirigien al seu cotxe, una furgoneta d’antiavalots es va aturar i, porra en mà, va colpejar els 3 militants mentre els anunciava que “esto es para que sepáis aquí quién manda”. La justícia poètica va comparèixer hores més tard, quan un Policia Nacional motoritzat va tenir un seriós accident de trànsit.

 

La Safor:

El Bloc Anticapitalista creat a Gandia per la COS, Endavant, CGT, Arran, Assemblea d'Estudiants de l'EPSG, STEPV i PCPV, ha muntat un piquet d'unes quaranta persones que ha a recorregut supermercats, l'Ajuntament, la Mancomunitat de la Safor, el Prop, Correus i l'estació de RENFE, on han aconseguit que els trens dels serveis mínims isqueren amb un retard de 20 minuts. La manifestació alternativa, malgrat l'intent de CCOO i UGT d'apropiar-se-la ha aconseguit reunir devers 600 persones que en arribar a la fi del recorregut sumava 1.000 participants. La idea dels membres del Bloc és que aquesta eina tinga continuïtat.

Des de les 6 del matí, els membres del Bloc Anticapitalista van fer piquets per diversos punts de la ciutat: estació de trens, on el trànsit ferroviari va ser interromput durant mitja hora fins al desallotjament, per part de la policia; a la EPSG, on el seguiment de la vaga va ser pràcticament total; al centre històric (on es va repartir informació a comerços, bancs i supermercats) a l'ajuntament, a correus; i finalment, al centre comercial La Vital, on també es va repartir informació malgrat identificacions i intimidacions de la policia.

Tal i com es va anunciar als diferents mitjans de comunicació, a les 12 es va iniciar la manifestació des de la porta de l'Hospital Francesc de Borja, amb un recorregut pel Passeig de les Germanies, carrers Major i Joan Andrés, sense cap mena d'incidents. En finalitzar el recorregut, a la plaça de l’ajuntament, es va llegir el manifest unitari del Bloc Anticapitalista i es va fer una crida a la participació en les mobilitzacions i manifestacions de la vesprada a València. La participació, entre manifestants i gent concentrada a l'ajuntament que esperava l’arribada de la manifestació, va ser d’unes 1000 persones. Raó per la qual els membres del Bloc Anticapitalista consideren que s’ha demostrat que a la ciutat i a la comarca hi ha molta gent disposada a lluitar per una alternativa al sistema capitalista i per un sindicalisme combatiu que trenque la dinàmica pactista de CCOO i UGT.

Finalment, el Bloc Anticapitalista de la Safor va agrair el treball realitzat per mitjans de comunicació com Mel de Romer i L'Accent en la narració i retransmissió tots els esdeveniments ocorreguts a Gandia, al llarg del matí de la vaga. També, es va fer un agraïment especial a L'Associació Cultural el Rebrot que va acompanyar la manifestació, durant tot el recorregut, amb dolçaina i albaes.

 

La Costera – La Vall d’Albaida – El Comtat:

A Xàtiva, el piquets van passar pel matí pels instituts, bancs i un Mercadona. La manifestació de la vesprada, convocada pel la Plataforma en Defensa dels Serveis Públics, va tindre entre 2.000 i 3.000 participants.

A Ontinyent, la concentració unitària del migdia ha aplegat 500 persones i la convocada per la CNT a la vesprada unes 200 més.

A Cocentaina una xifra similar ha conformat el piquet.

 

L’Horta:

València:

La vaga general a València va començar a caminar abans del 14N. El 12N l'antiga facultat d'agrícoles de la Universitat Politècnica, edifici abandonat de l'avinguda de Blasco Ibáñez, fou ocupada per membres de moviments socials i organitzacions estudiantils, que la van convertir en Ca la Vaga. Diversos comités de vaga, com els de Ciutat Vella i Benimaclet a València, ambdós amb militants de l'Esquerra Independentista, havien estat informant de la vaga a comerciants i veïns dels respectius barris…. igual que en altres barris de la ciutat com Orriols, Torrefiel, Sant Isidre, Campanar, etc.

Ja en dimecres, a la mitjanit el piquet informatiu de Benimaclet va començar a recórrer els carrers del barri repartint informació i animant a participar de la vaga.

El 14N, la repressió va fer acte de presència a Benimaclet, on la policia nacional va carregar contra el piquet combatiu, deixant ferits i identificats. Al campus dels Tarongers de la Universitat de València la policia va detenir deu persones que participaven dels piquets, i al de Blasco Ibáñez hi van haver més càrregues i detencions (demostrant-se una vegada més la malaltissa obsessió de la delegada del govern espanyol amb el potent, digne, solidari i organitzat moviment estudiantil valencià).

A Ciutat Vella, el piquet va tallar el trànsit dels carrers de Guillem de Castro i Blanqueries i ha passat també pel Mercat Central.

Tots aquest piquets van confluir al migdia al centre de València en un piquet central que va recórrer les principals artèries de la ciutat. Militants de l'Esquerra Independentista van cobrir de pintura roja una sucursal de La Caixa per acusar d'aquesta manera les entitats bancàries pel seu paper en l'opressió de les classes populars i responsabilitzant-les directament de la mort de dues persones que anaven a ser desnonades.

Després van haver diverses càrregues de la policia, als carrers de Jesús i de Xàtiva que van deixar diversos ferits i detinguts, entre ells un militant d'Arran – Camp de Túria que de vesprada va ser posat en llibertat.

Quant a la manifestació oficial de la vesprada, diverses fonts parlen d'una participació de 300.000 persones i de fet va estar una de les manifestacions més concorregudes dels darrers anys. Al seu torn, el bloc unitari de València, la Unitat Anticapitalista (formada per les companyes i companys de la COS, CNT, Arran, SEPC, Endavant, Terra, comitè de vaga de Benimaclet, la Xarxa de Col·lectius i Persones en lluita, l’Atzur, etc.), va aconseguir improvisar una manifestació amb un recorregut alternatiu que va suposar un augment del grau de combativitat respecte a altres convocatòries, amb més de 20.000 persones participant-hi, fartes del bloqueig i inacció del bloc “oficial”. Cal destacar també la presència d’un bloc propi independent de la plataforma Nosaltres els Fusterians als bloc oficial.

Pel que fa al bloc unitari anticapitalista, al seu pas per diverses entitats bancàries, hi hagueren atacs amb pintades i trencament d'aparadors i caixers automàtics, fruit de la ràbia acumulada al llarg de la jornada. Aquesta marxa va acabar a la Porta de la Mar, amb els sons de la Muixeranga (gràcies al suport de la colla de dolçainers i tabaleters de la Societat Coral el Micalet, i altres companys i companyes), quan a l'oficial encara hi havia gent que no havia començat a caminar.

 

Montcada (l'Horta Nord):

El piquet anticapitalista (format per companys i companyes de la Plataforma d’Aturades de Montcada, de l’Ateneu Popular de Montcada, d’Endavant, de la COS i de la CNT) va acudir de matinada al polígon III, on s’hi va estar fent acció des de les 5h. En fer-se de dia, es va marxar cap a l’ajuntament de la localitat, on s’hi va estar fent piquet, conjuntament amb treballadors i treballadores de l’ajuntament.

Ja des d’allà, amb més companys i companyes, es va marxar en manifestació per tota la localitat, i també per Alfara, concentrant-se en diversos establiments comercials (Mercadona i Consum), trobant-se força comerços tancats, i aconseguint que el Dia d’Alfara tanqués les seues portes.

 

Burjassot (l’Horta Nord):

Ací, el piquet (format per la Plataforma pels Drets Socials de Burjassot, amb presència de les companyes i companys de Ca Bassot, Escola Valenciana, la COS, Endavant, etc.) va arribar a aplegar unes 200 persones i va entrar al centre de salut i a l'oficina del SERVEF.

Ambdues accions, la de Burjassot i la de Montcada, amb els mateixos protagonistes, van ser històriques, donat que era la primera vegada en molts anys que es veien piquets de vaga, i un molt bon seguiment de la mateixa, en aquestes importants localitats de l’Horta Nord.

 

La Plana:

Convocats per la Coordinadora Repartim el Treball i la Riquesa (CRTR) s’han donat cita a la plaça Maria Agustina els moviments anticapitalistes de la Plana. Sobre les 18:00 ha començat manifestació, encapçalada (per davant dels sindicats oficialistes) per les més de 4.000 persones del bloc anticapitalista de la CRTR i que ha recorregut els carrers més cèntrics de la capital castellonenca.

Durant tot el recorregut ha quedat palès el caràcter reivindicatiu i combatiu d’aquesta convocatòria amb accions contra les principals empreses i bancs, com a paradigma del sistema capitalista, així com crits que assenyalaven als principals responsables de la nostra precarietat.

Una vegada acabat el recorregut, els manifestants han arribat a la plaça de les Aules, on una companya ha dut a terme la lectura del manifest unitari en el qual s’ha remarcat la importància de les classes populars en la transformació social i s’ha encoratjat als presents a fer front a les agressions continuades que, com a classe, patim per part del sistema. Cal denunciar l’excessiva presència dels cossos repressius durant tot el dia, intentat impedir el desenvolupament de la jornada de vaga i generant una situació d’estat policial. Tot i això, valorem molt positivament la resposta popular a la convocatòria llençada des dels moviments socials que contribueix a fer de la CRTR un ens aglutinador, plural i capaç de erigir-se en una alternativa real al capitalisme.

També volem aprofitar per mostrar la nostra solidaritat amb els i les militants detingudes, més d'un centenar arreu l'estat, durant la jornada d'ahir per exercir el dret inalienable a fer vaga i formar un piquet informatiu. La repressió no ens aturarà!

 

PIQUETS

Castelló bloquejant els accessos. Així començaren les primeres tensions amb els cosos repressius de l'estat, que van desbloquejar els accessos de forma violenta.

Al voltant de les 07:00 el piquet marxà cap al centre de la ciutat i es dividí per tal d'incidir en diferents centres educatius. Un dels piquets també passà per casa d'Alberto Fabra, donant-li el bon dia. Un dels grups, format per unes 20 persones, és retingut per la policia i denunciat per desordres públics i tallar la via pública amb mobiliari urbà.

A l'UJI els membres del Front d'Estudiants per la Universitat Pública, plataforma aglutinadora del moviment estudiantil a la nostra Universitat i que duien a terme l'ocupació de la Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques des del passat dilluns, s'organitzaren des de les 6:00 del matí per dur a terme el piquet a l'interior del campus. Durant el mateix, més d'una trentena d'estudiants taponaren totes les portes d'entrada, impedint l'accés de qualsevol vehicle, incloent els serveis mínims de transport públic.

A les 10:00 fou la segona convocatòria del piquet anticapitalista a la plaça de les Aules, on s'ajuntaren unes 200 persones. La seua primera acció fou ocupar la seu de la patronal i després la Diputació de Castelló, on s'entrà i recorregué entonant càntics combatius i deixant un rastre de adhesius i propaganda reivindicativa. El piquet continuà la seva marxa pel centre de Castelló detenint-se en bancs i centres comercials oberts, com Carrefour. Un altre moment on es visqué tensió fou en la central de Bancaixa de la ciutat, on el guàrdia de seguretat intentà impedir l'accés de manera violenta. S'aconseguí entrar-hi expressant el seu rebuig al model econòmic capitalista. El Corte Inglés ha estat altre dels objectius custodiat per un fort dispositiu policial, però el piquet continuà cap l'establiment més proper: Zara. S'intentà entrar-hi i es produïren de nou forcejaments amb els cosos repressius. Finalment, es dirigí cap a un Mercadona, també custodiat, on es dissolgué el piquet al voltant de les 14:00.

 

El Camp de Morvedre:

A Sagunt, unes 4.000 persones van participar en la manifestació unitària, amb presència de companys i companyes de la COS, d’ERPV i de l’Esquerra Independentista, en una manifestació com no es recordava des de feia molts anys; amb una gran participació de diversos centres educatius, i una aturada gairebé total al sector industrial del Port.

 

Mallorca:

A Palma, es va ocupar la universitat tota la nit i els piquets han actuat des de primera hora del matí. El piquet unitari anticapitalista ha aplegat més de 600 persones a Palma. Al final de la manifestació del migdia, la policia ha practicat dues detencions després de provocar els manifestants amb empentes, que han estat respostes pels manifestants amb contundència. Un dels detinguts era membre de la CGT i un altre era un militant d'Endavant.

A la manifestació de la tarda, molt nombrosa, el bloc anticapitalista ha aplegat una multitud i s'ha mostrat com una força social emergent davant del sindicalisme oficial. En acabar la manifestació, molts manifestants s'han dirigit cap a la comissaria de policia a reclamar l'alliberament dels dos detinguts al matí. Davant la pressió popular, la policia s'ha decidit a agilitzar els tràmits i si bé en principi els detinguts havien de dormir a comissaria, finalment han estat posats en llibertat poc abans de les deu del vespre.

 

. Prop de 600 persones formaren part dels piquets informatius del matí i més de 10.000 de la manifestació de la tarda.

. Diverses càrregues policials,  dues persones detingudes i alguns ferits són la nota negativa de la jornada.

. A les diferents convocatòries hi havia agents infiltrats de la policia secreta vestida de paisà.

 

Des de primera hora del matí diversos piquets descentralitzats formats per organitzacions i col·lectius pertanyents al “Comitè pro Vaga anticapitalista”, format per Endavant, SEPC, Arran, CGT, CNT, Col·lectiu Arrels, Revolta Global, En lluita, entre d’altres, van recórrer els carrers de Palma informant a comerciants i treballadors de la jornada de vaga que s’estava duent a terme.

Les 12 del migdia era l’hora en la que s’havia convocat el piquet unitari anticapitalista a la plaça de la Porta Pintada de la capital Balear. En el moment de sortir en direcció a les principals artèries comercials de la ciutat unes 400 persones formaven el seguici, però a mesura que el recorregut avançava se n’hi anaven afegint i al final es calcula que ja n’eren prop de 600.

La comitiva va avançar pels carrers de Sant Miquel, plaça Major, Sindicat i fins a la Porta de Sant Antoni amb la intenció de creuar fins a les Avingudes per tal de tornar al punt de sortida. Un cop arribats a la Porta de Sant Antoni una cinquantena d’agents de la policia espanyola barrava els pas dels manifestants obligant-los a modificar el recorregut que enfilà fins a Josep Anselm Clavé sortint, finalment, a les Avingudes, davant de El Corte Inglés. A les portes del centre comercial, i amb la intenció d’entrar-hi per informar a les treballadores, un altre cordó policial ho va impedir. La marxa va seguir caminant pacíficament una mitja hora pel mateix carrer,  fent parada davant de la seu de ‘La Caixa’ on els manifestants van corejar lemes contra aquesta entitat bancària per denunciar la seva culpabilitat en l’actual situació econòmica i la política que estan efectuant en matèria de desnonaments.

El piquet arribava de nou a la plaça de la Porta Pintada quan un nombrós grup d’agents de les policies locals i espanyola varen tornar a impedir-los el pas. Aquesta vegada, però, propinant empentes i cops a alguns assistents. La resistència dels manifestants va ser contestada per la policia espanyola amb porrades que van ferir a diversos manifestants i la detenció d’un militant d’Endavant Mallorca, Marcel, i d’un de la CGT, Robert. Hi varen haver moments de molta confusió, corredisses i molta indignació per part dels manifestants. Un cop asserenats els ànims el piquet va seguir amb el propòsit d’informar a tots els començos que encara eren oberts, però al baixar pel carrer  dels Oms tots eren tancats i es van decidir a desconvocar el piquet i emplaçar a tothom a les 18:30h a la mateixa plaça per a la manifestació.

 

Manifestació:

Eren dos quarts de sis de la tarda (17:30h) quan dues columnes de piquets anticapitalistes provinents de diversos punts de Ciutat entraven a la plaça de la Porta Pintada. Es van afegir a les més de 1000 persones que en aquella hora ja es reunia a la plaça disposada a participar de la manifestació. Puntualment sortia la marxa anticapitalista que aplegava més de 10.000 persones segons fonts de l’organització i de la delegació del Govern Espanyol. Durant el recorregut fins a la plaça de la Reina, punt en el qual acabava la manifestació, les milers de persones van corejar tot tipus de consignes contra el capitalisme, contra els bancs i contra els governs autonòmic i central. Cada pocs metres també es podien sentir càntics de suport a les dues persones que havien estat detingudes durant el piquet del matí i que seguien a les dependències policials de l’Escorxador.

En arribar a la plaça de la Reina dues membres del comitè pro vaga van llegir el manifest, el qual recordà una vegada més qui són els culpables de la crisis, qui són les precàries i perquè. També van voler encoratjar a tothom a seguir lluitant i a organitzar-se més enllà de la vaga general . Un cop acabada la lectura es va desplegar una pancarta demanant la llibertat de les persones detingudes i es convidava a desplaçar-se fins a la comissaria de policia a concentrar-se per les detingudes.

 

Concentració de suport a les detingudes:

Fins la comissaria de l’Escorxador s’hi varen desplaçar prop de 300 persones. Quan ja hi eren a prop, una vegada més, agents uniformats de la policia espanyola els van impedir el pas deixant el grup partit en dos i no deixant que ningú pogués arribar a les portes de l’edifici. La situació tornava a ser molt tensa. Espontàniament els manifestants, en senyal de protesta pel tracte que estaven rebent, es va agenollar davant de la policia i posant-se les mans darrera del clatell van seguir protestant una bona estona contra la repressió. Tot seguit es va decidir desconvocar la concentració per evitar possibles noves càrregues. Poc després s’informava que les detingudes passaven a disposició judicial en aquells moments. En qüestió de minuts un centenar de persones es concentraven ara a les portes dels jutjats de Via Alemanya esperant que les detingudes fossin alliberades. Cap a les deu del vespre sortien totes dues entre abraçades, aplaudiments i crits de familiars i amics.

 

Menorca:

2.500 persones s'ha manifestat al matí a Ciutadella en la convocatòria unitària. A la tarda, a Maó s'hi han concentrat unes 10.000, en el que s'ha qualificat com la manifestació més gran de la història de l'illa.

 

Terres de l’Ebre:

A Tortosa, la manifestació ha aplegat 1.500 persones, mentre que a Amposta la CUP ha convocat una concentració a la plaça de l'Ajuntament. El seguiment de la vaga a les Terres de l'Ebre ha estat més elevat que en l'anterior convocatòria.

 

El Segrià:

Èxit absolut del bloc anticapitalista a la manifestació de Lleida. Format per l'esquerra independentista, col·lectius indignats, casal de joves, CNT i CGT, ha reunit més de 5.000 manifestants, superant així la convocatòria de CCOO i UGT, que n'han reunit prop de 4.000.

En acabar la manifestació, un piquet juvenil convocat per Arran ha recorregut el centre de la ciutat fins que ha estat atacat per un grup d'antiavalots dels Mossos d'Esquadra.

 

L’Alt Penedès:

Al Penedès les mobilitzacions han estat molt massives a totes les capitals de comarques i tant l'esquerra independentista com els moviments socials o la CGT han marcat la pauta davant les mobilitzacions dels sindicats oficials.

A Vilafranca del Penedès, 2.000 persones han seguit la manifestació anticapitalista del migdia, convocada per l'esquerra independentista, la CGT i els moviments socials de la vila. La pancarta d'inici, amb el lema "Al Penedès fem vaga general" era portada per professors i alumnes.

 

El Garraf:

A Vilanova i la Geltrú, a la tarda, també 2.000 persones han secundat la manifestació convocada pels mateixos col·lectius.

 

L’Anoia:

A l'Anoia el comitè de vaga va crear el Bloc Unitari Anticapitalista, integrat per l'EI ( Endavant, Arran, CUP, COS i els SEPC), la CGT, la CNT, la cooperativa integral Ca La FOU, el Centre Social Delícies i la PAH-Anoia. 

Durant el matí és va fer un piquet unitari i feminista que va recórrer en centre d'Igualada i on es van fer diverses accions. El piquet feminista va realitzar una acció al Mercat Municipal de la Masuca. Es van tancar diversos comerços i és va fer un tall a l'avinguda del Rec, on a partir d'avui comença el REC 2.0, setmana consumista per excel·lència a la cuitat d'Igualada i on diverses multinacionals treuen les botigues al carrer a les diferents fàbriques que havien estat les adoberies d'Igualada.

El piquet va estar en tot moment vigilat per una forta presència policial que va filmar en tot moment les accions que s'anaven fent. Tot i això no hi va haver cap identificació. 

Per la tarda va haver la manifestació que convocaven els sindicats majoritaris i a la qual el Bloc Unitari Anticapitalista també va convocar. Unes 4.000 persones van assistir hi. Vam fer un bloc propi que va aplegar molta més gent que el dels sindicats grocs. El nostre bloc va ser en tot moment combatiu i es van fer diverses accions. 

 

El Baix Llobregat:

La mobilització més important del Baix Llobregat ha estat la del Prat, que ha reunit més de 5.000 persones, una xifra inèdita des de la transició. A la resta de comarca, centenars de persones han participat en els piquets i cercaviles convocades pel bloc anticapitalista a ciutats com Molins de Rei, l'Hospitalet o Sant Joan Despí.

 

El Vallès:

El Vallès també ha viscut manifestacions molt multitudinàries. A Sabadell, la manifestació anticapitalista ha aconseguit reunir més de 6.000 persones, mentre unes 8.000 més es manifestaven amb els sindicats oficials. A Terrassa, el piquet del migdia ha reunit més de 2.000 persones. A Granollers la manifestació unitària ha aplegat 3.000 persones. A Sant Cugat s'hi han aplegat 1.000 persones, en un convocatòria impulsada per l'esquerra independentista local. La mateixa xifra s'ha congregat a Cerdanyola i Ripollet, on els comitès de vaga també eren de caire anticapitalista.

A Cardedeu i Sant Celoni, impulsades per l'esquerra independentista i els moviments socials locals, s'hi han manifestat mig miler de persones a cada localitat. A Caldes de Montbui, la manifestació ha aplegat 250 assistents.

 

Més de 5.000 persones es sumen a les mobilitzacions anticapitalistes del 14N a Sabadell.

Des de primera hora del matí, Sabadell ha despertat mobilitzat per la convocatòria de Vaga General. Ja a primera hora del matí un piquet amb unes 150 persones convocat per la coordinadora anticapitalista Sbdlluitant (de la qual la COS en forma part, juntament amb una quinzena de col·lectius més) ha recorregut el centre de la ciutat, realitzant talls de carreteres i assenyalant els culpables de la crisi. El piquet ha culminat amb l’arribada al Corte Inglés des d’on ha començat la manifestació anticapitalista sabadellenca.

La marxa, que ha convocat més de 5000 persones s’ha realitzat envoltada per un fort desplegament policial, que no ha frenat en cap cas la combativitat de la mobilització. La marxa ha acabat a la plaça de l’Ajuntament, on en mig d’una multitud s’ha llegit el manifest acordat per SbdLluitant i el Vallès en Vaga, i el de les treballadores de SMATSA i SEMATSA (empreses que gestionen els serveis municipals de neteja), que han fet ressò de la seva denúncia al grup Vendex, propietari d'ambdues empreses i han fet una crida a la municipalització dels serveis públics, acusant l'Ajuntament de ser "còmplice de les últimes retallades i de la gestió opaca dels serveis".

La jornada ha estat marcada per l’ampli desplegament de mossos d’esquadra i policia municipal, que des de primera hora del matí han intimidat i amenaçat els grups de piquets que recorrien la ciutat. Cal destacar també un gran desplegament de policies de paisà que han realitzat un gran nombre d’identificacions de forma aleatòria, identificacions que s’han intensificat després de la manifestació.

En aquest sentit, cal recordar que encara no fa escassament un mes, un periodista de Vilaweb Sabadell i un company de la PAHCS varen ser acusats de la convocatòria de la manifestació del passat 29 de Març, fet pel qual se’ls imposa una multa de 30.000€ a cadascun d’ells.

http://blip.tv/sips-tv/el-piquet-unitari-de-sabadell-lluitant-format-per-prop-de-100-persones-recorre-els-principals-carrers-de-la-ciutat-6437916

http://blip.tv/sips-tv/14n-vaga-general-a-sabadell-6438404

 

Cardedeu.

La convocatòria de Vaga del 14N del Comitè de Cardedeu a la Plaça Sant Joan va esdevenir una de les mobilitzacions més importants ocorregudes a Cardedeu en els últims temps. Unes cinc-centes persones es van aplegar i van recórrer diferents carrers del centre de la vila i el barri dels Estalvis. La pancarta de capçalera amb el lema “Ja no ens alimenten molles, ja volem el pa sencer”  era portada per representants de diferents lluites com poden ser la PAH, els professionals dels Serveis Socials o el professorat. L’ambient va ser reivindicatiu amb càntics al llarg del recorregut, enganxades d’adhesius a entitats bancàries i una traca final a la seu de CiU després de la lectura del manifest.

 

Caldes.

Des de ben entrada la matinada el Comitè de Vaga de Caldes ha fet diverses accions. Allà a les 5.00h una vintena de persones han anat a fer piquets informatius al polígon industrial la Borda fins les 7.00h. Tot seguit s'ha decidit anar amb marxa fins al centre del poble on ha acabat davant de l'estació d'autobusos. S'ha tingut presencia policial tant de la local com de mossos però no hi ha hagut incidents destacables.

http://youtu.be/eGPGqedBUpM link vídeo

 

El Maresme:

La Vaga General del 14N al Maresme, una comarca més conscienciada i més mobilitzada

Deixant de banda el típic ball de xifres sobre el seguiment de la Vaga General del 14N, al Maresme va créixer el seguiment respecte a la darrera Vaga General del 29M. Molts més comerços i moltes més persones van secundar aquesta jornada de protesta i de lluita en defensa dels drets socials de les classes populars.

Una mostra d'aquesta crescuda de la consciència fou l'increment de convocatòries de piquets i concentracions en diversos municipis de la comarca. A Vilassar de Mar unes 200 persones es van concentrar a la Plaça Picasso, tot seguint recorregueren els carrers de la vila, enganxant cartells a la seu de CiU. L'acció va concloure amb l'ocupació momentània de l'Ajuntament i tallar la carretera N-II durant una bona estona. Aquest no fou l'únic tall que va registrar la N-II, ja que hores abans, entre Vilassar de Mar i Premià de Mar, la crema de neumàtics van impedir el sentit en les dues direccions. Aquest tall també va afectar la línia de rodalies que corre paral·lela a la carretera. A Premià de Mar va tenir lloc a les 11.00 h una manifestació que congregar a 400 persones. A El Masnou gairebé unes 100 persones marxaren pels carrers del poble fins arribar a tallar la N-II. La pressió policial que van suportar les manifestants es va plasmar en seguiments fins als domicilis de la majoria de manifestants. Calella i Pineda de Mar també acolliren concentracions de suport. Un centenar de manifestants van recórrer els carrers de Calella fins a concentrar-se finalment davant a la Plaça de l'Ajuntament.

A Mataró els primers piquets van actuar a les 22.00 h, quan coincidint amb el canvi de torn es va paralitzar el parc de neteja de la ciutat, impedint que funcionés la recollida d'escombraries. Tot seguit els piquets informatius van procedir a tancar diverses benzineres. A la Meroil ja es va començar a percebre el que després seria una tònica general després, l'increment de la presència policial de Mossos d'Esquadra. Durant les primeres hores de la vaga, van sorgir pintades en diverses sucursals bancàries de Mataró. Cap a les cinc de la matinada la majoria de piquets es concentraren davant les cotxeres de Mataró Bus. Fou aquí on es va poder copsar ja l'asfixia dels agents policials de paisà. L'inspector en cap de la comissaria va mostrar la seva cara més arrogant, quan va voler detenir a un periodista del setmanari La Directa. Gràcies a la solidaritat dels membres del piquet es va poder avortar aquesta detenció. Coincidint amb els primers rajos de sol, bona part d'aquest piquet es va traslladar a les cotxeres de l'Empresa Casas a donar suport a la plantilla que va secundar la vaga en la seva immensa majoria.

A les 10.00 h es va iniciar el piquet central organitzat per #Maresme14N l'espai de treball comú per aquesta Vaga General entre 15M, Arran, CATAC-IAC, CGT, COS, CUP, EUiA, Revolta Global-Esquerra Anticapitalista i persones a títol individual. El piquet va avançar pels carrers del polígon industrial del Pla d'en Boet fins arribar a l'institut del barri, on un representant dels estudiants va oferir un parlament. Després, el centenar de persones que conformaven en aquell moment el piquet es va traslladar fins l'oficina de l'OTG, on un militant de la CGT prengué el torn de paraula per denunciar el fracàs de les polítiques laborals dels governs català i espanyol, alhora que va demanar la retirada de la darrera reforma laboral. A la cantonada de Camí Ral amb Avinguda Recoder, davant d'una oficina de Caixa Laietana es va recordar l'estafa perpetrada per les entitats financeres a través dels crèdits preferents. El piquet va baixar fins la carretera N-II, on durant uns minuts va fer una asseguda davant del Consell Comarcal, provocant el tall en dues direccions de la N-II. Després fou el torn l'acció a la seu territorial dels Serveis Educatius de la Generalitat, on un professor de l'Institut Puig i Cadafalch va denunciar les retallades que el govern de CiU ha fet en educació ens els darrers dos anys. El piquet anava creixent, davant el Cafè de Mar, un representant de les cooperatives de la ciutat va llegir el manifest a favor d'una economia social al servei de les persones. Pujant pel carrer Sant Antoni, el piquet es va aturar davant de la seu de la FAVM, lloc que on un militant de CATAC-IAC va llegir el manifest europeu en favor de la jornada de lluita que es vivia durant el 14N en molts països europeus.

El piquet central va arribar a La Riera per mostrar el seu suport que en aquells moments a l'acció estava fent la PAH per aturar, amb èxit, un desnonament a Mataró. Abans davant del CAP, un representant de la Coordinadora en Defensa de la Sanitat Pública va fer un parlament explicant les retallades que l'ICS havia fet durant els darrers temps. L'acte final, celebrat a la Plaça de Santa Anna, va congregar a unes 300 persones. Dos militants de la COS van oferir el parlament de forma simultània, un utilitzant el català i l'altre traduïa el que es deia a llengua de signes. 'Fa falta respondre com a classe treballadora a les raons laborals i socials que ens estan precaritzant la vida', 'Els drets es guanyen al carrer, els guanya el poble, no s’obtenen als despatxos', 'Nosaltres representem la memòria, la dignitat i la coherència, ens hem d’organitzar des de la base en la lluita de la classe treballadora' foren algunes de les frases que van conformar la intervenció que va cloure l'acte.

 

Comarques centrals del Principat:

El Bages – Osona:

Les mobilitzacions al centre del Principat s'han concentrat bàsicament a Manresa i a Vic. A la primera ciutat, la manifestació convocada per la CUP i la CNT ha aplegat un miler de persones. A Vic, la manifestació unitària, tant dels sindicats oficials com de moviments socials i esquerra independentista n'ha aplegat un miler més.

 

El Berguedà:

A Berga el piquet conjunt de la COS i la I-CSC va recórrer els carrers del centre fent una gran difusió de la vaga. També es van visitar les grans superfícies comercials fent tancar aquelles que no havíen respectat la vaga. Durant uns 20 minuts es va tallar la C-16 que travessa la comarca del Berguedà. En tot moment un grup de policies de paisà va fer un seguiment del piquet provant d'identificar els companys que llançaven ous amb pintura i petards a les entitats bancàries. Al polígon industrial de la Valldan i a Berga en general el seguiment de la vaga va ser superior a les anteriors.

 

Comarques nord-orientals:

La Garrotxa:

A Olot, la vaga ha començat amb un piquet de mig centenar de persones a primera hora del matí convocat per CNT i CUP. A la tarda, els mateixos convocants han aplegat mig miler de persones en una manifestació.

 

Gironès:

A Girona la manifestació anticapitalista del matí ha reunit 2.000 manifestants. A la tarda, la marxa unitària n'ha reunit una desena de milers. D'aquests, 2.000 hi han participat aplegats rere la pancarta dels col·lectius anticapitalistes i independentistes. Durant el transcurs de la manifestació hi ha hagut moments de tensió i enfrontament entre policia i manifestants.

La COS i l'esquerra independentista mobilitzades durant la Vaga General. Manifestacions, concentracions, piquets i actes arreu de les comarques gironines. Figueres, Celrà, Girona i altres poblacions acullen actes i accions del sindicat combatiu de l'esquerra independentista. L'esquerra independentista valora positivament que la jornada del 14n s'hagi coordinat a nivell europeu i fa una crida a continuar desobeïnt l'Europa del capital i a construir alternatives

La jornada del 14 de novembre ha tingut un seguiment força concorregut a les comarques gironines. La COS i l'esquerra independentista han organitzat diversos  piquets informatius i actes a poblacions com Figueres, Girona, Celrà, Bordils….A la ciutat de Girona militants de la COS i l'esquerra independentista s'han concentrat davant de  diferents centres de treball per informar als treballadors i treballadores de la necessitat de fer vaga i d'iniciar un procés de mobilitzacions per plantar cara als abusos patronals i al deute il·legítim. A Celrà la militància independentista ha fet talls de carrers a prop del polígon industrial

A Girona unes 60 persones s'han concentrat davant de la seu de la Cambra de Comerç i han tallat la circulació a la Gran Via Jaume I. S'ha denunciat les greus declaracions del president de la Cambra de Comerç en què afirmava que "la classe treballadora s'ha d'acostumar a treballar més i a cobrar menys"  i s'ha emplaçat a seguir lluitant contra les imposicions i injustícies de les actuals polítiques neoliberals. L'acte ha consistit en un esmorzar popular, una assemblea oberta  i s'ha fet a quarts d'onze i ha estat coorganitzat per la COS i la IAC, amb el suport de la CUP i ARRAN. També hi han participat companyes i companys de la CGT i d'altres col·lectius de la ciutat. Nombrosos efectius policials, uniformats i "secretes" han vigilat els concentrats

A les 12 un miler de persones s'han concentrat a la plaça del Lleó i han recorregut diferents carrers i indrets de la ciutat fins a arribar a la Cambra de Comerç on s'han produit moments de tensió entre els antiavalots dels Mossos d'Esquadra i alguns manifestants que pretenien accedir . La convocatòria ha estat realitzada pel col·lectiu Al carrer, que aglutina alguns col·lectius i sindicats anticapitalistes de la ciutat. La COS i l'esquerra independentista hi han donat suport. Militants d'ARRAN, la COS i la CUP han realitzat diferents accions al llarg del recorregut, com ara enganxar cartells i murals a diferents oficines bancaries. La manifestació s'ha desconvocat a prop de la mateixa Cambra de Comerç.
 
A la tarda prop de 15.000 persones s'han concentrat a la Ronda de la Devesa i l'esquerra independentista ha tornat a aglutinat un nombre de manifestants. La manifestació, convocada oficialment per CC.OO i UGT, ha estat seguida també pels col·lectius que integren la plataforma Al Carrer, que aglutina entre d'altres al sindicat CGT.
 
La COS ha encapçalat el bloc de l'esquerra independentista amb una pancarta on s'hi llegia "Contra el capital independència i socialisme". Crits d'independència i socialisme,  "som un poble, som classe treballadora" "Contra el capital guerra social, "s'ha acabat la pau social"i d'altres lemes han estat corejat pel nombrós bloc de l'esquerra independentista, que un cop més ha dinamitzat la manifestació i ha afegit combativitat a la convocatòria.
 
La manifestació ha seguit fins acabar al carrer Pompeu Fabra davant de la seu de la Generalitalt i s'ha emplaçat als assistents a continuar amb les mobilitzacions i a plantar cara a la dictadura del capital i al terrorisme financer. La COS i el conjunt de l'esquerra independentista fan una crida a treballar amb el conjunt de la classe treballadora (assalariats/des , autònoms, treballadors/es públics, cooperativistes, aturats/des…) i preparar noves jornades de mobilització que facin trontollar els fonaments del capitalisme depredador.

 

L’Alt Empordà:

A les 9h es va instal·lar una paradeta-piquet informatiu a la plaça de l’Ajuntament de Figueres on es va penjar una pancarta amb el lema #14N Vaga General, a la porta de l'ajuntament, i els companys del piquet, del qual hi formava part la COS, van entrar a l'ajuntament per tal de repartir fulletons informatius sobre la vaga entre els treballadors. Poc després varen venir dos municipals i van fer treure la pancarta.

A les 12h. Concentració a la Rambla de Figueres convocada per la COS, la CUP i els sindicats majoritaris, amb aproximadament unes 600 persones, de les quals quasi la meitat eren de CCOO i UGT, i la resta repartida entre moviments antisistema, la COS, la CUP, CGT, afectats per la Hipoteca, Arran, etc., també hi va haver un ample suport de la plataforma SOS EDUCACIÓ.

A les 13 h. Marxa pels carrers de Figueres que finalitzaria a la plaça de l'ajuntament.

A les 13h30 es va arribar a la plaça de l'Ajuntament on encara hi teniam la paradeta-Piquet informatiu i es va aprofitar per repartir la resta de programes informatius sobre la COS. Els membres de l'Orquestra de Cambra de l'Empordà van interpretar 2 peces musicals en senyal de protesta per les retallades en cultura i per l'ERO que se'ls ha fet a més de portar 3 mesos sense cobrar. A continuació va tenir lloc la Lectura del manifest per part dels sindicats convocants de la concentració. Alguns dels presents van demostrar la seua indignació contra els sindicats majoritaris amb crits de protesta.

Segons Tramuntana TV hi van assistir unes 400 persones.

A les 18h. Un petit grup es va quedar a Figueres a donar suport a la concentració convocada per la CNT i també recolzada per SOS EDUCACIÓ, que va reunir prop de 250 persones a la plaça de l'ajuntament.

A les 19h. Es va decidir fer una segona marxa per Figueres acabant a les escales de la Biblioteca, encapçalada per la CNT i tancant la marxa amb la pancarta de la COS, de lema "per una economia al servei de les persones".

 

L’Alt Urgell:

Els actes foren convocats per l'Assemblea Social (on participem l'EI) Al matí hi hagué un piquet amb unes 30 persones, que va passar per l'Hospital, l’Institut, Col·legis, Bancs i Supermercats.

A destacar en una guarderia on els profes que estaven fent serveis mínims van sortir al pati amb tots els nens per fer una protesta simbòlica conjunta. També que el piquet va passar per concentracions que feien treballadores de l'Hospital i de l'Ajuntament (que no han fet vaga sinó parada durant el mati)

A la tarda es va organitzar una manifestació amb unes 270 persones, a la que s'hi van sumar els treballadors de l'institut, ajuntament, etc., sota el lema: “Contra les retallades i la dictadura del Capital: Organització Social”.

 

Catalunya Nord:

El Rosselló:

Al matí, els sindicats nord-catalans han convocat una concentració a la Plaça Catalunya de Perpinyà.