Crònica de diversos actes del 1r de Maig arreu dels Països Catalans (Elx, València, Castelló, Vinaròs i Girona)
Milers de milers de persones van eixir al carrer enguany en una de les convocatòries del Primer de Maig més massives dels últims anys a la ciutat de València.

La manifestació tenia dues parts ben diferenciades per un costat UGT i CCOO que reunien a la majoria de manifestants i per altra les organitzacions anticapitalistes, com ara la Coordinadora Obrera Sindical – COS, CNT, CAT, PCPE o CGT, que van reunir centenars de treballadors als seus respectius blocs i les associacions d’immigrants i d’exil·liats polítics (colombians i saharauís).

Minuts abans de començar la marxa, militants de la COS van repartir entre els i les assistents al bloc de CCOO i UGT milers de bitllets de 500 euros amb la cara de Cándido Méndez i Ignacio Fernández Toxo.

1maig2010valcLa sàtira pretenia denunciar la venda dels drets de la classe treballadora que les cúpules d’aquests sindicats ha fet i farà en la pròxima reforma laboral si no els mostrem una resposta organitzada i contundent. L’acollida del “bitllet” ha estat en general molt bona entre els treballadors assistents a la manifestació i poc abans de començar la marxa el crit de vaga general s’ha sentit en tota la Plaça de Sant Agustí.

 

La COS, sindicat per l’alliberament de gènere, de classe i nacional, amb el suport d’organitzacions com el SEPC, Endavant-OSAN, Maulets, el CS Terra, el PSAN o l’MDT entre d’altres, va congregar sota el lema “Cap a la vaga general” un dels blocs més nodrits dels darrers anys, i a més, el més combatiu de tota la manifestació, ja que en cap moment no es van deixar de cridar consignes com ara: “valenciana o estrangera la mateixa classe obrera”, “capitalisme, és precarietat”, “caminem tots plegats a la vaga general” o “per la terra i pel treball, a la vaga general”… que obtingueren una molt bona acollida.

D1maig2010valaurant la mobilització, un parell de companys de la COS van pujar a la reixa de la porta de ferro de la seu central del Banc d’Espanya a València, penjant-hi una estelada, com a acció simbòlica per reclamar la nacionalització de la banca, així com el repartiment de la riquesa i el treball.

Després de la lectura del manifest nacional de la COS, va concloure la manifestació del matí amb un dinar popular i solidari per unes 70 companyes i companys majoritàriament de l’Horta, però també provinents d’altres indrets del món com Colòmbia, Nicaragua o Itàlia, preparat per les companyes de l’Ateneu Popular, acabant la festa amb cants revolucionaris i combatius colombians i dels Països Catalans.1maig2010valb

A la vesprada l’esquerra independentista va participar de la manifestació jove celebrada a la població obrera de Canals (La Costera). La marxa convocada per la Trobada de Col·lectius Juvenils del País Valencià va congregar unes 150 joves baix el lema “Per la terra i el treball”.

 

1r de Maig a la Plana

Aquest primer de Maig, a la Plana, hi ha hagut dues manifestacions, com ja fa anys que ve succeint. La primera la dels sindicats grocs venuts al capital, UGT i CCOO, amb els seus buròcrates. D’altra banda, l’alternativa, la dels sindicats de classe, formada per dos blocs el de la CGT i el de la COS, on s’han combregat al voltant de 200 persones.

Hem sortit al voltant de les 11:30 des de la plaça de la Independència per a acabar a la plaça de l’Olivera.

La COS, sindicat per l’alliberament de gènere, de classe i nacional, amb el suport d’organitzacions com el SEPC, Endavant, Maulets i AJPB, ha congregat baix el lema “Cap a la vaga general” un nodrit bloc, el més combatiu de la manifestació, que no ha deixat de cridar consignes com ara: “contra el capital, violència obrera”, “capitalisme és precarietat”…

Després de la lectura del manifest nacional de la COS hem donat per acabada la manifestació i s’ha gaudit d’un dinar solidari al Casal Popular.

 

1r de Maig a Girona.

 

Prop més d’un centenar de persones participaren a la marxa convocada conjuntament entre la COS, la CGT i la IAC. Es va fer al migdia una concentració conjunta entre gent de base i crítica de CCOO, junt amb la COS i la IAC, que resultà força positiva i relativament important.

També aquest any cal destacar la presència per primer cop d’una fira del treball solidari, que va portar a un nombre important de gent a parlar sobre cooperativisme, alternatives al capitalisme, etc.

 

Dues manifestacions pel 1r de maig tingueren lloc al sud del país, Elx (Baix Vinalopò) i Alacant (Alacantí)

1maig2010elxA les 10:00 del matí milers de persones es mobilitzaren a Elx (Baix Vinalopó), on l’Esquerra Independentista secundà la convocatòria de la Coordinadora Obrera Sindical (COS). Un nodrit bloc reivindicà la solidaritat de classe front l’atur i les retallades socials, cridant per la convocatòria d’una vaga general i contra la crisi capitalista.

Enguany, el nostre bloc anava convocat i encapçalat per una pancarta unitària entre la COS i la Intersindical Valenciana.

Un poc més tard, a les 11:30, foren els carrers d’Alacant els que es plenaren de les reivindicacions obreres de l’esquerra anticapitalista de la ciutat. Una vegada més l’Esquerra Independentista  participà en la mobilització; darrere la pancarta que reivindicava “Per la terra i pel treball, canya al capital”, les manifestants convocades per endavant i Maulets reclamaren per la unitat popular, l’eixida social de la crisi capitalista, l’autoorganització obrera i la vaga general.

Actes del 1r de Maig a Capellades (l’Anoia)

Dissabte 8 de maig tindran llocs els actes relacionats amb la commemoració del 1r de Maig, Diada Internacional de la Classe Treballadora en aquesta localitat de l’Anoia.
A les 12h del migdia, a la plaça de la Bassa, tindrà lloc un acte polític organitzat per l’Esquerra Independentista de Capellades (Assemblea de Joves de Capellades – CAJEI, COS, Endavant – OSAN i Vila de Capellades-CUP), així com una xerrada sobre la nova reforma laboral a càrrec del company Jordi Juan, advocat laboralista i militant de la COS.
Eixe mateix dia, a 2/4 de 6 del la tarda, al saló Rosa de la Lliga de Capellades, taller formatiu d’anàlisi de nòmines i contractes. Que també anirà a càrrec del mateix company.