Recull d’algunes cròniques de la jornada de lluita de l’Esquerra Independentista el dimarts 8 de juny. Algunes accions són fetes conjuntament amb altres moviments i organitzacions.
Esquerra Independentista

Lluitant aturarem les Retallades.

>Defensem els serveis públics, aturem al reforma laboral i assenyalem els culpables de la crisi.

L’Esquerra Independentista considerem necessari un augment de la organització i mobilització d’amplis sectors de la societat que ens estem veient empesos a un progressiu deteriorament de les condicions socials i laborals impulsades pels mateixos responsables de la crisi. Per això vam convocar de forma coordinada i conjunta una jornada de lluita: Lluitant aturarem les retallades! Vam plantejar les nostres reivindicacions amb tres punts: defensem els serveis públics, aturem la reforma laboral i assenyalem els culpables de la crisi.

Tot i valorar positivament l’augment de conflictivitat social que suposa una Vaga del Sector Públic entenem que és una resposta del tot insuficient a la situació social que s’està vivint actualment als Països Catalans, amb més d’un milió i mig d’aturats als Països Catalans i un deteriorament progressiu dels drets socials. La Vaga General ja era necessària fa uns mesos. Desenes de milers de persones es van manifestar contra les retallades, no obstant el fluix seguiment de la vaga tot i ser superior al 12% ofert per les administracions també dista molt dels 75% anunciat per CC.OO i UGT, cosa que evidencia el creixent descrèdit entre la classe treballadora i encara més entre els ensenyants d’aquestes 2 organitzacions.

L’objectiu de l’Esquerra Independentista en aquesta jornada era estendre la lluita més enllà dels centres de les ciutats i alguns edificis públics on havien convocat les centrals sindicals majoritàries. Per això es va impulsar piquets i talls de carreteres, per tal d’avançar cap a la vaga general com a primer pas per invertir l’actual tendència. També consideràvem molt important conscienciar sobre la necessitat d’enfortir les organitzacions de base per tal de poder fer front als reptes que planteja l’ofensiva neoliberal: Lluitant aturarem les retallades.


BARCELONA

>Veure Video Accions i Manifestació

A primera hora del matí s’han fet piquets informatius i talls de circulació en carreteres i el transport públic. A l’UAB des de les 7:30 fins a les 10 del matí piquets informatius han bloquejat els accessos al Campus causant retencions. A les rodalies de la UAB s’ha bloquejat el tren, la B30 i diverses carreteres amb pneumàtics cremant. Simultàniament a les 8 del matí s’ha tallat la Diagonal a l’altura de Palau Reial amb pneumàtics cremant mentre una seixantena de persones mostraven pancartes on es podien llegir lemes com Lluitant Aturarem les Retallades o Contra les Retallades Vaga General.

Posteriorment s’ha fet una acció per senyalar un dels màxims exponents dels responsables de la crisi: Díaz Ferran, president de la patronal CEOE i copropietari de viatges Marsans, Aircomet… A les 10 s’ha ocupat i desnonat la central de Viatges Marsans a Barcelona, sota la consigna Lluitant Aturarem les Retallades, Assenyalem els Culpables de la Crisi. El mobiliari de l’oficina ha estat utilitzat per aturar la circulació dels 2 sentits de la Diagonal a l’altura de Villarroel. Díaz Ferran reclama l’abaratiment de l’acomiadament i les prestacions a la Seguretat Social mentre les seves empreses no paguen aquestes prestacions amb total impunitat. Deu als treballadors de les seves empreses el salari de diversos mesos, ha deixat a l’estacada a molta gent que havia contractat viatges i bitllets amb les seves companyies…

L’Esquerra independentista hem optat per no participar en la manifestació de CC.OO i UGT perquè mentre es manifesten contra la retallada estan pactant la Reforma Laboral. A més han possibilitat les retallades socials promovent la desmobilització dels treballadors a canvi de subvencions. No ol’Esquerra Independentista hem repartit propaganda i s’han realitza algunes accions de denúncia del pactisme de les centrals sindicals.

Finalment, a les 7 de la tarda un miler de persones convocades per CGT i l’Esquerra Independentista s’han manifestat des de Jardinets de Gràcia fins a Plaça Catalunya. A diferència de la manifestació del matí aquesta convocatòria ha anat acompanyada d’un fort desplegament policial. En arribar a l’altura de la borsa, protegida per diverses unitats d’antidisturbis, s’ha fet un acció de protesta consistent en el llançament d’ous amb pintura i una traca. La manifestació ha finalitzat amb un parlaments a Plaça Catalunya.

La nota trista del dia, com sempre, l’han protagonitzat els Mossos d’Esquadra que en acabar la manifestació han procedit a la identificació d’un grup de joves independentistes que duien estelades i banderes roges. Els joves han estat aturats per aquest fet, però 2 d’ells han estat denunciats d’un presumpte delicte de deslluïment de la borsa.


VALÈNCIA

Ahir al matí, companys de la Coordinadora Obrar Sindical i d’Endavant acudiren a primera hora del matí a la delegació del ministeri espanyol de treball a València, per fer un piquet. Veient que la zona ja estava coberta, finalment decidiren acudir a les oficines centrals de l’Institut Valencià del Joventut – IVAJ, per fer allà el piquet. Allà romangueren fins al migdia, moment en el qual anaren a la concentració i manifestació oficials, repartint propaganda i cridant a la vaga general.

Al matí cal destacar igualment l’excel·lent feina feta per les companyes i companys del SEPC, que feren diversos piquets informatius a la Universitat de València, cridant a la mobilització i a la vaga, i animant al personal i estudiants a participar de les mobilitzacions convocades.

A la vesprada, a la manifestació, la COS, amb el suport de les organitzacions de la Coordinadora de l’Horta contra la Crisi (CSA Terra, Endavant, Maulets i SEPC), així com del PSAN, l’MDT, Europeus i europees per la pau, etc., va convocar bloc propi amb la mateixa pancarta del 1r de Maig, cridant a la Vaga General. Així prop d’un centenar de companys i companyes marxaren durant tot el recorregut cridant a la vaga general, contra la reforma laboral i pels mateixos drets per totes les persones treballadores independentment del seu origen. La nostra manifestació va acabar amb la lectura del manifest.


TARRAGONA

Més de 2000 persones s’han manifestat aquest migdia a Tarragona, en motiu de la vaga del sector públic. El bloc de la Coordinadora Repartim el Treball i la Riquesa, que ha aglutinat unes 300 persones, tancava la marxa amb el mateix lema que sortí a manifestar-se el passat 1 de Maig, “Contra les retallades socials i laborals: cap a la vaga general!”. I és que totes les accions realitzades durant la jornada d’avui per part de la Coordinadora i el sindicat llibertari CGT a les nostres comarques, es plantejaven amb l’horitzó d’una vaga general que ara és més propera. Com sempre, les dades sobre el seguiment de la vaga són molt desiguals segons les fonts (del 75% dels sindicats al 15% la Generalitat), però les marxes realitzades arreu de l’Estat han sumat milers de treballadores, a més, de les aturades parcials i les jornades reivindicatives en molts centres de treball.

A les 12 del migdia arrancava de la plaça de la Font de Tarragona, l’acte central de la jornada de lluita i vaga convocada per avui al sector públic. Més de 2000 persones han participat en la manifestació convocada pels sindicats majoritaris, mentre que el bloc de la Coordinadora Repartim el Treball i la Riquesa, hi ha participat de forma diferenciada i aglutinant unes 300 persones.

Tant el lema de la pancarta del bloc, com les diferents consignes encoratjades al llarg del recorregut, han advocat per la convocatòria de la vaga general com a única resposta vàlida davant la situació socioeconòmica en la que ens trobem i, per aturar la propera reforma laboral, així com els diferents decrets del govern espanyol que significaran l’augment de la precarietat i la privatització dels serveis públics. Aquest caràcter combatiu es contraposava a la passivitat mostrada pels sindicats majoritaris que encapçalaven la marxa, els quals condicionaven la convocatòria d’una vaga general a una aprovació unilateral, per part del govern espanyol, de la reforma laboral.

Per altra banda, avui al matí el sindicat CGT ha organitzat diferents piquets informatius per convocar als i les treballadores a la vaga i a la manifestació de Tarragona. També, han realitzat una concentració davant l’Ajuntament de Reus, on hi han participat un centenar de treballadors i treballadores del Consistori i d’altres empreses municipals. No obstant, la majoria d’aquests treballadors i treballadores han optat per no realitzar vaga, sinó simplement, realitzar una aturada.

Aquesta darrera opció ha sigut l’escollida per molts treballadors i treballadores d’arreu de les nostres comarques, davant els tímids anuncis de vaga general per finals del mes de juny i, tenint també present, que en el sector de l’ensenyament s’han realitzat diverses vagues al llarg del curs, amb les repercussions econòmiques que això té per al i la treballadora.


ALACANT

>Mobilització a Alacant contra les retallades socials

Milers de persones es van manifestar ahir de vesprada contra la política de retallades socials imposada per decret pel Govern espanyol, seguint els dictàmens de la Unió Europea i dels EEUU. Al llarg del matí, la vaga convocada per CCOO i UGT a la funció pública no va tenir l’impacte social esperat a la ciutat d’Alacant. La guerra de xifres balla entre el 6% i el 12% segons l’administració (municipal, autonòmica o estatal), i el 75% de seguiment que donen els sindicats. Diversos piquets recorregueren els diferents centres de treball de la ciutat durant tot el matí. A més dels de CCOO i UGT, la CGT estigué present tant a la ciutat com a la Universitat, acompanyada també d’activistes i militants anticapitalistes d’altres col·lectius.

La mobilització a Alacant tingué lloc de vesprada. Milers de persones (entre 5000 i 10000) participaren en la convocatòria, si bé els sindicats grocs, dretans i policials tingueren una presència destacable. L’esquerra anticapitalista d’Alacant es mobilitzà novament. Pancartes de la CGT, el PCPE-CJC, Endavant-Maulets, Esquerra Anticapitalista i EU exigien no només la derogació de les retallades socials, sinó l’avanç en les lluites cap a la Vaga General.

Les mobilitzacions obrers continuaran en Alacant el pròxim dimarts 15, a les 20:00 des de les escales del Jorge Juan, on la Plataforma contra les retallades socials ha convocat una nova jornada de protestes.


GIRONA

>Jornada de lluita pel matí.

Milers de persones van secundar la crida dels sindicats a Girona i els carrers de la ciutat van esclatar en un clam contra la crisi i els seus responsables.

La convocatòria va iniciar-se a les 12 del migdia davant de la Subdelegació el Govern, al carrer Jaume I. Diferents sindicats van encapçalar la marxa, que va seguir el recorregut clàssic i va acabar al lloc d’inici on es va llegir el manifest.

Rera el bloc dels sindicats reformistes es van situar els 3 sindicats combatius de la ciutat: CGT, COS i IAC, encapçalats per la Plataforma Girona en Crisi, que va aplegar prop de 100 persones.

Els 3 sindicats van repartir material i octavetes entre els assistents, denunciant la reforma laboral, les retallades i als responsables de la crisi econòmica que està afectant a les classes populars dels Països Catalans.

>Jornada de lluita a la tarda.

Els diferents sindicats CGT, COS i IAC, juntament amb la Plataforma Girona en crisi, ens concentrem a correus per iniciar una manifestació – casserolada fins a la plaça del vi. A mig camí, es fa una parada davant la seu de la Caixa de pensions per llegir un manifest de protesta a una de les entitats causants de la crisi que estem passant.

Un cop arribats a la plaça de vi, es fa la cloenda de la jornada amb la lectura del manifest.

Durant el recorregut, els diferents sindicats, reparteixen material informatiu sobre la lluita CAP A LA VAGA GENERAL.

Finalment la COS apel·la a la convocatòria d’una vaga general com a eina per fer front a les polítiques neoliberals i antisocials plantejades per l’FMI, la UE i els estatals i autonòmic

NO a les retallades socials!
No a la reforma laboral!
Contra la crisi i el capitalisme, Vaga general!


Per últim recordar que a molts altres pobles i comarques també es van fer accions i mobilitzacions com: Castelló de la Plana, les Terres de l’Ebre, Capellades, Figueres, Lleida, la Vila de Gràcia… Podeu trobar algunes fotos.

Lluitant aturarem les retallades.
>Defensem els serveis públics, aturem la reforma laboral i assenyalem els culpables de la crisi.

Avancem cap a la vaga general.


MANIFEST

Lluitant aturarem les retallades

El dimarts 8 de juny estem cridats a la vaga els treballadors públics contra les retallades aprovades recentment pel Govern de l’Estat Espanyol. Aquestes mesures, encarades a disminuir la despesa i el dèficit públic, son la seva solució per preservar els grans capitals i els privilegis de les classes més altes. Aquestes mesures aposten per debilitar els i les treballadores i fer-los pagar la crisi de la que no en som responsables, reduint els nostres ingressos i prestacions enlloc d’anar a buscar els diners on es troben: en mans de les classes altes i els grans grups empresarials i financers que segueixen mantenint un alt nivell de beneficis. Des de l’Esquerra Independentista considerem necessari mobilitzar el conjunt de la classe treballadora per aturar la progressiva precarització de les condicions laborals i les retallades socials. Per aquest motiu les organitzacions de l’Esquerra Independentista hem convocat de forma coordinada i conjunta una jornada de lluita arreu dels Països Catalans.

Des de l’inici de la crisi econòmica als Països Catalans, les agressions contra la classe treballadora no han deixat de succeir-se. EROs, acomiadaments i tancament d’empreses han fet augmentar el nivell d’atur fins a gairebé 1,5 milions d’aturats i aturades alhora que ha anat creixent la precarietat dels llocs de treball existents fomentant-se la temporalitat, les hores extres o la disminució del salari real. Fins avui les agressions provenien del sector privat amb el vistiplau de l’administració, ara és el torn del Govern estatal.

Disminuir els salaris dels treballadors públics en una mitja del 5% ha estat una de les mesures incloses en les retallades que ha aprovat el PSOE. Però aquestes tenen un abast molt més gran perquè afecten a molts més sectors de treballadors i treballadores que el funcionariat. La congelació de les pensions, l’eliminació de la prestació per naixements o la rebaixa de les ajudes a la compra de medicaments son mesures que empitjoraran el nivell adquisitiu i la qualitat de vida de gran part de la població catalana. També una disminució de la despesa pública de les comunitats autònomes i ajuntaments tindrà conseqüències sobre els i les treballadores públiques, subcontractades i les que en depenem indirectament. A més a més, tot el conjunt de retallades portaran a la degradació del sector públic i dels serveis que en depenen. I com que les desgràcies no venen soles, properament s’aprovarà, amb el suport o sense dels sindicats grocs CCOO i UGT, una nova reforma laboral que precaritzarà amb contundència les condicions laborals al nostre país i la disminució de drets dels i les treballadores, i especialment el jovent que haurà d’afrontar un nou contracte precari juvenil que permetrà ocupar joves llicenciats sense cotització ni dret a indemnització i amb un salari per sota del Salari Mínim Interprofessional.

Darrera de totes aquestes mesures cal deixar molt clar qui se’n beneficia. Els governs autonòmics i estatal son els promotors i executors de retallar els drets socials a la classe treballadora, exprimint-la per tal de no fer caure les taxes de benefici de les grans multinacionals, empreses i grups financers que operen al nostre país. Però cal senyalar que només son els obedients servidors d’unes polítiques que venen dictades des de la UE i el FMI, institucions encara menys democràtiques que actuen al servei dels grans capitals mundials i les classes més altes. Recentment estem veient com les retallades socials que es van iniciar a Grècia s’estan estenent per tots els estats del continent amb l’objectiu de destruir el sector públic i convertir en negoci les necessitats bàsiques de la població. A més a més, la complicitat del sindicalisme groc, especialment la dels majoritaris CCOO i UGT, deixen a la població treballadora en una clara indefensió.

Hem de fer front a les retallades socials i exigir unes condicions dignes per la classe treballadora. Que el finançament del sector públic augmenti recaptant els diners allà on es troben: en mans de les rendes més altes. Que s’eliminin les partides pressupostàries destinades a l’exèrcit i la Casa Reial i es destinin a augmentar les prestacions públiques. Que els causants de la crisi en responguin jurídicament. Que es nacionalitzin els sectors estratègics de l’economia, inclosa la banca, i conseqüentment es creïn llocs de treball públics. Que s’augmenti el salari mínim per tal de garantir un nivell de vida digne per a tota la població.  Que disminueixen les jornades laborals per a poder treballar tothom, sense disminució de salaris ni drets laborals. Ni una retallada a les classes populars.

Ha arribat l’hora de sortir al carrer i respondre a l’ofensiva neoliberal empresa pels governs autonòmics, espanyol i europeu. Cal que ens mobilitzem tota la població treballadora contra la retallada del sector públic i les imminents retallades dels drets socials que vindran. Només organitzant-nos podrem fer front a l’ofensiva neoliberal. Que la crisi la paguin els rics.

AVANCEM CAP A LA VAGA GENERAL!
http://www.laccent.cat