El COiP Francesc Santacatalina va acollir un dels actes de les primeres jornades sobre Sindicalisme i Feminisme de Classe, jornades organitzades per l'assemblea de la COS de l'Horta.
El divendres, 7 de març, en el marc de les primeres jornades sobre Sindicalisme i Feminisme de Classe, s'ha celebrat en el Casal Obrer i Popular Francesc Santacatalina de València una xerrada-debat en què han participat Irene Esteban, activista d'Alternativa per València-CUP i membre de l'Assemblea Oberta de Dones de València, Isabel Galeote, lluitadora social, feminista i sindicalista del SAT, Ángeles Maestro, membre de Red Roja i de CAS-Madrid en defensa de la sanitat pública i Alícia Moragues, responsable de l'àrea antipatriarcal de la Coordinadora Obrera Sindical.
La primera a intervenir ha estat Irene Esteban amb un discurs potent en què ha passat llista als greuges que afligeixen les dones en una societat capitalista i patriarcal, però també ha expressat exigències a les nostres organitzacions, que s'han d'esforçar per detectar desigualtats de gènere; és necessària la formació en la transversalitat i cal facilitar a les dones preparades l'accés a llocs de responsabilitat, fora de l'àrea d'antipatriarcal. Totes les ponents s'han queixat que les escasses responsabilitats que les organitzacions solen assignar a dones són les vinculades a l'àrea de gènere.
Seguidament ha tocat el torn a la nostra camarada Alícia Moragues, que ha denunciat que el masclisme és transversal, i que per tant el feminisme també ho ha de ser. Ha retret al feminisme teòric la creació d'un llenguatge poc accessible a la classe treballadora. Ha recordat que hi ha qüestions sovint tingudes per personals que són qüestions polítiques. Ha acabat la seua intervenció recordant la necessitat de lluitar.
Isabel Galeote ha parlat a continuació. A parer seu, les dones solen adquirir primer la consciència de classe, i la de gènere ve després. Ha assenyalat les mancances, però ha subratllat que avui en dia seria impensable un sindicalisme que no tingués en compte la perspectiva de gènere.
Ángeles Maestro ha començat el seu parlament destacant la necessitat de recordar la història, i ha proposat la lectura d'uns quants llibres per a descobrir el paper de les dones en les lluites populars. S'ha remuntat als orígens de la societat capitalista i del terror aplicat durant el segle XVII per reduir el poble i les dones a la submissió. Ha continuat amb una anàlisi impecable de la situació econòmica actual, i ha conclòs donant una visió optimista del nivell d'avanços i de consciència assolit, que considera sense retorn.
Totes les ponents ha coincidit a destacar la necessitat de treballar el feminisme al marge de les diades. Finalment un animat debat ha conclòs l'acte.
Assemblea Intercomarcal de l’àrea metropolitana de València i l’Horta
Coordinadora Obrera Sindical – COS
Sindicat per l’alliberament de gènere, de classe i nacional dels Països Catalans